Jämför

Inkomstförsäkring

Vilken inkomstförsäkring är bäst? Hos Försäkrio hittar du jämförelser och omdömen av Sveriges inkomstförsäkringar.

Bäst Inkomstförsäkring

Topplista 2024

unionen topplista

Unionen Inkomstförsäkring

 • Unionen erbjuder flera olika typer av tjänster däribland inkomstförsäkring. Med över 700 000 medlemmar är Unionen ett självklart val för många som letar efter inkomstförsäkring.
 • Som medlem går det att få upp till 80 % av din tidigare lön vid eventuell arbetslöshet. Det går att försäkra inkomster på upp till 60 000 kr/mån i 150 (200 med tillägg) ersättningsdagar.
 • För att kunna teckna inkomstförsäkring via Unionen krävs det att du är medlem i en a-kassa.

LÄS MER

accept topplista

Accept Inkomstförsäkring

 • En fördel med att Accept är att de erbjuder alternativ om du inte vill vara med i facket, men ändå vill ha en inkomstförsäkring som komplement till a-kassa.
 • Accept har en lång ersättningstid, upp till hela 300 dagar vilket är en fördel. Det går att få upp till av 80 % lönen med maxersättningen som ligger på 85 000 kr/mån.
 • För att kunna teckna inkomstförsäkring via Accept krävs det att du är medlem i en a-kassa.

LÄS MER 

inkomstforsakring-ledarna

Ledarna Inkomstförsäkring

 • Ledarna är Sveriges enda fackförbund för bara chefer. Som medlem ingår inkomstförsäkring samt deras andra populära tjänster så som bland annat lönestatistik och chefrådgivning.
 • Inkomstförsäkringen gäller i 150 dagar för en månadslön på upp till 80 000 kr/mån. Väljer du tillägg höjs taket till 120 000 kr/mån och täcker upp till 250 dagar.
 • Du behöver inte vara medlem i en a-kassa för att ingå medlemskap hos Ledarna.

LÄS MER 

Inkomstförsäkring

En inkomstförsäkring är en hjälp för dig som arbetar om du blir arbetslös, eller väljer att säga upp dig själv. Att ha en inkomstförsäkring ger en extra trygghet då den kompletterar din a-kassa. Grundersättningen från a-kassan är 10 950 kr i månaden. Maxbeloppet som betalas ut från a-kassan är 25 025 kr i månaden, vilket betyder att det kan bli en stor skillnad mot din tidigare lön.

Inkomstförsäkringen är en slags arbetslöshetsförsäkring som gör att du som arbetslös kan få upp till 80 % av din tidigare inkomst som anställd. Genom att ha tecknat en inkomstförsäkring behöver du inte oroa dig lika mycket som jobbsökande, utan din privatekonomi och budget kan fortfarande gå ihop. För att kunna teckna en vanlig inkomstförsäkring behöver du vara medlem i en a-kassa. Det finns dock privat inkomstförsäkring utan fackförbund inkopplade.

Jämför inkomstförsäkringar

 • Poängskalan är 1.0 – 10.0, där 10.0 motsvarar den bästa försäkringen. Vi har undersökt fem olika delar av försäkringen: försäkringsvillkor, omfattning, försäkringstillägg, kundservice och pris (genomsnitt av fem offerter). Varje del betygsätts och vägs sedan samman till en totalpoäng.

Jämför inkomstförsäkring

Det är lika viktigt att jämföra inkomstförsäkringar som andra typer av försäkringar. Det kan vara lätt att ta den försäkring som ditt fackförbund erbjuder dig, men det kan finnas försäkringar som passar dig ännu bättre. Det kan vara skillnader i vad den täcker, hur mycket den täcker, vilka premier du måste betala och liknande. Ersättningen kan skilja med tusentals kronor därför är det extra viktigt att få en översikt över inkomstförsäkringarna som finns i Sverige.

Jämföra inkomstförsäkring via Försäkrio, vårt mål är att du i lugn och ro ska kunna hitta den bästa inkomstförsäkringen för dig. Här kan du också lära dig mer om de olika delarna av en inkomstförsäkring samt hur den fungerar. Om du i stället är intresserad av lån och lånetjänster är Sverigekredit.se en sida som jämför tjänster för privatlån. Här finns bland annat några av de största låneförmedlarna samlade på ett och samma ställe.

Vad kostar en inkomstförsäkring?

