Svedea Båtförsäkring

svedea omslagsbild båtförsäkring

Svedea Båtförsäkring Recension

Svedea har valt att endast erbjuda försäkringar inom ett par utvalda områden varav båtförsäkring är ett. I denna recension tar vi en närmare titt på båtförsäkringen från Svedea i allt från villkor till självrisk och tillägg.

Svedeas båtförsäkring är en av de smidigaste du kan hitta på marknaden. Detta eftersom Svedeas ständigt uppdaterar båtens värde och därav försäkringspremiens kostnad. Ett enklare sätt än det som vanligtvis är fallet, där du som båtägare ständigt måste omvärdera båtens värde och rapportera in till försäkringsbolaget själv, något som i många fall leder till en onödigt hög premie för många kunder.

Svedea Båtförsäkringsskydd

Svedeas båtförsäkring gäller i Sverige, Danmark, Finland och Norge samt dessa länders territorialvatten. Vanligtvis är försäkringen skriven på ett avtal som gäller i ett års tid och betalningen kan delas upp efter önskemål antingen månadsvis, per halvår eller per helår. Det finns huvudsakligen tre olika båtförsäkringar att välja mellan, vilka kallas L, XL och XXL.

svedea båtförsäkring hemsida

Beroende på vem du är, vilken båt du har och vilka saker du vill ska ingå i din båtförsäkring erbjuder Svedea dessa tre alternativ. Nedan presenteras huvuddragen i respektive försäkring.

Båtförsäkring L

I båtförsäkringen L skyddas du mot det grundläggande så som:

  • Den vanligaste typen av skadegörelse eller brott, till exempel att båten utsätts för skadegörelse eller att något stjäls ifrån den.
  • Den ersätter också skadeståndsskyldighet om du skadat någon annan eller deras egendom med båten.
  • Du får även ersättning för andra vanliga problem så som kantring, kollision, strandning eller grundstötning täcks också av försäkringen.
  • Försäkringen täcker även rättegångs- och advokatkostnader i samband med tvistemål kring ett köp eller försäljning av båten.
  • Ersättning utgår om båten skadas vid uppläggning eller transport.

Det finns givetvis begränsningar i denna försäkring eftersom det är den enklaste formen som Svedea erbjuder. Detta gäller allting som sker genom att någon utomstående i din närhet orsakar skada och även den typen av skador som uppstår vid olovligt förfarande eller agerande. Skador på motor, propeller, jolle och axel täcks inte av försäkringen i händelse av att du själv orsakar skadan genom felaktig skötsel eller att något tappas, lossnar eller glider loss.

Båtförsäkring XL

I XL får du utökat skydd gentemot L och denna försäkring passar dig som vill ha ett mer heltäckande skydd. Det mesta ingår i XL-försäkringen, den tydligaste skillnaden gentemot XXL är att du inte får täckning för motor eller andra maskinella och elektroniska skador. Däremot ingår till skillnad från i L till exempel:

  • Olycksfall (personskador vid användning av båten)
  • Stillestånd (om försäkrade båten blir obrukbar)
  • Assistans (bogsering och annan hjälp vid stillestånd)
  • Dubbelt värde på lösegendom (2 % av båtens värde minst 10 000 kr)
  • Allrisk (ersättning av skador på båten, ej motor och drivlina)
 • Tillskillnad från XL kan du endast teckna XXL-försäkringen om du har en båt med motor som är max 10 år gammal. Den gäller sedan fram till att motorn är 20 år gammal.

Båtförsäkring XXL

Detta är en båtförsäkring för den som vill säkra upp alla delar av båten, inklusive motor och annan elektronisk utrustning som kan vara väldigt dyr att ersätta utan en försäkring. Det som gäller är precis som med alla andra skador som du kan få ersättning för via försäkringen, nämligen att den ska uppkomma genom plötslig eller oförutsedd händelse. XXL är till för dig som kör mycket båt och värderar den trygghet och assistans du kan få med hjälp av Svedeas båtförsäkring.

Försäkrio
XXL är till för dig som kör mycket båt och värderar den trygghet och assistans du kan få med hjälp av Svedeas båtförsäkring.

Att kunna få hjälp och ersättning med alla delar av båten ger dig tryggheten att veta att oavsett vad som händer så har du en försäkring att luta dig tillbaka på när din båt eller dess utrustning har tagit skada. Observera att felaktig service eller reparation inte täcks av försäkringen.

