If Båtförsäkring

if båtförsäkring omslagsbild

If Båtförsäkring Recension

If erbjuder flera olika typer av försäkringar vilket även inkluderar båtförsäkring. I denna recension går vi igenom If:s tre olika alternativ, Båtförsäkring, Stor båtförsäkring samt småbåtsförsäkring – ett tillägg på din hem-, villa- eller fritidshusförsäkring om båten uppfyller vissa kriterier.

En av fördelarna med If är att det erbjuder småbåtsförsäkring som tillval för befintliga If kunder. Däremot är deras självrisker tyvärr i högsta laget samt rätt begränsade när det kommer till olika tillval för båtförsäkring.

If Båtförsäkringsskydd

if båtförsäkring hemsida

Småbåtförsäkring

Är du kund hos If sedan tidigare kan du addera småbåtsförsäkring din hem-, villa- eller fritidshusförsäkring om din båt uppfyller ett par olika kriterier som If satt upp:

 • Skrovet på båten får högst vara sex meter långt och två meter brett
 • Båten får endast vara tillverkad av plast, aluminium eller gummiväv
 • För segelbåtar gäller en segelyta på högst 10 m²
 • För motorbåtar får motorstyrkan vara högst 15 hk

Försäkringen täcker även vanlig utrustning som tillhör båten men till ett värde av högst 4000 kr. Den högsta ersättning för en båt som är försäkrad med tillägget Småbåt är 25 000 kr.

Vad gäller småbåtsförsäkringen för?

If småbåtsförsäkring ersätter skador på täckning-, stöttnings- eller pallningsmaterial om skadan har orsakats av brand. Ytterligare delar som ger ersättning är skador som uppkommer genom en plötslig och oförutsedd händelse.

Båtförsäkring

För dig med en båt som är större än kriterierna för en småbåt är en vanlig båtförsäkring från If ett alternativ. Upplägget påminner om villkoren för småbåtsförsäkringen men även assistans ingår. Assistans innebär att du får tillgång till larmcentral som är bemannad dygnet runt och året runt. De ombesörjer att du blir bogserad till närmaste ställe där du kan få hjälp.

 • Tänk på att If Båtförsäkring inte är ett komplett skydd, flera delar som saknar finns dock i Stor Båtförsäkring.

Stor Båtförsäkring

Stor Båtförsäkring har samma grundläggande innehåll som Båtförsäkring och har dessutom följande delar:

  • Maskinskada – ersätter skada på din båtmotor om den är yngre än 12 år.
  • Båtextra – båtextra ger bland annat ersättning för skada på navigationsutrustning upp till 25 000 kr. Avbrottsförsäkring om båten eller dess motor blir stulen under båtsäsongen. Stöld av oregistrerad båtvagn upp till 20 000 kr, samt rigghaveri, även under tävling.
  • Olycksfall – för båtens förare eller besättning som skadas och skadorna består eller omkommer.
Jämför Innehåll Båtförsäkring Stor Båtförsäkring
Ansvar
Sjöskada
Stöld
Brand
Uppläggning och Transport
Rättskydd
Assistans
Maskinskada

Tillägg för If Båtförsäkring

If erbjuder för närvarande inga tillägg till sina tre båtförsäkringar.

Självrisk If Båtförsäkring

Självrisken för olika skador beräknas individuellt och framgår av försäkringsbrevet. Några självrisker är dock fasta och framgår av försäkringsvillkoren. Vid Båtassistans utgår ingen självrisk.

Båtansvar1000 kr
Maskinskada3000-10000 kr
Glasskada2000 kr
Rättsskydd​25 % av kostnaderna min. vald grundsjälvrisk
BåtXtra1000 kr
Medförsäkrad släpjolle2000 kr
Olycksfall0 kr

Rabatt If Båtförsäkring

If försäkringsrabatt fungerar så att om du har fler försäkringar samlade hos If kan du få rabatter på premierna. Har du även en bilförsäkring och använder dig av papperslös inbetalning får du 10 % i rabatt på dina försäkringar. Samlar du hem- bil- och personförsäkringar hos If får du 15 % i rabatt på samtliga premier.

Sammanfattning If Båtförsäkring

If erbjuder tre olika försäkringslösningar. Den största, Stor Båtförsäkring är likt en helförsäkring den som täcker det mesta och ger ett tryggt skydd i de flesta situationer. If har valt att skippa tillval utan det är relativt simpelt att förstå innehåll och skydd, däremot gör blir det oflexibelt för den som vill addera tilläggsförsäkringar för extra skydd.

Recension uppdaterad: 2020-06-24

Omdöme If Båtförsäkring

6.6 Betyg
If Båtförsäkring

If båtförsäkringar inkluderar det som behövs men sticker inte ut gällande tillval och skydd. Likt flera andra större försäkringsbolag är båtförsäkring inget fokusområde utan då finns snarare andra båtförsäkringar med betydligt bättre valmöjligheter. Tillägg för småbåtsförsäkring är dock ett plus för befintliga If kunder.

Försäkringsvillkor
8
Omfattning
8
Försäkringstillägg
3
Kundservice
7
Rabatt
7
Plus
 • Småbåtsförsäkring som tillval för befintliga If kunder
 • Enkelt upplägg med endast två val
Minus
 • Hög självrisk för flera typer av olyckor
 • Inga alternativ för tillval
 • Generellt dyrare än flertal andra bolag
Vad tycker du om denna försäkring?

Lämna en kommentar

Försäkrio