Jämför

Fritidshusförsäkring

Vilken fritidshusförsäkring är bäst? Hos Försäkrio hittar du jämförelser och omdömen av Sveriges fritidshusförsäkringar.

Bäst Fritidshusförsäkring

Topplista 2024

moderna försäkringar topplista

Moderna Fritidshusförsäkring

 • Moderna beskriver sin försäkring som ”en prisvärd och omfattande fritidshusförsäkring” vilket stämmer bra överens med vår uppfattning – genomtänkt skydd till konkurrenskraftigt pris.
 • Försäkringen finns i två nivåer, Grundskydd och Utökat Grundskydd. Med Utökat Grundskydd tillkommer bland annat självriskreducering, högre ersättning och allrisk.
 • Går att få upp till 20 % rabatt om du samlar försäkringar hos Moderna.

LÄS MER 

folksam topplista

Folksam Fritidshusförsäkring

 • Folksam fritidshusförsäkring är en av de vanligare fritidshusförsäkringar på marknaden med omfattande skydd vid framför allt brand, vattenskada och inbrott.
 • Välj försäkringsnivå efter behov, Bas för enklare skydd och Stor för ett mer omfattande försäkringsskydd. Det finns också ett populärt tilläggsalternativ för småbåt samt ett annat för skog.
 • Folksam erbjuder en samlingsrabatt till sina kunder.

LÄS MER 

Fritidshusförsäkring

Upplev i princip samma trygghet som hemma, när du är på landet, till fjälls eller spenderar sommaren i sommarhuset vid sjön. En fritidshusförsäkring skyddar ditt fritidshus mot oförutsedda händelser och är för många lika viktigt som en vanlig hemförsäkring. Om du äger eller hyr fritidshuset, spelar ingen roll.

För att underlätta för dig har vi på Försäkrio listat och jämfört olika försäkringsbolag och deras försäkring för fritidshus. Gör ett smart val och välj rätt – spara pengar varje år genom att välja en fritidshusförsäkring med bra villkor och pris som passar dina behov.

Jämför fritidshusförsäkringar

 • Poängskalan är 1.0 – 10.0, där 10.0 motsvarar den bästa försäkringen. Vi har undersökt fem olika delar av försäkringen: försäkringsvillkor, omfattning, försäkringstillägg, kundservice och rabatt. Varje del betygsätts och vägs sedan samman till en totalpoäng.
 • Priset för försäkringar kan variera en hel del mellan de olika försäkringsbolagen, framförallt när det gäller olika omfattningar. Enklaste sättet att få svar på vilket bolag som du ska teckna din försäkring hos är genom att jämföra bolagen och de försäkringar de erbjuder.

Jämför fritidshusförsäkring

Här kan du enkelt jämföra olika försäkringar för ditt fritidshus. I översikten kan du jämföra vilka försäkringar som täcker det du behöver, vad du måste tänka på, samt om du kanske måste lägga till en tilläggsförsäkring. Om du jämför dina försäkringar varje år kan du spara en hel del pengar. Betala inte mer än du måste. Vi har även tagit upp en del tips och råd på vad som är bra att tänka på när du jämför fritidshusförsäkringar för att hitta den bästa fritidshusförsäkringen 2023/2024.

Försäkringsbranschen är ofta en djungel av olika försäkringar, som i sin tur är indelade i olika paket och prisklasser. Genom att använda en kostnadsfri och icke förpliktande jämförelse får du snabbt en överblick och kan i lugn och ro välja det bästa alternativet för familjen och plånboken. På Försäkrio kan du jämföra fritidshusförsäkring på ett ingående sätt där du får väsentlig information innan du tecknar.

Vad kostar en fritidshusförsäkring?

Kostnaden för en fritidshusförsäkring varierar från bolag till bolag, ditt medlemskap i en fackförening eller ett förmånsprogram kan medföra en lägre månadskostnad eller en bättre täckningsgrad. Till exempel ingår det ett bortaskydd i Folksams hemförsäkring om du är medlem i ett LO-förbund.  Det är viktigt att titta på täckningsgrad, självrisk och om det finns undantag. Väljer du till exempel ett utökat skydd är det en sak som kan påverka priset på din försäkring.