Jämför Innehåll L XL XXL
Ansvar
Sjöskada
Stöld
Brand
Uppläggning och Transport
Rättskydd
Assistans
Maskinskada

Tillägg för Svedea Båtförsäkring

Om du har särskilda behov med din båt eller ska ta den till en speciell plats som inte täcks av försäkringen erbjuder Svedea tilläggsförsäkringar. Till exempel kanske det finns ett behov av en tilläggsförsäkring på jollen eller så kan det behövas till en trailer. Då är det supersmidigt att lägga till det på den vanliga försäkringen. Om du ska transportera båten eller låna ut den i andrahand behövs också en tilläggsförsäkring.

Om du som båtägare vet med dig att du ska bege dig utanför den geografiska zonen som försäkringen gäller, till exempel ut på medelhavet, så behöver du teckna en tilläggsförsäkring för att vara försäkrad även där.

Självrisk Svedea Båtförsäkring

En väldigt förmånlig sak för dig som sällan råkar ut för problem med båten men ändå vill känna dig trygg i händelse av att det oförutsedda händer är att Svedea har ett väldigt förmånligt upplägg på självrisken. För varje år som båten klarar sig skadefritt betalas 10 % av din befintliga självrisk in på ett självriskkonto, detta självriskkonto kan sedan användas för att betala hela eller delar av det belopp som ingår i självrisken i händelse av en skada eller olycka med båten.

För att ge ett exempel: om du har en självrisk på 4 000 kr och åker tre år utan några skador så kommer det betalas in 400 kr på ditt självriskkonto varje år, det vill säga att om olyckan sedan sker det fjärde året så har du 1 200 kr att använda för att betala självrisken ifall något händer med båten.

Rabatt Svedea Båtförsäkring

För den som vidtar extra försiktighetsåtgärder kan du få stora rabatter på din försäkring hos Svedea. Idag erbjuder Svedea upp till 35 % i rabatt för den som skyddar sin båt. För många som kanske huvudsakligen använder sin båt under sommarhalvåret kan det vara väldigt förmånligt att få ner försäkringskostnaden genom att ha inlåst vinterförvaring, då reduceras försäkringskostnaden med 15 %, andra försiktighetsåtgärder kring båten kan också läggas till som till exempel båtlift (10 %) eller spårsystem (10 % + självriskeliminering vid stöld).

Dessutom kan din kunskapsnivå kring båtar också sänka din försäkringskostnad, till exempel en kustskepparexamen eller medlemskap i en SBU-ansluten båtklubb.  På liknande sätt som att betala självrisk årligen så kan vidtagande av försiktighetsåtgärder kraftigt sänka din försäkringskostnad.

Sammanfattning Svedea Båtförsäkring

Försäkringen finns i tre olika varianter, L, XL och XXL. Till detta kan du även teckna tilläggsförsäkringar om du till exempel vill skydda externa delar av båten eller vill vara skyddad i särskilda geografiska områden, på så sätt kan du skräddarsy din försäkring.

Recension uppdaterad: 2021-02-09

Omdöme Svedea Båtförsäkring

8.6 Betyg
Svedea Båtförsäkring

Svedeas båtförsäkring är flexibel och ger tillgång till expertis och professionell hjälp från Svedea. Om än inte unikt så är upplägget med tilläggsförsäkringar ett väldigt smidigt sätt för kunden att orientera sig i försäkringen och kunna skräddarsy den efter behov. En fördel är att Svedea värderar din båts värde löpande.

Försäkringsskydd
9
Omfattning
9
Försäkringstillägg
7
Kundservice
10
Rabatt
8
Plus
 • Svedea värderar din båts värde (försäkringskostnad) löpande
 • Självriskkontot där du löpande får 10 % av din självrisk
 • Förmånlig rabatt där försiktighetsåtgärder lönar sig
Minus
 • Försäkringen gäller endast kring Sverige, Danmark, Norge och Finland om du inte tecknar tilläggsförsäkring
 • Skador på motor eller andra elektroniska delar av båten täcks enbart av XXL-försäkringen
Lämna en kommentar  |  Läs kommentarerna
2 Kommentarer
Visa alla Mest hjälpsamma Högst betyg Lägst betyg Lämna en kommentar
 1. Kollade på hundförsäkring nu men har båtförsäkring hos Svedea, och fick tyvärr ganska omgående användning för den efter en lustig olyckshändelse. Förväntat mig en massa strul men icke, gick väldigt bra utan problem. Svedea gjorde en undersökning av skadeärendet och betalade sedan ut ersättning för hela incidenten. Kommer teckna hundförsäkring hos dem också (hoppas funkar lika bra). Än så länge fem plus!

 2. Väldigt nöjd med Svedeas agerande efter en tråkigt (och dyr) olycka med propellern. Ett par samtal men sen var allt löst. Första gången försäkringen användes.

Lämna en kommentar

Försäkrio
Logo