Vad kostar det då att ha en inkomstförsäkring? Priserna varierar mellan de olika fackförbunden och de olika privata försäkringsbolagen. Kostnaden brukar beräknas på antingen din inkomst eller på individuella faktorer så som din ålder, utbildning och ditt fackförbund. Kostnaden beror också på om du väljer en grundförsäkring eller om du även väljer att tilläggsförsäkra. Fackförbunden har oftast ett lägre pris på sina inkomstförsäkringar.

Inkomstförsäkring prisexempel

I prisexemplet har vi valt att ta med två populära alternativ, Unionens inkomstförsäkring samt Ledarnas. Månadspriserna skiljer sig likaså ersättningen.

Unionens inkomstförsäkring:
– 235 kr/mån om du har en lön upp till 60 000 kr/mån
– 100 kr/mån om din lön är över 60 000 kr/mån

Ledarnas inkomstförsäkring:
– 378 kr ingår i medlemspriset för Ledarna om din lön är upp till 80 000 kr/mån
– 125 kr/mån extra om din lön är över 80 000 kr/mån

Behövs en inkomstförsäkring?

Du kanske tänker att a-kassan räcker för dig om du blir arbetslös. Det är dock viktigt att komma ihåg att a-kassan har ett maxtak för vilket belopp du får ut i ersättning. Denna arbetslöshetsersättning minskar dessutom ju längre tid som du har varit arbetslös. Det innebär att det kan vara svårt att fortsätta leva som vanligt som arbetslös, och klara av dina löpande utgifter.

En inkomstförsäkring täcker upp a-kassans ersättning så att du får 80 % av din tidigare lön, och det här är extra viktigt för dig som har en lön som är lite högre. Eftersom a-kassan betalar ut maximalt 20 025 kr i månaden (brutto) kan det bli ett stort tapp i inkomst. Vissa inkomstförsäkringar betalar dessutom ut när du själv säger upp dig, vilket gör att inkomstförsäkringen är extra användbar.

Bäst inkomstförsäkring 2024

Vilken inkomstförsäkring är då den allra bästa? För att ta reda på bäst inkomstförsäkring 2023/2024 behöver du jämföra försäkringsbolag och fackförbund. En av de inkomstförsäkringar som fått allra högst betyg är det privata försäkringsbolaget Accept. Accept har erbjudit inkomstförsäkringar sedan 1998, då de var först med detta i Sverige. Kunderna gillar Accept för deras goda kundservice och förmånliga försäkringsvillkor. Accept har specialiserat sig på så kallade plus- eller tilläggsförsäkringar som förbättrar den inkomstförsäkring som du har via ditt fackförbund.

Självklart är det individuellt vilken inkomstförsäkring som är bäst för just dig, din livsstil och ditt yrke. Det innebär att du själv måste aktivt jämföra försäkringserbjudanden, vilket du enkelt kan göra via jämförelsetabellen ovan. I tabellen finns Unionen, Accept, Ledarna och Jusek med.

Bäst inkomstförsäkring 2024

 • Unionen – 80 % av tidigare lön upp till 60 000 kr
 • Accept – 80 % av tidigare lön upp till 85 000 kr
 • Ledarna – 80 % av tidigare lön upp till 80 000 kr
 • Jusek – 80 % av tidigare lön upp till 80 000
bästa inkomstförsäkringen

Vad ingår i en inkomstförsäkring?

Exakt vad som ingår i en inkomstförsäkring varierar mellan de olika försäkringsförmedlarna. Generellt kan man säga att du kan få inkomstersättning i mellan fyra till sex månader, ibland upp till nio månader. Inkomstersättningen väger upp din a-kassa så att du totalt kan få 80 % av din tidigare inkomst. De olika inkomstersättningarna har även de olika maxtak för vilka inkomster de ersätter.

Tillägg till din inkomstförsäkring

För att du ska kunna känna dig extra trygg med din försäkring finns det ofta ett så kallat tillägg att välja till din inkomstförsäkring. Tillägget är som en slags utökad inkomstförsäkring. Detta brukar erbjudas vare sig du tecknat din inkomstförsäkring privat eller via ditt fackförbund. Anledningen till att du ska välja ett tillägg är för att ditt ersättningstak oftast höjs med hjälp av tillägget. Denna höjning kan vara avgörande för om du klarar dina utgifter eller inte. Speciellt om du har levt på en hög inkomst tidigare.

Taket på din inkomstförsäkring kan exempelvis ligga på 40 000 kr. Med ett tillägg kan detta tak istället höjas till exempelvis 150 000 kr. Det gör givetvis en stor skillnad i hur mycket ersättning du kan få ut via inkomstförsäkringen.