Fritidshusförsäkring prisexempel

För ett fritidshus med en boyta på 60 kvadratmeter, med indragen el och vatten kostar en försäkring allt från 115 kr i månaden till 420 kr. Med andra ord varierar priserna så pass mycket att det är svårt att ge en exakt summa.

Priset påverkas av vilket typ av skydd du vill ha, samt vilken självrisk du väljer. Bekvämligheter som flera badrum kan också påverka priset, då det medför ökad risk för vattenläckage.

Olika försäkringsbolag kommer erbjuda olika typer av villkor samt priser. För att få en exakt prisbild är det enklare sättet att trycka på ”se ditt pris här” som tar dig till specifika försäkringsbolaget.

Billig fritidshusförsäkring

För att hitta en så billig fritidshusförsäkring som möjligt måste du jämföra olika försäkringar. Att göra en årlig jämförelse av dina försäkringar är ett smart spartips för att få mer kvar i plånboken och få mer till över för annat. Försäkringsbolag kan dessutom ha vissa erbjudanden på sina försäkringar och det håller du enklast koll på genom att från tid till annan kolla jämförelser mellan försäkringar och om de har några rabatter.

I en så fri och öppen marknad som försäkringsbranschen har idag är det svårt att själv hålla sig orienterat på pris och villkor och det är där Försäkrio kommer in i bilden. Här samlas information och prisexempel så att du kan välja en bra och billig fritidshusförsäkring.

Bäst fritidshusförsäkring 2024?

För att hitta den bästa fritidshusförsäkringen är det en god idé att jämföra de olika alternativen som finns på marknaden. Ett sommarhus vid sjön behöver kanske en annan täckningsgrad än stugan i fjällen. Ett enkelt torp utan indraget vatten och avlopp kan få en mer förmånlig försäkring hos en annan försäkringsleverantör än den du har idag. Försäkringsbranschen är en bransch starkt präglat av konkurrens, därför är det smart att jämföra olika försäkringsbolag för att hitta den bästa fritidshusförsäkringen för 2024. Försäkringsbranschen är en väl reglerad bransch, och du kan förvänta dig mycket vad gäller service, ersättning och sakbehandling hos alla aktörer.

Den bästa fritidshusförsäkringen är som sagt individuellt men under 2024 har vi valt att framhäva Moderna och Folksam som har goda villkor och utmärker sig inom olika områden så som villkor, bonusar, rabatter och tillägg. Om du vill spara ytterligare pengar rekommenderar vi att du även ser över elförbrukning under vinterhalvåret och hittar ett billigt elavtal.

Bäst fritidhusförsäkring 2024

 • Moderna – Upp till 20% rabatt, Enkel att förstå med två paket, prisvärd
 • Folksam – Genomtänkt, Bra villkor, Tydliga paket, Samlingsrabatt

Försäkringar varierar vilken täckningsgrad som erbjuds, och även till vilken självrisk. Det brukar oftast finnas en grundförsäkring, en Bas och sedan olika alternativ om ditt hus är av högre värde. En bra fritidshusförsäkring täcker dina behov och det behöver inte vara den dyraste. I en försäkring för fritidshus ingår oftast detsamma som en villaförsäkring vad gäller byggnaden och tomten, men det ingår inte försäkring för till exempel resor. En viktig aspekt när du jämför försäkringar, förutom vad de täcker, är vad självrisken är för den försäkring som du har i åtanke. En annan aspekt är premien eftersom det är din löpande kostnad. Genom att jämföra vad försäkringen täcker, självrisken, premien och eventuella rabatter kan du hitta bäst fritidshusförsäkring för dig.

hemförsäkring hus

Vad ingår i en fritidshusförsäkring?

