Folksam Bilförsäkring

folksam bilförsäkring omslagsbild

Folksam Bilförsäkring Recension

Folksam är ett kundägt försäkringsbolag som har funnits sedan 1908 med stort fokus på sina över 4 miljoner kunder. I denna recension kan du läsa mer om de olika bilförsäkringarna som Folksam erbjuder samt vilka tillägg som finns för att skräddarsy försäkringen efter dina önskemål.

Folksam är ett av de största försäkringsbolagen i Sverige när det kommer till bilförsäkringar. Idag är fler än 900 000 bilar försäkrade via Folksam och bolaget har bland annat ett antal märkesförsäkringar att välja mellan. Det finns också försäkringar som är specifika om du använder vissa bilhandlare så som Holmgrens & Riddermark.

Folksam Bilförsäkringsskydd

Folksams bilförsäkringar finns med tre olika försäkringsskydd; trafikförsäkring, bilförsäkring och bilförsäkring Stor. De erbjuder alla olika skydd och beror till exempel på vilken typ av bil du har, vilket behov du har samt hur mycket du tycker att försäkringen ska täcka.

folksam bilförsäkring hemsida

Det är alltid en fördel att få ut så mycket som möjligt av din bilförsäkring och därför är det klokt att läsa igenom vad en försäkring täcker samt vilka begränsningar som finns. I nästa stycke kan du läsa mer om de olika delarna av Folksams tre bilförsäkringar och vad de innefattar.

Trafikförsäkring

En trafikförsäkring är ett måste enligt lag, du får alltså inte köra med bilen på allmänna vägar utan att ha minst en trafikförsäkring. Folksams trafikförsäkring täcker:

  • Personskador (förare, passagerare och utomstående)
  • Skador på någon annans egendom (ingen ersättning för skador på ditt eget fordon)

Bilförsäkring

En mer omfattande försäkring än trafiksförsäkringen är Folksams Bilförsäkring . Den täcker det som trafikförsäkringen gör, samt:

  • Brand (inklusive blixtnedslag och explosion)
  • Glas (krossad ruta eller sprickor orsakade av stenskott eller skadegörelse)
  • Stöld (samt skador vid stöldförsök)
  • Räddning (vid driftstopp)
  • Rättsskydd (gäller kostnader för advokat och rättegång)
  • Maskinskada (beroende på bilens ålder och körsträcka)
  • Kristerapi (10 tillfällen)
 • Tänk på att med den här försäkringen får du ett grundläggande skydd för dig och ditt fordon. Om du vill ha en försäkring som täcker skador på det egna fordonet rekommenderas att även lägga till vagnskadeförsäkring till den här bilförsäkringen.

Bilförsäkring Stor

Bilförsäkring Stor är den mest heltäckande av Folksams bilförsäkringar och som inkluderar båda ovanstående försäkringarna. Den täcker även:

  • Kupéskada
  • Feltankning
  • Nyckelförlust
  • Hyrbil
Försäkrio
Bilförsäkring Stor är den mest heltäckande av Folksams bilförsäkringar och ett vanligt alternativ för många bilägare.

Hos Folksam får du själv välja till om du vill ha en vagnskadeförsäkring, då det är någonting som ofta ingår när du köper en ny bil. Något som kan bil aktuellt när garantin på en ny bil går ut.

Jämför Innehåll Trafik Bilförsäkring Stor
Trafik – personskada
Trafik - annans egendom
Brandskada
Glasskada
Maskinskada
Bärgning
Rättsskydd
Stöld
Vagnskada Tillval Tillval

Tillägg för Folksam Bilförsäkring

Det finns en del tillägg om du vill utöka ditt skydd hos Folksam. Du kan välja till vagnskadeförsäkring både inom Bilförsäkring och Bilförsäkring Stor. Andra tillval som du kan lägga till på Bilförsäkring är hyrbil och assistans, dessa ingår dock i Bilförsäkring Stor. Folksam har även en tilläggstjänst som kallas Köra Säkert, där du kan få rabatt på din försäkring om du kör säkert genom att hålla hastigheten samt förbättrar din påverkan på miljön.

Vagnskada

Tillägget Vagnskada gäller för skador på bilen som uppstår från exempelvis trafikolycka, skadegörelse, kollision, dikeskörning med mera. Med vagnskadetillvalet betalar du ingen självrisk vid djurkollision. Det här är ett bra tillägg till din försäkring, såvida du inte har vagnskadegaranti på din bil. Vagnskadegaranti finns oftast på nya bilar och det kan därför upplevas som onödigt om det ingår i helförsäkringen.

Självrisk Folksam Bilförsäkring

Även om du har en bilförsäkring kommer du att få betala en viss summa själv när olyckan eller skadan är framme. Den här så kallade självrisken varierar beroende på vilken försäkring du har tecknat, samt vilken typ av skada det handlar om. På Folksam är de flesta självriskerna fasta, men det finns några som är en procentuell del av kostnaden. Exempel på självriskkostnaderna för de olika försäkringarna hos Folksam finns i tabellen nedan.

