Jämför
Båtförsäkring

Vilken båtförsäkring är bäst? Hos Försäkrio hittar du jämförelser och omdömen av Sveriges båtförsäkringar.

Bäst Båtförsäkring

Topplista 2024

atlantica-topplista

Atlantica Båtförsäkring

 • Atlantica är idag synonymt med båtförsäkring i Sverige och har förutom en populär båtförsäkring även professionell skadereglering, båtkunnig service och nära samarbete med båtbranschen.
 • Det går att välja på ett stort antal båtförsäkringar beroende på vilken typ av båt du har och vilket fabrikat det är. Välj mellan en grundläggande försäkring eller en helförsäkring.
 • Finns upp till fem möjligheter till premierabatt på båtförsäkring hos Atlantica.

LÄS MER 

topplista bilförsäkring svedea

Svedea Båtförsäkring

 • Flera olika nivåer av skydd erbjuds. Det går att teckna märkesförsäkringar till ett stort antal båtmodeller samt Suzuki eller Yamaha motorer som är köpta hos en auktoriserad återförsäljare.
 • Svedea är en uppstickare med fåtal nischade försäkringsområden. Försäkringsbolaget hamnade högst upp i Svenskt Kvalitetsindex mätning av nöjdheten bland fordonsförsäkringskunder 2019.
 • Upp till 30 % rabatt på båtförsäkringen om du har stöldskydd på båten samt snabb skadereglering om olyckan ändå är framme.

LÄS MER

folksam topplista

Folksam Båtförsäkring

 • Folksam har en lite enklare men populär båtförsäkring som gäller året runt, till sjöss och när båten står på land. Försäkringen inkluderar alltid båtassistans med direkt tillgång till larmcentral.
 • Förutom småbåtsförsäkring finns det två vanliga båtförsäkringar varav Båtförsäkring med tillägg inkluderar skydd för maskinskada. Försäkringen gäller i hela Norden.
 • Samla försäkringar hos Folksam och få upp till 25 % rabatt.

LÄS MER 

Båtförsäkring

En båtförsäkring kan ge ersättning för en rad olika händelser som bland annat skadegörelse, kollision, brand, stöld och grundstötning. Det är vanligt att teckna en båtförsäkring även om det inte är ett krav att ha en sådan till skillnad mot exempelvis bilförsäkring som är obligatorisk.

Försäkringsbolagen erbjuder en rad olika försäkringslösningar och du kan även få ett bättre ekonomiskt skydd med hjälp av tilläggsförsäkring. Innan du tecknar en försäkring så är det viktigt att du funderar över vilka behov du har och vad de olika försäkringsbolagen erbjuder. Försäkrio har samlat information om försäkringsskydd, villkor och priser så att du enkelt kan jämföra båtförsäkringar i lugn och ro.

Jämför båtförsäkringar

 • Poängskalan är 1.0 – 10.0, där 10.0 motsvarar den bästa försäkringen. Vi har undersökt fem olika delar av försäkringen: försäkringsvillkor, omfattning, försäkringstillägg, kundservice och rabatt. Varje del betygsätts och vägs sedan samman till en totalpoäng.
 • Priset för båtförsäkringar varierar stort mellan bolag, framförallt när det gäller en heltäckande försäkring. Enklaste sättet att få svar på vilket bolag som du ska teckna din försäkring hos är genom att jämföra bolagen och därefter räkna på pris genom att klicka vidare till försäkringsbolaget.

Jämföra båtförsäkringar

Oavsett vilken typ av båt du har så är det viktigt att du jämför båtförsäkring hos olika bolag. Försäkringsbolagen erbjuder helförsäkringar, halvförsäkringar, och tilläggsförsäkringar. Det finns olika typer av försäkringar beroende på vilken typ av båt som du har bland annat småbåtsförsäkring kan tecknas om du har en roddbåt, kajak, kanot eller en motorbåt med en svagare motor. Om du inte planerar att sjösätta din båt så bland annat specialförsäkringar som ”båt på land”.