Vanligaste skyddet

Vad som ingår i en fritidshusförsäkring står alltid i villkoren för alla försäkringar. Tänk på vilket typ av skydd du vill ha, samt vilken självrisk du tycker är acceptabel. Det brukar finnas olika paket som täcker mer eller mindre, det beror helt enkelt på vilket behov du har och värdet på ditt fritidshus. De flesta bolag har:

 • Brand
 • Vattenskador
 • Naturskador som översvämning, jordrörelse med mera
 • Skadegörelse på glas och byggnad
 • Ansvarsskydd
 • Rättsskydd
 • Hussvamp
 • Skadedjur
 • Hushållsmaskiner

Oftast ingår bohag upp till en viss summa. Summorna varierar från allt mellan 50 000 till 300 000 kronor, men vissa har även en högre summa. Täcker inte summan ditt bohag kan du enkelt teckna en tilläggsförsäkring eller ett utökat skydd. Det ingår oftast även skydd för andra byggnader som tillhör fritidshuset, så som garage, båthus, attefallshus, gillestuga med mera. Du måste dock alltid kontrollera villkoren noggrant hos bolaget som du väljer. Det finns även försäkringar som du kan teckna för ett fritidshus utomlands. Jämför alltid för att hitta bästa pris och villkor.

Tillägg till fritidshusförsäkringen

Det finns en del tilläggsförsäkringar som du kan teckna. Om du till exempel har en bil, båt eller MC som förvaras på eller i anslutning till fritidshuset eller dess tillhörande byggnader krävs det att du tecknar en egen försäkring för sådana typer av ägodelar.

Försäkrio
Tilläggsförsäkring är bra för dig som har en motor eller segelbåt i anslutning till fritidshuset.

Vanliga tilläggsförsäkringar är exempelvis:

 • Båt
 • Skog
 • Uthyrning
 • Drulleförsäkring

Har du ett fritidshus av mer modern standard och kanske året runt-standard med nya köksmaskiner kan en försäkring med en högre täckningsgrad vara bra. Du kanske har ett större bohag och behöver därför ett utökat skydd. Genom att jämföra försäkringar kan du hitta en fritidshusförsäkring med den bästa täckningsgraden för att minska ned tilläggen.

Försäkring Kolonistuga

Om du tänker att teckna en försäkring till din kolonistuga så är det en fritidshusförsäkring som du letar efter. Alla försäkringar som vi har jämfört på den här sidan gäller även för din kolonistuga om du använder det som ett fritidshus.

Försäkring Sommarstuga

Ett fritidshus är samma sak som en sommarstuga sett ur försäkringsbolagets synvinkel. Därför är det också en fritidshusförsäkring som du behöver när du ska försäkra din sommarstuga. Samtliga försäkringar som jämförs på den här sidan gäller även för din sommarstuga.

5 saker att tänka på när du väljer fritidshusförsäkring

När det kommer till fritidshus så finns det flera saker som kan vara bra att tänka på när du väljer en försäkring. Nedanför har vi listat de 5 saker som vi tycker kan vara värt att tänka på.

1

Jämför fritidshusförsäkringar

För att hitta den fritidshusförsäkring som passar bäst för dig rekommenderar vi att du jämför olika försäkringar. På den här sidan har vi sammanställt innehåll i några av de vanligaste försäkringarna så att det ska vara enkelt kan jämföra. Tänk på att vi inte har med alla försäkringar på hemsidan, det kan med andra ord finnas andra försäkringar på marknaden utanför jämförelsen.

2

Vad innehåller försäkringen?

Titta på vad försäkringen innehåller. Vissa fritidshusförsäkringar innehåller också en småbåtsförsäkring som standard detta kan göra att du slipper att teckna en separat båtförsäkring. En annan sak som kan vara viktigt är om försäkringen täcker svamp och skadedjur. Dessa två problem som är relativt vanliga kan bli en dyr historia om det skulle dyka upp.

3

Välj ersättningsnivå

Välj en ersättningsnivå som passar dig och ditt fritidshus. Du kan inte sätta en ersättningsnivå som är högre än vad ditt fritidshus tillsammans med lösöre är värt. Mer specifika villkor står på försäkringsbolagets hemsida.

