ICA Fritidshusförsäkring

ica fritidshusförsäkring omslagsbild

ICA Fritidshusförsäkring Recension

ICAs försäkringar är ett känt försäkringsbolag som erbjuder försäkringar inom många av de vanligaste områdena. ICAs fritidshusförsäkring täcker skador på ditt fritidshus och på föremål och annan egendom som finns inne i fritidshuset.

Med försäkringen är du också skyddad för hyresbortfall om det sker en skada när ditt hus är tillfälligt uthyrt och som medför att du inte längre kan hyra ut det. Försäkringen innehåller också allrisk, hussvampskydd och sanering. Extra trygghet för familjen får du med ICAs tilläggsförsäkringar Hem Plus, Hus Plus och Småbåtsförsäkring.

ICA Fritidshusförsäkring

ica fritidshusförsäkring hemsida

I ICAs fritidshusförsäkring ingår:

  • Ditt lösöre försäkrat med ett värde upp till 300 000 kr, men du kan anpassa den till antingen ett lägre eller högre belopp om du vill.
  • Själva fritidshuset, men även andra byggnader på tomten, försäkras alltid till fullvärde men villkoret är att byggnaderna är angivna i försäkringsbrevet.
  • Det ingår även en allriskförsäkring för själva fritidshuset, vilket är en stor fördel att ha redan i grundskyddet.
  • Du får också en egendomsförsäkring för alla föremål inne i stugan.
  • Det ingår en saneringsförsäkring och skydd mot hussvamp med 1 500 000 kr.
  • Tomtmarken är skyddad med försäkringen för ett värde på upp till 500 000 kr.
  • Du och din familj omfattas av personskydd som inkluderar krisförsäkring, privatansvar och rättsskydd för ett värde upp till 250 000 kr.
 • En stor fördel med ICA Fritidshusförsäkring är att de valt att inkludera allrisk för byggnad samt saneringsförsäkring i grundskyddet.

Tillägg för ICA Fritidshusförsäkring

Vill du ha ett fullskaligt skydd kan du köpa till ICAs tilläggsförsäkringar Hem Plus, Hus Plus och Småbåtsförsäkring. Det går också att lägga till självriskreduceringar.

Hem Plus

Hem Plus ger dig en självriskreducering om det skulle brinna eller om du har inbrott i fritidshuset. Självrisken reduceras då med 1 200 kr vilket är en stor fördel. Den ger också ett elektronikskydd med lika stor självriskreducering, alltså 1 200 kr och du får ett förbättrat åldersavdrag för all stationär elektronik vilket ger dig mer ersättning.

Hus Plus

Hus Plus är en annan tilläggsförsäkring som ger mer omfattande ersättningar och självriskreducering.  I och med att du tecknar denna tilläggsförsäkringen får du:

 • Ett begränsat åldersavdrag på fritidshuset på 15 000 kr.
 • Utökat grundskydd mot så kallad äkta hussvamp med 500 000 kr upp till 2 000 000 kr.
 • Hem Plus vitvaruskydd ger 1 200 kr i självriskreducering och ett förbättrat åldersavdrag på dina vitvaror.
 • Den ersätter även tätskikt och läckage genom tak vid allriskskada, vilket annars inte ingår.
 • Får du vägglöss och har Hus Plus ingår sanering av dina tillhörigheter så som täcken, kuddar och kläder.
 • Du får också en fördubblad ersättning vid skador på tomtmarken från 500 000 kr upp till 1 000 000 kr.

Småbåtsförsäkring

Småbåtsförsäkringen utökar den del av fritidshusförsäkringen som täcker skador på din båt. Här täcks skador på båtar upp till 6 meter och med en motor på maximalt 15 hästkrafter, samt en segelyta på 10 kvadratmeter. I den här tilläggsförsäkringen ingår även drulleförsäkring för båten.

Självrisk ICA Fritidshusförsäkring

Ersättningen som utbetalas vid skada reduceras alltid med den självrisk du måste betala. Grundsjälvrisken i ICAs fritidshusförsäkring är 1 500 kr och samma belopp gäller för Allrisk byggnad. Du får betala en högre självrisk om din egendom har åldrats, för då gör ICA ett åldersavdrag som ger en högre självrisk. Självrisken dras av före eventuell nedsättning som sker på grund av försäkringens aktsamhetskrav.

Självrisken är uppdelad i Grundsjälvrisk och Särskild självrisk. Vissa av ICAs tilläggsförsäkringar har egna självrisker som du kan läsa om i villkoren för varje försäkring. Den särskilda självrisken är 20 procent av skadekostnaden, maximalt upp till 40 000 kr och minst grundsjälvrisken som ligger på 1 200 kr. En särskild självrisk gäller bland annat om din cykel blir stulen.

Rabatt ICA Fritidshusförsäkring

Om du tecknar en fritidsförsäkring hos ICA får du bonuspoäng på hela försäkringsbeloppet om du är ICA-medlem. Fram till 15 maj erbjuds även 250 kr extra i bonus om du köper deras fritidshusförsäkring. Det finns inte några andra rabatter så som samlingsrabatt eller liknande när du tecknar försäkring från ICA.

Recension uppdaterad: 2023-05-02

Omdöme ICA Fritidshusförsäkring

8.2 Betyg
ICA Fritidshusförsäkring

ICAs Fritidshusförsäkring är en av de mer flexibla fritidshusförsäkringarna på marknaden. I försäkringen ingår ett vanligt grundskydd som många fritidshusägare efterfrågar samt möjlighet att göra tillval för olika områden som det finns behov av. Dessutom är de generellt en av de billigare försäkringsbolagen vilket är ett plus. En nackdel är brist på samlingsrabatter som andra bolag erbjuder.

Försäkringsvillkor
9
Omfattning
9
Försäkringstillägg
8
Kundservice
8
Rabatt
7
Plus
 • En bred allriskförsäkring i grundskyddet
 • Lätt att teckna tilläggsförsäkringar
 • Generellt billiga försäkringspremier
 • ICA-bonus
Minus
 • Inga samlingsrabatter
 • Behöver tilläggsförsäkringar för att uppnå fullt skydd
Lämna en kommentar  |  Läs kommentarerna
1 Kommentar
 1. Supernöjd med ICA, har det mesta hos dem! Hittills 10/10 enligt mig 🙂

Lämna en kommentar

Försäkrio
Logo