Det finns dock fler anledningar till att en tilläggsförsäkring kan vara fördelaktig. Antalet ersättningsdagar kan öka med detta tillägg. Ett ökat antal dagar ger dig en längre tid med en högre ersättning och alltså en längre tid där du kan leva så normalt som möjligt och hitta det jobb som passar just dig. Det ger en ökad trygghet oavsett hur mycket du tjänar i dagsläget. Tilläggsförsäkringarna ökar ofta antalet dagar med minst 50 arbetsdagar.

bäst försäkringsbolag

Krav för inkomstförsäkring

För att du ska kunna få ta del av din inkomstförsäkring krävs det att du uppfyller försäkringens krav. Dessa krav kan variera mellan de olika försäkringarna, men det finns en del krav som är generella och finns hos de flesta försäkringsförmedlare. Exempelvis måste du åtminstone vara tillsvidareanställd och omfattas av LAS (Lagen om anställningsskydd). Ytterligare krav för att få ut din ersättning kan vara:

 • Du måste vara medlem i a-kassan för att kunna teckna en inkomstförsäkring som sedan kompletterar det du får från a-kassan.
 • Under de senaste 12 månaderna måste du ha arbetat. Det behöver inte ha varit en heltidstjänst, men kravet på hur många timmar du arbetar per månad kan variera. Kontrollera detta noga hos de olika försäkringsbolagen innan du tecknar deras försäkring.
 • Du får oftast inte vara anledningen till att arbetslösheten inträffat. Det vill säga – du kan inte själv ha sagt upp dig för att sedan få ersättning från inkomstförsäkringen. Observera att du kan få det under vissa omständigheter. Det finns juridisk hjälp att få om det uppstått en konflikt mellan arbetsgivaren och dig.
 • Du måste ha bundit upp dig till din inkomstförsäkring en viss tid innan ersättningen kan betalas ut. Tittar du på andra försäkringar kan du få ersättning från och med den dagen du tecknar avtalet. När det gäller din inkomstförsäkring måste du vanligtvis ha varit medlem i minst 12 månader innan du kan dra nytta av dess ersättning.
 • Den ersättning som du vill ha kan inte ha blivit utbetald under de senaste 12 månaderna. Detta beror på att inkomstförsäkringen endast ger ersättning för en begränsad period. Hur lång tid som måste ha löpt mellan de olika ersättningsperioderna kan dock variera.

Inkomstförsäkring egenföretagare

Det kan vara lätt att tro att den som driver eget företag inte kan få ut ersättning vid arbetslöshet men detta stämmer inte. Som egenföretagare har du samma rätt som alla andra att få ersättning vid arbetslöshet om företaget inte längre är lönsamt.

För vissa egenföretagare kan det dessutom vara svårt att veta vilken lön som kommer att kunna betalas ut och för att kunna satsa helhjärtat på företaget kan en inkomstförsäkring vara bra att ha som en trygghet om något skulle hända som ett komplement till a-kassan. För den som är intresserad av att teckna en inkomstförsäkring kan det vara bra att veta att alla försäkringsbolag inte täcker egenföretagare. Däremot har inkomstförsäkringarna som vi har listat på den här hemsidan den möjligheten.

Som egenföretagare kan du ibland behöva stärka likviditeten under perioder. Då kan företagslån vara ett bra alternativ. För att få den lägst möjliga ränta kan det var bra att använda en låneförmedlare som jämför flera långivare innan du tar upp lånet. Du kan läsa mer på Låneförmedlare.se/foretagslan/. Det finns också sidor så som snabblån utan UC där du kan låna utan att behöva gå igenom en UC-kontroll. Vilket innebär att UC AB (företaget bakom den kreditupplysning) inte kommer stå bakom kreditupplysningen när du ansöker om lån.

När har man rätt till ersättning som egenföretagare?

Som egenföretagare kan det vara lite mer komplicerat med när du ska få tillgång till inkomstförsäkring. Reglerna är uppsatta för att den som driver ett bolag inte ska kunna använda a-kassa och inkomstförsäkring som en inkomstutfyllnad om företaget skulle få dålig lönsamhet. A-kassan och försäkringen gäller dock alltid om företaget inte fortsätter att bedriva verksamheten. Förutsatt att de andra krav som krävs för att få ut a-kassa är uppfylld.

En viktig sak att tänka på när du tecknar en inkomstförsäkring är att du vanligtvis behöver ha varit medlem i 12 månader innan du kan få ersättning. Därför är det viktigt att inte vänta för länge med att teckna den.