Syftet med Försäkrio är att göra det lättare för dig att hitta rätt båtförsäkring så du kan känna dig trygg och säker när du är ute på sjön. Att jämföra båtförsäkringar innan du tecknar kan spara dig en rejäl slant. Dessutom har du möjlig att få ett skydd som passar dig om du läser de råd och tips som finns innan du skaffar en båtförsäkring.

livboj

För dig med segelbåt

Om du har köpt en segelbåt föreslår vi att du tecknar en båtförsäkring. Vanligtvis skiljer det sig inte mellan båtförsäkringar för olika båttyper. Det som kan vara bra att tänka på är att det i vissa fall ingår en försäkring eller går att lägga till en tilläggsförsäkring till din småbåt om du har en fritidshusförsäkring. Det brukar vara värdet på båten som avgör om det räknas som en småbåt hos försäkringsbolagen.

För dig med motorbåt

Om du har införskaffat en motorbåt så rekommenderar vi dig att ha en båtförsäkring. I de flesta fallen är försäkringarna samma oavsett vilken typ av båt du har. En sak som kan vara bra att tänka på är att det oftast finns småbåtsförsäkringar att teckna om du har ett fritidshus med försäkringar. Detta alternativet är billigare än att teckna en separat båtförsäkring.

Vad kostar en båtförsäkring?

Det kan skilja flera tusen kronor mellan likvärdiga försäkringar. Försäkringsbolagen använder bland annat skadestatistik för olika områden och båtmodeller när de beräknar premien. Riskkomponenter såsom vilken hamn din båt ligger i påverkar priset och även brottsstatistiken. Det kan skilja upp till 20 000 kronor per år i försäkringspremie för vissa modeller så det gäller att välja bästa båtförsäkring för dina behov. I genomsnitt så kostar en båtförsäkring runt 2 500 till 3 000 kr per år.

Exempel på prisskillnader

Linjett 32 är en omtyckt segelbåtsmodell i Sverige. För en begagnad modell från 1990 ligger en premie på runt 2 200 – 3 950 kr per år.

Buster M är en omtyckt stugbåt som passar perfekt för fiske i närvatten, utflykter och butiksresor. För en Buster M från 2015 med inköpspris på runt 105 000 kr kan du räkna med en premie runt 2 950 – 3 760 kronor per år.

För en eftertraktad hardtopbåt såsom en 15 år gammal Aquador 26 HT med ett inköpspris på över 700 000 kr kan du hitta en försäkring för runt 6 400 kr, men du kan även betala över 10 100 kr per år.

Billig båtförsäkring

Priset avgör inte om en försäkring är bra eller dålig utan det är vad den innehåller. En billig båtförsäkring behöver inte vara sämre men var uppmärksam så att den innehåller skydd för kollision, sjunkning, grundstötning och andra oförutsedda skador. Kontrollera också att det ingår ersättning för skador som kan uppstå på en båt vid transporter och uppläggning.

Elfel och blixtnedslag och andra typer av bränder bör ingå samt skydd för stöld och skadegörelse. En försäkring på dig som förare och passagerare på båten är också en viktig aspekt att kontrollera om försäkringen gäller för. Ansvarsskydd ger dig en trygghet om råkar skada en annan person och behöver hjälp av exempelvis en advokat.

Så blir din båtförsäkring billigare

Ett av de bästa sätten att få en lägre premie är att installera stöldskydd på båten. Försäkringsbolag sänker premien med upp till 30 % rabatt om du har bra stöldskydd. Försäkringsbolag belönar kunder som är skadefria. Genom att vara aktsam och ha bra stöldskydd så kan du minska riskerna. En del bolag sätter in procent av självrisk för sjöskador till ett speciellt självriskkonto för varje år som du är skadefri.

