If Bilförsäkring

if bilförsäkring omslagsbild

If Bilförsäkring Recension

If är ett heltäckande försäkringsbolag för privatpersoner och företag, som ägs av finska Sampo. I denna recension kan du enkelt få en överblick av If:s olika bilförsäkringar som är tänkt att täcka olika typer av behov. If skriver själva att ”våra stabila priser och bra service gör att våra kunder stannar kvar hos oss”.

Den största bilförsäkringen från If är Bilförsäkring Stor som är ett populärt men relativt dyrt alternativ. If själva uppmuntrar till att byta försäkring om bilen eller behoven förändras. I förhållande till många andra bolag har If många bilförsäkringsalternativ att välja mellan.

If Bilförsäkringsskydd

Utöver trafik-, halv- och helförsäkring har If även den mer omfattande försäkringen Stor Bilförsäkring som ger sänkt självrisk om du kolliderar med vilt samt ger utökad ersättning för skador. Dessutom har de TrafikXtra för äldre bilar som ger ersättning om bilen behöver bärgas eller blir stulen.

if bilförsäkring hemsida

Trafikförsäkring

Trafikförsäkring är obligatorisk enligt lag och ger ersättning vid personskador och skador på egendom. Den skyddar både dig som förare och passagerare men också skador du orsakar andra personer och andras egendom.

  • Personskador (föraren, passagerare och andra personer)
  • Skador på någon annans egendom

Halvförsäkring

Halvförsäkringen omfattar trafikförsäkringen, men ger även skydd vid stöld, brand, feltankning, stenskott och ersättning om du behöver bärga bilen eller hamnar i rättslig tvist. Halvförsäkringen täcker även maskinskada. Sammanfattande lista:

  • Brand
  • Stöld (ersättning vid stöld eller tillgrepp av hela bilen)
  • Feltankning (upp till 50 000 kr)
  • Stenskott (200 kr självrisk vid reparation)
  • Bärgning
  • Rättskydd
  • Maskinskada (plötsligt fel, bilen får ej vara äldre än 8 år och gått 10 000 mil)
 • Tänk på att för många ger halvförsäkring en fullgott skydd även om försäkringsbolagen insisterar på att du som kund ska teckna en dyrare helförsäkring.

Helförsäkring

Helförsäkringen ger utöver trafik- och halvförsäkring även ersättning vid vagnskada. Trots namnet ger den inte If:s mest kompletta skydd, för det måste du teckna Stor Bilförsäkring.

Försäkrio
Trots namnet helförsäkring är det Stor Bilförsäkring som ger det mest kompletta skyddet av If:s bilförsäkringar.

Stor Bilförsäkring

Stor Bilförsäkring ersätter dig ekonomiskt om du till exempel tappar bort bilnyckeln eller vid skador inne i bilen, den ger också ersättning när du hyr bil. En del i denna försäkring som många uppskattar är den sänkta självrisken om de skulle kollidera med vilt. Här ingår också en vagnskadeersättning som If kallar för VärdeXtra.

Jämför Innehåll Trafik Halv Hel
Trafik – personskada
Trafik - annans egendom
Brandskada
Glasskada
Maskinskada
Bärgning
Rättsskydd
Stöld
Vagnskada

Tillägg för If Bilförsäkring

If har lite olika tilläggsförsäkringar som du kan teckna utöver grundförsäkringen. I listan ser du ett par alternativ.

 • TrafikXtra är en bilförsäkring för äldre bilar. Den ger ersättning om bilen behöver bärgas eller om den blir stulen.
 • Avställningsförsäkringen gäller vid stöld, brand och skadegörelse om du har bilen avställd hos Transportstyrelsen.
 • Assistansförsäkring ingår i halv- och helförsäkringar men kan också tecknas separat.
 • BilXtra är ett tillägg som ger hyrbil och självriskreducering.

Självrisk If Bilförsäkring

Om du skulle råka ut för en olycka kommer du få betala en del av skadebeloppet, den så kallade självrisken. Den varierar mellan olika skador och problem och här följer några exempel.

Självrisk vid trafikförsäkringsskada0 kr
Självrisk vid trafikförsäkringsskada för alla under 25 år1 000 kr
Självrisk vid reparation av stenskott
200 kr
Självrisk vid vagnskada är valbart3000, 4500 samt 6000 kr

Rabatt If Bilförsäkring

Du får minst 10 % i If rabatt när du tecknar försäkring med autogiro. Om du tecknar fler försäkringar kan det ge upp till 15 % rabatt. If har också ett självriskkonto där de sätter av pengar för framtida olyckor för varje skadefritt år.

Sammanfattning If Bilförsäkring

If erbjuder en variation av bilförsäkringar liksom andra sorters försäkringar, och rabatter om du tecknar flera. Väljer du Stor Bilförsäkring kan du känna dig relativt trygg med täckande skydd, men de har även andra försäkringar till din bil.

Recension uppdaterad: 2021-10-12

Omdöme If Bilförsäkring

7.4 Betyg
If Bilförsäkring

If erbjuder flera olika lösningar för din bilförsäkring samt en speciell försäkring för äldre bilar. Överlag har If relativt bra självrisker och erbjuder sina kunder flera valmöjligheter om du tecknar en bilförsäkring hos dem. If halv och helförsäkring har också fått bra i konsumenternas jämförelse. Däremot är premiepriserna svåra att jämföra, men generellt har If legat bland de dyrare försäkringsbolagen i våra priskontroller vilket sänker betyget.