80 % av den tidigare lönen

A-kassan har ett maxtak på hur mycket ersättning som kan betalas ut. Med en inkomstförsäkring kan du få upp till 80 % av den tidigare lönen. Som egenföretagare har du också fördelen att du i många fall kan ta med utdelningar i beräkningen.

5 saker att tänka på när du väljer inkomstförsäkring

1

Ersättningsdagar

Kolla alltid upp antalet ersättningsdagar som försäkringen gäller för. Detta kan variera mycket och antalet dagar är en viktig faktor att ta med i beräkningen för vilken inkomstförsäkring som är bäst. Det finns försäkringar med allt mellan 60 dagar och upp till 300 dagar.

2

Kvalificeringstid

Du måste möta kravet om kvalificeringstid för att kunna ta del av inkomstersättningen. Kvalificeringstiden är oftast på 12 månader, men ibland längre. Det innebär att du behöver ha arbetat i 12 månader i streck. Hur många timmar du måste ha arbetat kan variera mellan olika inkomstförsäkringar.

3

Åldersgräns

Det kan finnas åldersgränser för när en inkomstförsäkring kan börja gälla, och för när den upphör. Ofta måste du vara minst 20 år för att kunna ha en inkomstförsäkring. De flesta inkomstförsäkringar upphör dessutom vid 65 års ålder. Det kan därför vara bra att spara en egen buffert om du blir arbetslös.

4

Maxtak

Har du en hög lön är det viktigt att du ser över vilket maxtak som det finns i inkomstförsäkringen. De flesta försäkringar betalar ut så att du totalt får 80 % av din tidigare lön, om din lön varit upp till mellan 50 000 – 60 000 kr. Har du en högre lön än så bör du se efter om du kan teckna en tilläggsförsäkring. Med en tilläggsförsäkring kan du dra nytta av 80 % ersättning.

5

Jämför

Tänk på att det finns inkomstförsäkringar som förmedlas via facket, men också via privata försäkringsbolag. De inkomstförsäkringar som går att teckna via fackförbundet är oftast billigare, men de kan också vara mindre förmånliga än en dyrare privat försäkring. Här måste du jämföra försäkringsbolagen och fackförbundens erbjudanden för att se vilket som är bäst för dig gällande villkor, ersättning och pris.

Frågor och svar om inkomstförsäkring

 • Vad är kriterierna för att teckna en inkomstförsäkring?

  Det kan variera en hel del. Du behöver dock vara bosatt i Sverige, vara medlem i en a-kassa, ha arbetat de senaste 12 månaderna och vara minst 20 år gammal.

 • Måste jag vara medlem i en a-kassa för att få teckna inkomstförsäkring?

  Ja, du måste alltid vara medlem i en a-kassa för att kunna teckna denna typ av försäkring, annars går försäkringen under namnet privat inkomstförsäkring. Det kan dock vara så att du inte behöver vara medlem i en särskild a-kassa. Ett exempel på detta är att du kan vara medlem i fackförbundet Unionen och ha en inkomstersättning via Unionen utan att vara medlem i Unionens a-kassa. Du kan alltså välja fritt vilken a-kassa du är med i.

 • När är jag berättigad till ersättning och hur betalas den ut?

  Du har rätt till ersättning när du har mött kraven för inkomstförsäkringen. Det betyder att när du varit medlem i 12 månader kan ersättning betalas ut. Ersättningen är du berättigad till om a-kassan anser att du har rätt till arbetslöshetsersättning. Får du ingen a-kassa kan du inte heller få inkomstersättning från din försäkring. Inkomstersättningen betalas ut från och med den dag du får a-kassa.

 • Hur länge kan jag få ersättning från inkomstförsäkringen?

  Det här varierar beroende på dina försäkringsvillkor.  Som minst kan du få ersättning i 100 arbetsdagar eller 4 månader. Den maximala tiden med ersättning kan uppgå till sex eller tio månader. Ett fåtal försäkringar betalar ut ersättning under en ännu längre period. För att få ersättning i mer än sex månader behöver du dock oftast ha tecknat en tilläggsförsäkring till den ordinarie inkomstförsäkringen.

 • När har jag inte rätt till ersättning från inkomstförsäkringen?

  Du kan inte få ersättning om du är sjukskriven, inte har rätt till a-kassa, inte är bosatt i Sverige, inte haft inkomstförsäkringen tillräckligt läng och om du lämnat oriktiga uppgifter.

Försäkrio
Logo