Jämför
Kattförsäkring

Vilken kattförsäkring är bäst? Hos Försäkrio hittar du jämförelser och omdömen av Sveriges kattförsäkringar.

Bäst Kattförsäkring

Topplista 2024

topplista-kattforsakring-Lassie

Lassie Kattförsäkring

 • Försäkringen täcker TR (FORL), har en av marknadens högsta ersättningar, lång självriskperiod (365 dagar) och obegränsade samtal till FirstVet.
 • Första månaden är gratis för dig med kattunge. Om du arbetar förebyggande med kattens hälsa kan du dessutom få poäng som ger upp till 250 kr rabatt/år via Lassie appen.
 • Möjlighet att ha ett högt ersättningsbelopp samt hög tillgänglighet på skadeanmälan som är öppen 8–21 alla dagar förutom röda.
hedvig-bilforsakring-topp

Hedvig Kattförsäkring

 • Hedvig har prisvärda försäkringar och var billigast i vår jämförelse av priser för flera kattraser. Hedvig Premium (hund, katt finns ej) har fått 4.3 av 5 poäng av Konsumenternas.
 • En försäkring med högt ersättningsbelopp och med genomgående tydliga och enkla villkor som bland annat täcker TR (FORL).
 • Den fasta självriskperioden är 365 dagar vilket är det högsta på marknaden. Hedvig är erbjuder även djurförsäkring utan fast självrisk vilket är stort plus.
ica försäkring topplista

ICA Kattförsäkring

 • Ett försäkringsupplägg utan nivår, samma villkor även om du väljer 30 000 kr i ersättningsbelopp eller 150 000 kr vilket gör det enklare att förstå deras villkor.
 • ICA:s kattförsäkring inkluderar till exempel digitala veterinärbesök hos FirstVet, receptbelagd medicin och rehab upp till 6 000 kr. Går också att byta till ICA från en annan försäkring utan karenstid.
 • Försäkringen har ersättning för tandsjukdomen tandresorption (TR/FORL) så länge katten varit försäkrad hos ICA sedan två års ålder. En tandsjukdom som är väldigt vanlig för katter och bra att inkludera i kattens försäkring.

LÄS MER 

Kattförsäkring

Att skaffa en försäkring för din katt är ett bra val om du vill skydda dig mot kostnader i samband med en olycka eller sjukdom. En kattförsäkring kan ersätta dig för veterinärkostnader och du kan ofta göra tillval för att anpassa skyddet så att det passar just dig och din katt, exempelvis livförsäkring och avelsförsäkring.

Att försäkra din katt behöver dessutom inte vara dyrt men utan en försäkring kan det bli kostsamt. Exempelvis är det inte ovanligt att en operation kostar uppemot 10 000 kr.  Det är dessutom viktigt att skaffa en kattförsäkring när kattungen är liten, eftersom det i många fall är en förutsättning för att försäkringen ska täcka vissa saker.

Jämför kattförsäkringar

Företag Totalpoäng Rabatt Recension Teckna
lassie logo
9.3 av 10 Upp till 250 kr/år Kommer snart SE DITT PRIS
hedvig logo
9.1 av 10 Nej Kommer snart SE DITT PRIS
ica logo
8.5 av 10 ICA-bonus Läs recension SE DITT PRIS
agria logo
8.5 av 10 10-30 % rabatt Läs recension SE DITT PRIS
svedea logo
8.0 av 10 20 % juniorrabatt Läs recension SE DITT PRIS
folksam logo
7.5 av 10 40 % för kattunge Läs recension SE DITT PRIS
sveland logo
7.1 av 10 10 % webbrabatt Läs recension SE DITT PRIS
if logo
7.1 av 10 20 % för kattunge Läs recension SE DITT PRIS
dina logo
6.7 av 10 Nej Läs recension SE DITT PRIS
 • Poängskalan är 1.0 – 10.0, där 10.0 motsvarar den bästa försäkringen. Vi har undersökt sex olika delar av försäkringen: försäkringsvillkor, omfattning, försäkringstillägg, kundservice, pris och rabatt (genomsnitt av fem offerter). Varje del betygsätts och vägs sedan samman till en totalpoäng.
 • Priset för kattförsäkringar skiljer sig åt beroende på försäkringsbolag. Enklaste sättet att få svar på vilket bolag som du ska teckna din kattförsäkring hos är genom att jämföra bolagen och de försäkringar de erbjuder samt klicka vidare på "Se ditt pris" för att få ett prisförslag från försäkringsbolaget.

Jämför kattförsäkring

Det spelar ingen roll vilken typ av kattförsäkring du letar efter, det är alltid viktigt att du jämför kattförsäkringar hos olika bolag. Försäkringsbolagen erbjuder olika paket och många upplever försäkringar som komplicerade och tycker det kan vara svårt att veta vad som är viktigt. Mängder av olika försäkringstermer och specifika begränsningar kan göra sökandet till en djungel. Dessutom är det tidskrävande och svårt att veta vad som är viktigt att jämföra.