Trafikskada för alla bilförsäkringar1000 kr
Byte av glasruta med Bilförsäkring1500 kr
Brandskada med Bilförsäkring Stor750 kr
Lagning av ruta med Bilförsäkring och Bilförsäkring Stor0 kr

Du hittar all information om de olika självriskerna på Folksams hemsida samt i försäkringsvillkoren. Om du tecknar pluspaketet slipper du i de flesta försäkringsärenden betala självrisk, eller får en reducerad självrisk.

Rabatt Folksam Bilförsäkring

Precis som många andra försäkringsbolag idag erbjuder Folksam rabatter till sina lojala kunder. Ett erbjudande som Folksam har är att om du har ditt hem försäkrat hos dem kan du få rabatterade priser på dina andra försäkringar hos försäkringsbolaget. Det kan göra stor skillnad i försäkringspremier att samla sina försäkringar i ett bolag, och du kan få 10 procent i samlingsrabatt hos Folksam. Finns din bil med bland bilar som är trafiksäkra och bättre för miljön finns ytterligare 10 % att hämta. Dessutom går det att få 5 % om man samlar flera bilförsäkringar hos folksam.

Sammanfattning Folksam Bilförsäkring

Folksam erbjuder tre olika typer av bilförsäkringar till sina kunder, det är Trafikförsäkring, Bilförsäkring och Bilförsäkring Stor. En trafikförsäkring måste du ha enligt lag för att ens få köra och den täcker personskador och skador på annans egendom. Bilförsäkring och Bilförsäkring Stor täcker olika mycket och i olika grad. Vagnskadeförsäkring ingår inte automatiskt i någon av försäkringarna utan det är en tilläggsförsäkring som du får teckna.

Försäkring för specifika bilmärken

Folksam har även bilförsäkringar specifika för olika bilmärken. Det finns tilläggsförsäkringar som du kan teckna för att få ett mer omfattande skydd. Om du även har en hemförsäkring tecknad hos Folksam kan du få 10 procent i samlingsrabatt på dina övriga försäkringar. Sammantaget är Folksam ett pålitligt försäkringsbolag som har funnits sedan 1908 år.

Recension uppdaterad: 2022-02-14

Omdöme Folksam Bilförsäkring

7.8 Betyg
Folksam Bilfösäkring

Folksam erbjuder en flexibel bilförsäkring där du kan välja mellan en Trafikförsäkring, Bilförsäkring och Bilförsäkring Stor. Det är ganska vanligt bland försäkringsbolag att de erbjuder flexibilitet så att du som kund kan skräddarsy din försäkring. Att man har valt att dela upp det på detta sätt i stället för hel och halvförsäkring gör att det blir lite svårare att förstå vad man får och det är viktigt att teckna tillägget vagnskada om du vill ha något som motsvarar en helförsäkring.

Försäkringsvillkor
9
Omfattning
8
Försäkringstillägg
7
Kundtjänst
8
Rabatt
7
Plus
 • Skräddarsy din försäkring
 • Stor aktör på marknaden
 • Väldigt bra grundskydd
Minus
 • Vagnskada är ett tillval oavsett paket
 • Självrisk för förare under 24 år är något hög
Lämna en kommentar  |  Läs kommentarerna
4 Kommentarer
Visa alla Mest hjälpsamma Högst betyg Lägst betyg Lämna en kommentar
 1. Man kan inte känna sig trygg med Folksam försäkring.
  Jag har varit kund hos Folksam i 5 år och inte yrkat på någon slags skadeersätttning.
  Förra månaden blev det ett olycksfall, och Folksam använda kryphål i fintexten för att undanhålla utbetalning.
  Folksam borde skämmas över sättet de utnyttjar sina kunder i deras mest utsatta situationer.

 2. Svar
  Tobias Eriksson juli 3, 2020 at 8:18 e m

  Folksam väljer jag inte igen. Hade problem med en kråka som repade sönder hela bilen. Handläggaren godkände först inte skadorna då han inte trodde skadorna orsakats av en kråka. Lecab hade skickat in bilder på skadorna och bilen i helhet. Jag satte då upp en kamera och fick fina filmbevis på hur kråkan härjar runt på bilen. Sände dessa till handläggaren och 3 timmar senare ringer de från lecab, Folksam godkänner skadorna och reparationskostnaderna, får en som jag ska lämna in bilen vilket jag också gör, detta var en fredag, på måndagen kommer en ”tekniker” och på fem minuter ändrar de sitt beslut. Bilen har några stenskott vilket innebär att delen som har stenskott är förbrukad. Kråkan har repat rutor, lack och strålkastare men denna ansvarssmitare från Folksam beslutar att de står för lackering men jag får ta 50% av kostnaden. Att de är kundägda har ingen som helst betydelse för försäkringstagaren. Och deras kundombudsman som ska vara ”opartisk” dömer trots allt 80% av fallen till Folksams fördel

  • Känner igen det där. Fick stå för 50% själv efter ett ärende där Folksam borde ersatt allt.

 3. jätte dålig kundservice ….man fick inte en service fast dumförklarat bara

Lämna en kommentar

Försäkrio
Logo