Unionen Inkomstförsäkring

unionen omslagsbild

Unionen Inkomstförsäkring Recension

Unionen är en medlemsstyrd fackförening som idag är Sveriges största med över 700 000 medlemmar. Unionen tillhör TCO och bildades år 2008. I denna recension går vi lite djupare in på vad som ingår i Unionens medlemskap och inkomstförsäkring.

Unionen själva menar att de riktar sig till alla tjänstemän inom den privata sektorn – oavsett utbildning, lön och yrkestitel. Det här betyder att det i fackföreningen samlas allt från chefer till studenter och egenföretagare. Unionens inkomstförsäkring vänder sig till alla som vill ha en extra trygghet i arbetslivet. Som fackförening förmedlar Unionen även en inkomstförsäkring som ingår i medlemspriset. Inkomstförsäkringen hjälper medlemmarna om de blir arbetslösa och är ett komplement till a-kassa. Unionen förmedlar även en tilläggsförsäkring som ger en längre ersättningsperiod.

Unionen Inkomstförsäkring

unionen inkomstförsäkring hemsida

Unionen erbjuder alla sina medlemmar en inkomstförsäkring som kan träda in vid arbetslöshet, och som fungerar som ett komplement till a-kassa. Inkomstförsäkringens syfte är att se till så att medlemmarna får upp till 80 % av sin lön vid arbetslöshet upp till 150 dagar. Inkomstförsäkringen ingår i medlemspriset, och medlemspriset baseras på den nuvarande eller senaste inkomstens storlek.

Valfri tilläggsförsäkring

Unionen erbjuder också en valfri tilläggsförsäkring som utökar dagarna med ersättning till 200 dagar. Tilläggsförsäkringen höjer även maxtaket som inkomstförsäkringen baseras på, vilket innebär att en högre ersättning kan betalas ut för löner mellan 60 000 kr till 150 000 kr i månaden.

Hur mycket kan du få från Unionens inkomstförsäkring?

Hur mycket du kan få i ersättning från Unionens inkomstförsäkring beror på den lön som du haft innan du blev arbetslös, eller hamnade mellan två jobb. Totalt sett kan du få upp till 80 % av din tidigare lön på en inkomst upp till 60 000 kr i månaden. Om du har en högre lön än så kan du teckna Unionens tilläggsförsäkring för inkomster upp till 150 000 kr i månaden. Även med tilläggsförsäkringen gäller det att du kan få upp till 80 % av din tidigare lön.

 • Med Unionens inkomstförsäkring kan du få ersättning i upp till 150 dagar.

Vad kostar Unionens inkomstförsäkring?

Unionens inkomstförsäkring ingår i fackförbundet Unionens medlemsavgift denna bör dock inte förväxlas med a-kassa som tecknas separat. Medlemsavgiften baseras på din inkomst. Följande två prisnivåer finns:

Med en lön upp till 60 000 kr/mån 50 kr per månad
Med en lön över 60 000 kr/mån100 kr per månad

Vem kan försäkra sin inkomst med Unionens inkomstförsäkring?

Alla som är medlemmar i en a-kassa, är 65 år eller yngre samt är med i fackförbundet Unionen kan teckna inkomstförsäkring. Du behöver inte vara medlem i Unionens a-kassa, utan du kan välja den a-kassa som passar dig bäst. Som student behöver du inte uppfylla kravet om medlemskap i a-kassa.

Krav för att inkomstförsäkringen ska betalas ut

För att inkomstförsäkringen ska kunna betalas ut måste försäkringens krav vara uppfyllda. Dessa krav är följande:

  • Vara medlem i en a-kassa
  • Varit medlem i Unionens fackförbund minst 12 månader
  • Vara kvalificerad för a-kassa enligt den a-kassa du är medlem i
  • Ha arbetat i en sammanhängande period om minst 12 månader
  • Ha arbetat minst 80 timmar per månad
 • Begränsningar i Unionens inkomstförsäkring

  Det finns ett antal begränsningar i Unionens inkomstförsäkring som gör att du inte kan ta del av ersättning, eller som medför att ersättningen kan minska

   • Om du är arbetslös, erhåller ersättning från inkomstförsäkringen och börjar arbeta igen innan dina dagar är slut, men blir arbetslös igen inom två år påbörjas ingen ny försäkringsperiod. Du har då rätt till ersättning för dina återstående dagar från din senaste försäkringsperiod
   • Om du lämnat oriktiga uppgifter om inkomst, eller annan viktig information, kan din ersättning minskas eller helt upphöra
   • Om du samtidigt erhåller andra ersättningar kan din ersättning från Unionens inkomstförsäkring komma att minskas med samma belopp som du erhåller från annat håll
   • Vid force majeure, så som strejk, krig eller annan katastrof
 • Vid dessa situationer kan du inte få ersättning från Unionens inkomstförsäkring

  I vissa situationer, eller om du inte uppfyller inkomstförsäkringens krav, kan du inte ta del av inkomstförsäkringen. Du får ingen ersättning från inkomstförsäkringen:

   • Vid sjukskrivning
   • Om du är över 65 år
   • Om du inte är medlem i en svensk a-kassa
   • Om du inte har rätt till arbetslöshetsersättning från a-kassan, på grund av exempelvis karenstid eller avstängning från a-kassan
   • Om du inte uppfyller kvalificeringstiden på 12 månader
   • Om du inte arbetar och bor i Sverige
   • Om du får skadestånd som ersättning för lön av din tidigare arbetsgivare

När börjar och slutar inkomstförsäkringen hos Unionen?