Med hjälp av Försäkrio jämför du enkelt de olika kattförsäkringarna som finns på den svenska marknaden. Det är bra att skaffa sig överblick över villkor och chansen ökar att du får ett bättre skydd, men även att du sparar pengar om du läser råd och recensioner av olika försäkringar för katter. Fundera på vilka aspekter som är viktiga för dig och din katt och vad du vill att försäkringen ska täcka innan du jämför kattförsäkringar hos olika bolag. Då har du en bra utgångspunkt.

Vad kostar en kattförsäkring?

Exempel på prisskillnader

Priset för en kattförsäkring varierar beroende på bland annat vad som ska ingå och vilken ras din katt har, men ett bra skydd för din katt går att få för runt 100 kr i månaden hos flera olika försäkringsbolag.

För en bondkatt med ersättningsbelopp på 60 000 kr, fast självrisk runt 2 000 kr och 25 % i rörlig självrisk hamnar priset i genomsnitt på 135 kr/mån

För att få ett exakt prisförslag klicka på ”Se ditt pris här” vilket tar dig till försäkringsbolaget. Här skriver du in uppgifterna som behövs för att få fram ett pris för din katt.

Billig kattförsäkring

Vilken kattförsäkring som är billigast beror på vad du vill ska ingå i försäkringen, vilken ras din katt har samt vilket försäkringsbolag som du väljer. Jämför bolagens försäkringar för att få en uppfattning om priset för just din katt.

Priset bestäms av bland annat var du bor, ersättningsbelopp, ras, kön, ålder, vald självrisk samt vad försäkringen ska täcka. Försäkringsbolag erbjuder en rad olika rabatter, exempelvis mängdrabatt och rabatt för ett olycksfritt år. Rabatten kommer dock inte nämnvärt att påverka priset under din katts liv. Vill du ha utförliga prisexempel för olika kattraser? Då rekommenderar vi dig att ta en titt på denna sida om billig kattförsäkring med bra tabeller över priser.

Bäst kattförsäkring 2024

Hur väljer du bästa kattförsäkringen? Den bästa försäkringen för dig är en försäkring som täcker dina behov och som skyddar dig och din katt. Det är inte alltid som det är det mest välkända försäkringsbolaget som erbjuder det eller den försäkring som är dyrast. Det ingår ibland en hel del i vissa grundförsäkringar, men det kanske saknas just det du vill ha. Att utnämna vilken som är marknadens bästa kattförsäkring är således lite komplicerat eftersom alla kattägare har olika krav och behov.

Kattförsäkring bäst i test

Lassie har utnämnts till bäst kattförsäkring 2024. En relativt ny djurförsäkring på svenska marknaden med flertal villkor som gör att detta försäkringsbolag sticker ut från mängden. Bra prissättning tillsammans med få begränsningar, skydd för TR (FORL) och en lång självriskperiod är bara ett fåtal av fördelarna som Lassie erbjuder. Strax bakom har vi Hedvig med billiga kattförsäkringar med bra villkor och skydd för TR (FORL). Den bästa kattförsäkringen för din katt är dock den som passar bäst för era behov och krav.

Bäst kattförsäkring 2024

 • Lassie – 365 dagar självriskperiod, Inga rasbegränsningar
 • Hedvig – Prisvärd, Högt maxbelopp, 365 dagar självriskperiod
 • Agria – Populär kattförsäkring, Kattunge rabatt
djurförsäkring

Vad ingår i en kattförsäkring?

Veterinärvård

Veterinärvårdsförsäkringen är kanske den allra viktigaste försäkringen som du kan skaffa för din katt. Flexibla villkor är utmärkande för veterinärvårdsförsäkringen och med tanke på att de allra flesta katterna blir sjuka någon gång under sitt liv är det en försäkring som rekommenderas. Veterinärvård kan vara dyrt men den goda nyheten är att försäkringen kan tecknas för alla katter. Det spelar ingen roll vilken ras som katten har. En grundförsäkring innehåller ersättning för behandlingskostnader, men vad som ingår varierar. Många försäkringar ersätter följande för skador och sjukdomar.

 • Behandling av magproblem och sårskador
 • Kastrering, kejsarsnitt, plastikoperationer samt behandling av problem som är relaterade till så kallade dolda fel
 • Behandling av ledproblem
 • Avlivning och kremering
 • Tandvård
 • Medicin samt MR- och CT-undersökningar
familj med hund

Kattförsäkring innehåll

 • Veterinärvårdsbelopp är den ersättning som din försäkring betalar ut för vård hos veterinär. Ersättningsbeloppen varierar rejält beroende på vilken typ av kattförsäkring och villkor som du har valt, det kan betalas ett belopp på mellan 25 000 och 120 000 kronor. Välj det ersättningsbelopp som passar din ekonomi och din katt bäst.
 • Att ställa en diagnos är givetvis viktigt för att kunna hjälp en katt som mår dåligt eller som har råkat ut för en olycka. MR-, CT- och scintigrafiundersökningar krävs i en del fall för att kunna göra en närmare undersökning. Denna typ av undersökningar kan bli dyra och många kattförsäkringar inkluderar den här typen av undersökningar i sin försäkring. Kontrollera dock om det finns något maxbelopp för hur mycket som ersätts för den här typen av undersökningar.
 • Kostnader för medicin ingår inte alltid ifrån början i försäkringar, men ungefär hälften av försäkringarna inkluderar medicinkostnader i grundförsäkringen. Att medicinen är ordinerad av veterinär är ett vanligt villkor. All medicin ingår oftast inte i försäkringen så kontrollera det innan du bestämmer dig.
 • Rehabilitering ingår i många kattförsäkringar om den är ordinerad av veterinär.