Saker att tänka på för att få ett så bra och tryggt båtliv som möjligt är:

 • Se över stöldskyddet och håll tjuven borta från din båt. Lås din båt med godkänd låsutrustning och lämna aldrig värdefull lös utrustning kvar på båten när du lämnar den. Ett av det viktigaste tipsen för båtägare enligt försäkringsbolagen.
 • Skriv ner motornummer och skrovnummer. Om båten är tillverkad år 2 000 eller senare så krävs det ofta att du uppger dessa nummer när du tecknar en försäkring.  Men det är viktigt att ha dessa tillgängliga för äldre modeller eftersom de underlättar identifieringen av en båt.
 • Brand ombord ute till sjöss måste släckas omedelbart. En bra vana som kan minska riskerna är att kontroller kopplingar till bränsle- och gasolutrustning med jämna mellanrum. En båt har gott om brännbart material och regelbundna kontroller minimerar riskerna och kan förhindra att du behöver utnyttja din båtförsäkring, vilket kan leda till en högre premie.

Vad påverkar priset?

För att hitta den billigaste båtförsäkringen så kan det vara bra att veta vad som påverkar priset på din båtförsäkring. Det finns flera faktorer som spelar roll men vanligtvis brukar det handla om ungefär samma saker oberoende om försäkringsbolag. Saker som påverkar priset på din båtförsäkring är bland annat.

1. Vilken typ av båt det rör sig om samt vilket fabrikat?

  • Försäkringsbolaget för ofta statistik om vilka båtmodeller som har högst olycksstatistik och detta höjer premien.

2. Har du en utombordare eller inombordare och hur många hästkrafter finns det på båten? 

  • En båt med fler hästkrafter har också vanligtvis en högre premie. Här skiljer sig premierna rätt mycket.

3. Vad är båtens marknadsvärde i dagsläget? 

  • Här inkluderas också utrustningen som hör till båten och ju högre marknadsvärdet är desto högre blir premien.

4. Vart har båten sin hemmahamn?

  • Detta är främst för att avgöra hur risken för stöld och skadegörelse ser ut.

5. Har den som kör båten ett förarbevis eller en skepparexamen?

  • Det fungerar som en indikation om båtföraren har erfarenhet, det ger minskad premie om det finns med som alternativ.

6. Vilken självrisk har du valt på båtförsäkringen?

  • Desto högre självrisk desto lägre blir premien.

7. Finns det en GPS spårare eller ett startstop i båten som hjälper till att förhindra stöld?

  • En GPS och startstop kan vara ett bra sätt att både förhindra stöld och om det har skett en stöld hitta båten igen.

Bäst båtförsäkring 2024?

Att utnämna bäst båtförsäkring 2023/2024 är inte helt enkelt, eftersom vad som är bäst beror på dels vilken typ av båt du vill försäkra och dina speciella behov. Atlantica båtförsäkring och Svedea båtförsäkring har bägge snabba handläggningstider och fått höga betyg i topplistan till den bästa båtsäkringen. Båda erbjuder försäkringar för både motorbåtar såväl som segelbåtar. När du tecknar försäkringen så kan du själv påverka utformningen, exempelvis så kan du välja olika sätt som du kan skydda din båt från stöld. Sveea erbjuder märkesförsäkringar som är framtagna tillsammans med flera av marknadens största och mest omtyckta märken bland annat Sea Ray eller båt med Suzuki-motor.

Atlantica båtförsäkring har under flera års tid varit störst på marknaden räknat i premievolym och de erbjuder försäkringar för seglare, motorbåtsägare och fiskeguider. Atlantica tillhör Moderna som erbjuder en rad olika försäkringar som bil- och djurförsäkringar. Bolaget arbetar tillsammans med båtbranschen och de har ett gott rykte när det gäller snabb skadereglering och båtkunnig service. Atlantica har en service, Atlantica Assistans, som innebär att de kommer ut med en reservdel eller en dunk med bensin om du behöver hjälp.

Bäst båtförsäkring 2024

 • Atlantica Båtförsäkring – Stort utbud, Rabatter, Snabb skadereglering och kunniga
 • Svedea Båtförsäkring – Prisvärd, Märkesförsäkringar, Snabb handläggning
 • Folksam Båtförsäkring – Enkel, Prisvärd, Samlingsrabatt
bäst båtförsäkring jämförelse

Bästa båtförsäkringen för dig?

