Folksam Kattförsäkring

folksam omslag kattförsäkring

Folksam Kattförsäkring Recension

Folksam är ett försäkringsbolag som ägs av kunderna. De har flera olika typer av försäkringar och bland annat för husdjur. De erbjuder två olika nivåer av kattförsäkring och här i recensionen beskrivs skillnaderna mellan dem. 

Till försäkringen kan du välja att göra tillägg såsom livförsäkring och Folksam har en nyteckningsrabatt på minst 30 % om du försäkrar en kattunge innan den fyllt ett år. Kattförsäkringen täcker tyvärr inte tandsjukdomen TR (FORL) om man inte lägger till detta, vilket dock inte är helt ovanligt bland försäkringsbolag.

Folksam Veterinärvård

folksam hemsida för kattförsäkring

Folksam erbjuder två försäkringsalternativ för kattförsäkringar och dessa är Bas och Stor. I veterinärvårdsskyddet får du ersättning för kostnader för veterinärvård om din katt drabbas av sjukdom eller olycksfall.

Det som ingår är undersökning, behandling och vård som utförs av en legitimerad veterinär. Om veterinären använder läkemedel och förbandsmaterial vid behandlingen ersätts även det. Jouravgift ersätts om veterinär bedömer det som ett jourfall. Transporter och resor ersätts inte.

Karenstid

Om en sjukdom uppstår inom 20 dagar efter att försäkringen tecknats täcks den inte av försäkringen, eftersom det sker inom karenstiden. Vid olycksfallsskada gäller ingen karens.

Ålder

Du kan teckna Folksams kattförsäkring för katt som fyllt sex veckor men inte fyllt sju år.

Kattförsäkring Bas

I Kattförsäkring Bas från Folksam ingår veterinärvård upp till 30 000 kr med valbar fast självrisk. Försäkringen är en grundläggande kattförsäkring och det ingår inte mediciner, tandvård eller rehabilitering. Däremot går det att få ersättning för akupunktur och dolda fel. I båda Folksams veterinärvårdspaket ingår även veterinärbesök i mobilen med FirstVet.

Kattförsäkring Stor

I Kattförsäkring Stor ingår veterinärvård upp till 60 000 kr med valbar fast självrisk. I Stor ingår allt som finns med i Bas samt en hel del annat. Här går det att få ersättning med hela veterinärvårdsbeloppet för medicin, rehabilitering, MR & CT röntgen samt viss tandvård. Om du även vill att försäkringen ska täcka TR (FORL) går detta att lägga till som ett tillägg.

Jämför Innehåll Bas Stor
Veterinärvård Ersättning 30 000 kr 60 000 kr
MR och CT röntgen
Medicin
Rehabilitering
Dolda Fel
TR (FORL) Tillägg

Tillägg för Folksam Kattförsäkring

Folksam erbjuder inte många olika tillägg till sina kattförsäkringar utan det som erbjuds är livförsäkring samt TR(FORL)

Livförsäkring

Den ger dig ekonomisk ersättning om din katt skulle avlida eller behöva avlivas på grund av sjukdom eller olycksfall. I vissa fall kan du även få ersättning om din katt tappar sin fortplantningsförmåga. Du anger själv försäkringsbelopp vid tecknandet av försäkringen och det handlar om marknadsvärdet på din katt, ange därför inköpspriset.

Ersättningsvärdet på livförsäkringen sjunker från det att din katt blivit sju år gammal, sänkningen sker med 20 % per år. Ersättningen understiger aldrig 1 000 kr, men när din katt når 13 års ålder upphör livförsäkringen att gälla.

TR (FORL)

Om du har valt kattförsäkring Stor kan du teckna tillägget TR(FORL ) som ersätter sjukdomen med upp till 10 000 kr per försäkringsår. Tillägget kostar mellan 450 kr – 650 kr beroende på vilken ålder katten är.

Självrisk hos Folksam Kattförsäkring

Självrisken för din kattförsäkring från Folksam består av en fast och en rörlig del. Den fasta delen är valbar och de alternativ som finns är 1 800 kr eller 3 000 kr. Den rörliga delen är alltid densamma, 25 % av den överstigande skadekostnaden. Du behöver inte betala någon självrisk vid rovdjurs- och vildsvinsskador. Självriskperioden för den fasta självrisken är 365 dagar vilket är bra i förhållande till många andra aktörer.

  • Fast självrisk: 1 800 kr eller 3 000 kr (Självriskperiod 365 dagar)
  • Rörlig självrisk: 25 %

Folksam Kattförsäkringsrabatt

Om du tecknar försäkring för en kattunge som inte fyllt ett år får du minst 30 % i nyteckningsrabatt, vilket är generöst. Dessutom är Folksam ett försäkringsbolag som ägs av kunderna och allt överskott på de vinster som bolaget har ges som återbäring till kunderna.

Recension uppdaterad: 2021-10-22

Omdöme Folksam Kattförsäkring

7.5 Betyg
Folksam Kattförsäkring

Folksam erbjuder ett genomtänkt grundskydd i sin kattförsäkring Bas men Stor ger ett mer omfattande skydd. Livförsäkring kan väljas som tillägg till din veterinärvårdsförsäkring vilket är positivt. En nackdel är bunden rörlig självrisk till 25 % och relativt hög fast självrisk.

Försäkringsskydd
7
Självrisk
8.5
Villkor
6.5
Rabatt och priser
6
Plus
 • Populärt försäkringsbolag och snabb ersättning
 • Kattförsäkring Stor är en prisvärd försäkring med bra skydd
 • En väldigt bra nyteckningsrabatt
Minus
 • Rörlig självrisk satt till 25 %
 • Täcker ej TR (FORL)
Lämna en kommentar  |  Läs kommentarerna
1 Kommentar
 1. Svar
  Elisabeth Forsberg februari 17, 2021 at 2:02 e m

  Dåligt Folksam. Har alla mina försäkringar i Folksam.
  I november 2020 adopterade jag en sju år gammal katt från ett Djurhem. Katten var vetrinärbesiktad när jag köpte honom för 1400 kronor.
  När jag försöker teckna en djurförsäkring i Folksam får jag till svar att han är för gammal.

Lämna en kommentar

Försäkrio
Logo