Tilläggsförsäkringar

 • Resetillägg är en vanlig tilläggsförsäkring. Vanligtvis innebär det att du kan försäkra din katt på resan så länge som du åker till ett land som inte kräver karantän. Resetillägg är ofta tidsbegränsade och en speciell försäkringslösning krävs om du ska vara bort över 30 dagar.
 • Livförsäkring ger ersättning om veterinär anser att din katt behöver avlivas eller om katten dör på grund av sjukdom eller en olycka. Om din katt förlorar sin avelsförmåga kan ersättning ingå i livförsäkringen. Ersättningsbeloppet bestäms av marknadspriset som avgörs genom att titta på bland annat ålder och ras.
 • Dolda fel-försäkring är något som är viktigt om du är uppfödare. Denna typ av försäkring täcker kostnader som kan uppstå om det finns en defekt eller sjukdom som katten hade innan den såldes.

Livförsäkring

Livförsäkring erbjuds ofta som en tilläggsförsäkring. Den kan köpas till katten om den är ID-märkt. Om din katt dör eller måste avlivas betalas en ersättning ut till dig.

5 saker att tänka på när du väljer kattförsäkring

1

Kattras

Läs noga vad som gäller för just din kattras. Om det finns rasspecifika sjukdomar kan det vara viktigt att läsa igenom villkoren en extra gång. Ibland kan det finnas reservationer för vissa kattraser.

2

Behov

Välj en försäkring som är anpassade för just din katts behov och förutsättningar. Har du en utställningskatt kan det bland annat vara bra att fundera över att teckna en användbarhetsförsäkring. En användbarhetsförsäkring ger ersättning om din katt inte kan delta i utställningar längre.

3

Rabatt

De flesta kattförsäkringar kan endast tecknas när din katt är 6 veckor gammal, det är dock väldigt viktigt att teckna en försäkring så tidigt som möjligt.  Många bolag ger en rabatt för kattungar på den första årspremien. Du slipper ofta karenstid i början av försäkringen om din katt är under en viss ålder, runt 4 månader. Ibland kan dolda fel upptäckas hos en ung katt så det är tryggt med en försäkring.

4

Självrisk

Välj en självrisk som passar din ekonomi. Låg självrisk innebär att du betalar mer i försäkringspremie och sedan betalar du ett lägre belopp när din katt besöker veterinären. Om du tycker att det verkar bättre att betala en lägre premie får du betala ett högre belopp hos veterinären, alltså en högre självrisk. Kontrollera om din katt tillhör en ras med lägre eller högre sjukdomsrisk innan du bestämmer dig.  En lägre premie väljs ofta av kattägare till en ras som har lägre sjukdomsrisk. Ägare med katter som har hög risk för sjukdom tenderar att välja att betala en högre premie med lägre självrisk.

5

Karenstid

Kolla om det finns en karenstid innan försäkringen börjar gälla och om det finns en karenstid ta reda på hur lång den är. Karenstid är vanligt förekommande bland försäkringsbolagen och är viktigt att känna till som kund.

Frågor och svar om kattförsäkring

 • Vilken kattförsäkring är bäst till en gammal katt?

  Det är inte alla försäkringsbolag som erbjuder kattförsäkringar för äldre katter, men majoriteten av försäkringsbolagen erbjuder dock en möjlighet att teckna försäkring för äldre katter. Kontrollera vilka bolag som erbjuder möjligheten att teckna en försäkring för en äldre katt innan du börjar jämföra försäkringar. Äldre katter medför i många fall högre kostnader för ett försäkringsbolag. Som ägare till en äldre katt är en kattförsäkring viktigt och både Agria och Svedea erbjuder möjligheten att teckna kattförsäkring utan övre åldersgräns.

 • Vad är TR (FORL)?

  TR (Tooth Resorption) eller tandresorption är vanlig och väldigt smärtsam tandsjukdom som främst drabbar lite äldre katter samt vissa raskatter. Tidigare benämndes sjukdomen FORL (Feline Odontoclastic Resorptive Lesions). Det kan bli kostsamt om din katt drabbas av tandnedbrytningssjukdomen och alla försäkringar täcker inte sjukdomen så kontrollera alltid vad som gäller.

 • Vilken kattförsäkring ska jag välja?

  Kattförsäkring är något som de flesta försäkringsbolag erbjuder. Ibland kan det kännas smidigt att använda samma försäkringsbolag för alla dina försäkringar. Villkoren och priserna för att försäkra din katt varierar emellertid kraftigt så det är en god idé att tillbringa lite tid med att jämföra olika försäkringar.

Försäkrio
Logo