Försäkringsvillkor
8
Omfattning
8
Försäkringstillägg
7
Kundservice
7
Rabatt
7
Plus
 • Stort utbud av bilförsäkringar
 • Ingen självrisk vid trafikskada
Minus
 • Generellt dyra försäkringspriser
 • Liten skillnad på vad hel- och halvförsäkringarna täcker
Lämna en kommentar  |  Läs kommentarerna
10 Kommentarer
Visa alla Mest hjälpsamma Högst betyg Lägst betyg Lämna en kommentar
 1. Svar
  Viktoria Persson mars 29, 2020 at 7:33 e m

  Uselt försäkringsbolag enligt mig, omänsklig bemötande av kunder. Fyfan, bytt ett annat.

 2. Tycker If är lite ojämna i bemötande, ibland funkar det bra andra gånger mindre bra.

 3. Funkat hur bra som helst i många år sen sker ett ärende o så skiter sig allt. Typiskt försäkringsbolag?!

 4. IF ägnar sig inte åt någon som helst utredande skadereglering, man håller sig officiellt helt oförstående i frågan. IF:s enda verktyg i sitt reglerande arbete är att räkna parter samt ”vittnen”. Rollen ”vittne” kan innehas av vem som helst, vederbörande kan ha varit på plats och genom faktisk bevittnande vara ett äkta vittne, eller dyka upp senare i processen med uppdiktad/påtvingad/köpt version av händelseförlopp. (fler exempel än detta ärende har kommit till min kännedom)

  IF förstår/vill inte förstå sin möjlighet att stödja/förkasta vittnesutsago genom analys av den tydligaste tekniska bevisning. Man vill inte ta denna roll även om man som i detta fall pressas att sända ut skadetekniker, i aktuellt ärende har man muntligt berättat att, tekniskt bevis på att motpart med vittne diktat upp version ej tas hänsyn till inom IF.

  Man räknar endast parter samt vittnen, denna process kan ju raljerande sagt, bättre lämpa sig för rösträkning i nöjessammanhang.

  I förlängningen fostrar IF allmänheten till att på en skadeplats sätta fokus till att samla fler vittnen än motparten, detta arbete kan även fortgå efter skadeplatsen lämnats. Det viktiga är att någon i var skara påtar sig rollen som regissör för den version som skall nedtecknas av en var. Detta är ett horribelt sätt att som Försäkringsbolag understödja ökande andel ärenden innehållande försäkringsbedrägerier, härigenom på bedrägligt sätt förvalta/använda sina kunders inbetalda premier.

  IF väljer givetvis hur man vill driva sin affär, men på ett personligt plan känner jag starkt att denna arbetsmetod måste delges större skara av allmänheten. Försäkring, premier, skaderegleringskvalitet samt rättsmoral är en förtroendefråga som båda parter måste ges möjlighet att värdera.

 5. Tycker att IF oftast har ställt upp när det behövts! Även om min premie har varit något dyr.

 6. If Sveriges sämsta försäkring bolag dem bara pumpar på pengar från kunderna.jag rekommenderar att inte ha med dem att göra .det finns mycket
  Bättre än dem.

 7. Välj inte detta företag!
  Enligt IF är jag delvis vållande till skadan, vilket är helt galet med tanke på att det är den andra bilen som backade i min bil! Jag har redan åkt ur från min parkering ut i filen och började växla för att påbörja köra fram då rätt som det var backar den andra bilen i mig! IF har fått massor med bilder på skadorna på båda min och den andra bilen var man kan se vad som hänt, min bil står ute i filen och den andra är vinkelrätt mot filen/min bil. Det är tydligt att jag inte kunde på något sätt undvika den andra bilen backa i mig MEN trots det väljer IF att skuldlägga mig som delvållande och jag måste betala halvsjälvrisk.
  FY! Kommer att byta till en annan försäkring så snart denna gott ut.

 8. Jätte dåligt bemötande. Lägsta kvalitet med lägsta ersättningen gäller. Man blir tvingad att ta det sämsta annars IF ersätter inte.

 9. Är besviken på If.
  Har varit kund i 30 år men när bilen blev bränd av kriminella fick jag ett skambud.
  Långt under marknadsvärdet enligt värderingssiter.

 10. Min erfarenhet med detta försäkringsbolag har varit extremt negativ och jag känner att det är viktigt att dela detta med andra. Ärendehanteringen har dragit ut på tiden på ett oacceptabelt sätt, vilket har orsakat stor stress och frustration.

  Det har varit tydligt brister i kommunikationen och effektiviteten, speciellt när viktiga medarbetare varit lediga, vilket har lett till onödiga förseningar. Även om jag stött på vänliga individer inom kundtjänsten, har detta inte speglats i hanteringen av mitt ärende.

  Jag skulle starkt avråda från att använda detta försäkringsbolag baserat på min egen erfarenhet av ineffektivitet och bristfällig service. Det är viktigt att välja ett bolag som agerar med större ansvar och respekt för sina kunders tid och välbefinnande.

Lämna en kommentar

Försäkrio
Logo