För att kunna hitta bäst båtförsäkring som passar just dina behov så är det första du ska göra att jämföra försäkringar. Kostnaden kan speciellt över tid variera mellan olika försäkringsbolag. Genom att ha bra kontroll på priserna och vad som ingår så kan du som båtägare dels hitta den allra bäst försäkringen för dig och du hjälper även till att se till att försäkringsbolagen är medvetna om vad kunderna tycker om deras villkor och priser. Gör det till en vana att löpande jämföra dina försäkringar. Det spelar ingen roll om du har en stor eller mindre båt, genom att jämföra så kan du spara pengar. Om du ännu inte köpt din drömbåt kan vi rekommendera Lånjakt.se en sajt som jämför bäst lån.

Vad ingår i en båtförsäkring?

Det kan skilja sig mellan olika försäkringsbolag när det gäller olika villkor och kriterier men generellt täcker båtförsäkring själva båten samt utrustning som normalt är på båten. En del försäkringsbolag erbjuder en grundläggande försäkring där du kan välja att komplettera med tilläggsförsäkringar, medan andra har olika basutbud som du kan välja mellan. Det finns även varianter där du kan välja mellan en så kallad båtförsäkring eller en stor båtförsäkring. Samma grundutbud ingår i båda typerna av försäkringar men i stor båtförsäkring så ingår en rad olika extra tillägg.

Grundskydd båtförsäkring

Vad som ingår i en båtförsäkring skiljer sig från bolag till bolag. Däremot finns det ett par generella delar som vanligtvis täcks i grundskyddet av båtförsäkringen. Viktigt är dock att alltid läsa på hos varje försäkringsbolag för att försäkra sig om exakt vilket skydd som erbjuds. Följande är de vanligaste försäkringsskydden som erbjuds:

 • Grundskydd för båten och tillbehör exempelvis flytväst, kläder, GPS och fiskeredskap.
 • Stöldskydd för båten och tillbehör samt personlig egendom som förvaras på båten. Ersättningstaket är vanligtvis lägre på tillbehör jämfört med skador på själva båten.
 • Brandskador som uppstår vid brand, men även blixtnedslag, eller kortslutning.
 • Skada som uppstår vid sjösättning.
 • Skada som uppstår när båten ligger upplagd.
 • Sjöskador såsom grundstötning, om båten kantrar, eller kollision. Sjöskador uppstår till sjöss.
 • Skador på motorn.
 • Ersättning för bogsering om båten inte kan köras.
 • Assistans kan erhållas om bränslet är slut, om föraren har blivit sjuk eller om båten inte kan köras på grund av tekniskt fel eller problem. Var uppmärksam när du jämför olika båtförsäkringar för villkoren för assistans skydd varierar. Det är viktigt om du vill ha assistans skydd att du vet exakt vad som ingår. Ibland ingår denna hjälp endast om du tar ett tillägg till båtförsäkringen.

Tillägg för båtförsäkringen

För att få bästa skydd så är det bra att studera tillägg till försäkringen. Grundskyddet gäller vanligtvis för olyckor i Sveriges, Norges, Finlands och Danmarks territorialvatten. Hela Östersjön ingår vanligtvis också men du kan utöka giltighetsområde med en tilläggsförsäkring.

 • Utökat giltighetsområde så att försäkringen gäller exempelvis i engelska kanalen och Nordsjön.
 • Allriskförsäkring, även kallad drulleförsäkring, ger dig skydd om du tappar din utomhusmotor i vattnet eller spiller kaffe på dynorna i båten.
 • Skadeskydd för motorn, inklusive drev och backslag som uppkommit om motorn har exempelvis skurit sig. Kontrollera alltid hur gammal båtmotorn kan vara för att tillägget ska räknas. Motorn ska vanligtvis vara avsedd för att driva båten.
 • Krisskydd kan tecknas där du kan får stöd av en terapeut om du mår psykiskt dåligt efter en båtolycka. Det kan också ingå en ersättning om du krävs på skadestånd om du exempelvis kolliderar med en annan båt. Om du säljer din båt och hamnar i en tvist så kan du även få ersättning.
 • Ekonomiskt skydd om du hyr ut din båt privat eller om du krävs på skadestånd om du har skadat en annan båt.
 • Avbrottsförsäkring innebär att om din båt eller huvudmotor stjäls under båtsäsong, april till augusti, så betalas en avbrottsersättning ut.
 • Mast och riggskydd vid tävling: Ett tillägg för dig som kappseglar som täcker skada på rigg och segel.
 • Utökad stöldskydd kan fås om du har din båt på land eller under vinterförvaring i sjön. Stöldskyddet kan innebära att du inte behöver låsa in utombordsmotorn eller lös utrustning.