Inkomstförsäkringen räknas från och med den dag som du har blivit medlem i fackförbundet Unionen, eller sedan den dag som du har tecknat Unionens tilläggsförsäkring. När det har gått 12 månader sedan tecknandet av dessa försäkringar kan du få ersättning från inkomstförsäkringen. Inkomstersättningen börjar att betalas ut från och med den dag du erhåller arbetslöshetsersättning från din a-kassa.

Inkomstersättningen upphör den dag du inte längre får arbetslöshetsersättning, inte längre uppfyller kraven för a-kassa eller inkomstersättning samt när din ersättningsperiod upphör. Det vill säga efter maximalt 150 dagar för den ordinarie inkomstförsäkringen hos Unionen, eller efter 200 dagar med tilläggsförsäkringen.

Unionen inkomstförsäkring egenföretagare

Som egenföretagare har du precis som en vanlig anställd rätt till a-kassa och du har också möjlighet att teckna unionens inkomstförsäkring. På samma sätt som för en vanlig anställd har du möjlighet att få upp till 80 % av din inkomst om du har Unionens inkomstförsäkring för egenföretagare upp till 60 000 kr förutsatt att du uppfyller unionens villkor för att få inkomstförsäkring.

Du kan också teckna samma tilläggsförsäkring som i det vanliga medlemskapet för att få ett högre tak samt en längre ersättningstid.

Andra fördelar

Förutom inkomstförsäkring så får du andra fördelar som egenföretagare när du är medlem i Unionen. I medlemskapet ingår juridisk rådgivning med upp till 10 timmar per år via Unionens samarbetspartner Fylgia. Dessutom ingår affärscoaching och möjlighet att få hjälp att ta ut en UC för att få bättre koll på potentiella kunder eller samarbetspartners.

Även om unionen är ett fackförbund finns det med andra ord många fördelar att vara medlem även som egenföretagare. För att hitta ytterligare information om egenföretagare kan du gå in på Unionens hemsida.

Tillägg för Unionen Inkomstförsäkring

Som tidigare nämnts så erbjuder Unionen även en tilläggsförsäkring. Denna tilläggsförsäkring gör att du kan få upp till 50 dagar extra med ersättning när du är arbetslös eller har aktivitetsstöd. Du som har en lön över 60 000 kr i månaden kan med hjälp av tilläggsförsäkringen även få en högre ersättning vid arbetslöshet eller aktivitetsstöd. Denna tilläggsförsäkring kostar 50 kr per månad om din inkomst är upp till 60 000 kr, men är din lön högre än så är premien 100 kr per månad.

Recension uppdaterad: 2021-02-10

Omdöme Unionen Inkomstförsäkring

8.4 Betyg
Unionen Inkomstförsäkring

Unionens inkomstförsäkring ingår i den medlemsavgift som du betalar till fackförbundet Unionen. Detta tillvägagångssätt är enkelt och uppskattat av medlemmarna. Inkomstförsäkringen har en kvalificeringstid på 12 månader, den lägsta kvalificeringstiden för inkomstförsäkringar, vilket är positivt. Unionen har bland de längsta ersättningsperioderna när det gäller på 150 - 200 dagar. Sammantaget gör det att Unionens inkomstförsäkring är topprankad i vår jämförelse.

Försäkringsvillkor
8
Omfattning
9
Försäkringstillägg
7
Kundservice
9
Pris
9
Plus
 • Få upp till 80 % av din tidigare lön
 • Ersättning även när du säger upp dig själv
 • Inkomstförsäkring ingår i ordinarie medlemspris för fackförbundet Unionen
 • Ersättning i upp till 150 dagar
Minus
 • Vid tecknande av tilläggsförsäkring påbörjar en ny kvalificeringstid för tilläggsförsäkringen
 • Gäller inte efter 65 års ålder
Lämna en kommentar  |  Läs kommentarerna
3 Kommentarer
Visa alla Mest hjälpsamma Högst betyg Lägst betyg Lämna en kommentar
 1. Skaffa ett medlemskap innan det är försent.. har tyvärr fått lära mig läxan i efterhand.

 2. Tycka vad man vill om fackförbund, Unionen har hjälpt mig väldigt mycket i samband med en incident på min arbetsplats.

 3. Man undrar ju varför man ska betala till en organisation som inte hjälper sina medlemmar a-kassan uppmärksammats i media.

Lämna en kommentar

Försäkrio
Logo