4

Villkor

Läs igenom villkoren innan du tecknar försäkringen. Även om det kan vara komplicerat och tråkigt att läsa villkoren på många försäkringsbolag så är det viktigt att du har gjort detta. Att läsa villkoren gör att du också vet vilka undantag som finns i försäkringen vilket försäkringsbolag inte brukar vara lika bra på att skriva ut på hemsidor och i den allmänna informationen. En andra anledning är att du sedan vet när du kan använda försäkringen så att du inte missar ett tillfälle att få ersättning.

5

Tillägg till försäkringen

Det vanligaste tillägget när det kommer till fritidshusförsäkringar är småbåtstillägget. Om du har en liten båt som du använder så slipper du att teckna en separat försäkring för din båt.

Frågor och svar om fritidshusförsäkring

 • Behöver jag en fritidshusförsäkring?

  Det är alltid en god idé att vara försäkrad men i motsvarighet till exempelvis bilar är det oftast inte krav på försäkring på fritidshus. Dock kan skador från till exempel brand medföra höga kostnader där du står med totalförstörda byggnad med bohag. Skulle olyckan vara framme kommer du alltid att önska att du var försäkrad. Att ha ett fritidshus idag medför kostnader och är ofta ett föremål du har sparat en längre tid till. Utan försäkring är du inte skyddad mot naturens härjningar, om tjuven skulle komma förbi eller om ditt fritidshus skulle bli vandaliserat.

 • Vad är skillnaden mellan fritidshusförsäkring och villaförsäkring?

  I en fritidshusförsäkring ingår inte allt som en villaförsäkring har. är först och främst billigare än en villaförsäkring. Vad gäller byggnaden och tomten är det oftast detsamma men vanligtvis till ett lägre värde. Men saker som reseförsäkring och överfallsförsäkring ingår inte i en fritidshusförsäkring. För att hitta bästa pris samt vad som ingår i din fritidshusförsäkring så bör du jämföra olika bolag. Summorna för bohag som ingår är också ofta på en lägre nivå för ett fritidshus än en villaförsäkring. Har du ett större bohag, kan du alltid teckna ett utökat skydd.

 • Vad borde man tänka på när man väljer fritidshusförsäkring?

  A och O är att se till vilka behov du har. Börja med att värdera ditt fritidshus vad gäller värdet på bohaget, vilka bekvämligheter som finns (är det indraget el, vatten och avlopp), byggnadsyta, boyta, fastighetsbeteckning, andra byggnader på tomten samt byggår. Det är också smart att tänka på var fritidshuset är beläget, ett sommarhus vid sjön med massor av skog omkring har kanske en annan typ av risker som är inkluderat hos ett bolag men inte hos ett annat. Kolla därför alltid noggrant på villkoren och vad som ingår hos bolaget som du väljer.

 • Bra saker att tänka på innan du tecknar försäkring

  Bra saker att tänka på innan du tecknar en fritidshusförsäkring:

  • Det finns bolag som är konsumentägda och väljer du ett sådant ger det ofta en årlig återbäring på sin vinst tillbaka till kunderna.
  • Bolagen kan låta dig välja hur du vill betala din försäkringspremie, månadsvis, kvartalsvis, varje halvår eller en gång per år.
  • En högre självrisk medför oftast medför en lägre premie, men kostnaden blir då desto högre i de fall en olycka skulle hända.
  • Har du ett större bohag med ett lite högre värde kan även det påverka priset.
  • Samlar du flera av dina försäkringar i ett och samma bolag får du oftast ett bättre pris. Försäkrar du till exempel även en båt, kan det dra ner priset hos ditt försäkringsbolag.
  • Försäkringen kan ha en högre premie, men även ha ett utökat skydd som du kanske måste betala extra för hos ett annat bolag. Exempel på detta är drulleförsäkring som ofta ingår i till exempel Folksams mellanförsäkringar, men inte hos alla andra bolag.
Försäkrio
Logo