5 saker att tänka på när du väljer båtförsäkring

När det kommer till båtförsäkringar finns det många väletablerade bolag att välja mellan med relativt lika villkor. För att det ska bli enklare att hitta en försäkring som passar dig har vi listat 5 punkter på vad du ska tänka på när du tecknar en båtförsäkring.

1

Vad innehåller försäkringen?

Undersök de olika delarna som ingår i båtförsäkringen som du har behov av. Något som sticker ut är dock att vissa båtförsäkringar innehåller skydd för maskinskada. Detta innebär att försäkringen täcker om det skulle hända något oförutsett med motorn. Om det inte finns med i försäkringen brukar det finnas som ett tillägg.

2

Premier och självrisk

Hur hög ersättningsnivå vill du ha på din båtförsäkring och är den tillräckligt hög för att täcka alla kostnader som kan uppstå, vanligtvis brukar du få uppge marknadsvärdet på din båt. Vad är självrisken på din försäkring? En högre självrisk innebär också ett lägre pris. Går det att få samlingsrabatter om du tecknar flera försäkringar hos ditt nuvarande bolag och i så fall är det värt att använda det försäkringsbolaget till din båtförsäkring också?

3

Försäkringsvillkor

Att gå igenom försäkringsvillkoren är inte alltid det roligaste och det kan ofta vara krångligt formulerat. Men att läsa villkoren gör att du både känner till vilka undantag som finns i försäkringen och att du kan känna dig trygg till sjös om det skulle hända något. Det brukar också finnas en sammanställning som är lite lättare att ta till sig. Har du läst villkoren så vet du också när du har rätt att få ut ersättning från din försäkring vilket kan vara i fler fall än du tror.

4

Har du tillgång till småbåtsförsäkring

Om du äger ett fritidshus som har en försäkring så finns det ofta med i eller möjlighet att teckna en småbåtsförsäkring. Denna försäkrar billigare båtar (vanligtvis under 100 000 kr). Detta kan vara ett billigare och smidigare alternativ än att teckna en helt separat försäkring till båten.

5

Att teckna båtförsäkringen

Det brukar vara enkelt att teckna båtförsäkringen när du väl har bestämt dig för vilket försäkringsbolag du ska gå med. Vanligtvis behöver du bara skriva in ditt personnummer samt båtmodell, ersättningsnivå och andra detaljer. Om du behöver hjälp så tveka inte att ring kundservicen på försäkringsbolaget, dem finns till för att hjälpa dig.

Frågor och svar om båtförsäkring

 • Måste jag ha en båtförsäkring?

  Det är inget krav enligt lag på att du ska ha en båtförsäkring. Däremot rekommenderar vi att teckna en, speciellt för dig som har eller ska införskaffa en båt då kostnaderna vid t.ex. en olycka kan bli väldigt höga.

 • Gäller en båtförsäkring året runt?

  Vanligtvis så gäller en båtförsäkring året runt. Det finns dock undantag så kontrollera alltid vilka villkor som gäller. En del bolag tar ut en högre självrisk under vintermånaderna.

 • Vad menas med aktsamhetskrav?

  Aktsamhetskrav är till för att begränsa eller förhindra skada som kan uppstå om du är inte är aktsam. För att få ersättning vid skada så måste du ha uppfyllt kraven från försäkringsbolaget gällande aktsamhet. Utbetalningsbeloppet kan reduceras eller du kan bli helt utan ersättning om kraven inte uppfylls. Kontrollera alltid att du följer rekommendationerna från tillverkaren av båten, leverantör eller installatör.

Försäkrio
Logo