Jämför
MC-försäkring

Vilken MC-försäkring är bäst? Hos Försäkrio hittar du jämförelser och omdömen av Sveriges MC-försäkringar.

Bäst MC-försäkring

Topplista 2024

bilsport och mc topplista

Bilsport & MC Specialförsäkring

 • Bilsport & MC har över 100 000 försäkrade motorcyklar och är ett av få försäkringsbolag med fokus på MC-försäkringar. Försäkringspremierna är generellt bland de billigaste på marknaden.
 • Via Bilsport & MC går det att skräddarsy MC-försäkringen utefter behov. Du väljer själv självrisknivå på försäkringen vilket ger dig större frihet över din årspremie till motorcykeln.
 • Det finns en rad olika rabatter, allt från SMC-rabatt, klubbrabatt till flerkundsrabatt. Som högst går det att få 20 % rabatt på försäkringspremien.

LÄS MER

svedea topplista

Svedea MC-Försäkring

 • I den årliga undersökningen av SKI hamnade Svedea högst upp bland nöjdast kunder inom fordonsförsäkring. Försäkringsbolaget är genomgående omtyckt av motorcyklister i landet.
 • Det finns flera fördelar med Svedea, bland annat erbjuder det en rad olika märkesförsäkringar och bra skydd med XL. Tillsammans med Bilsport & MC är Svedea också bland de billigaste.
 • Om du är medlem i SMC får du 10 % rabatt på din försäkring samt andra försäkringsfördelar.

LÄS MER 

MC-försäkring

Precis som för en bil måste du ha minst en trafikförsäkring till din motorcykel enligt lag. En trafikförsäkring ersätter skador på personer och andras egendom, men inte skador på din egendom. Det finns även halv- och helförsäkring som du kan teckna till din motorcykel, vilket är en god idé om du vill ha ett bättre skydd. En sak som är viktig att tänka på när du ska försäkra din motorcykel är att du som förare ska stå som försäkringstagare.

Många försäkringsbolag använder sig av så kallat försäkrat intresse, att den som står för försäkringen ska vara ägare och förare för att försäkringen ska gälla. Du kan alltså inte låta någon annan stå som ägare för att få en billigare premie. Det är något som alltid brukar framgå i försäkringsavtalet och det är du som försäkringstagare som är skyldig att bevisa att det faktiskt är du som äger och brukar motorcykeln. Försäkrio hjälper dig att jämföra MC-försäkringar så att du kan hitta den bästa MC-försäkringen för dig och din motorcykel.

Jämför MC-försäkringar

 • Poängskalan är 1.0 – 10.0, där 10.0 motsvarar den bästa försäkringen. Vi har undersökt fem olika delar av försäkringen: försäkringsvillkor, omfattning, försäkringstillägg, kundservice och rabatt. Varje del betygsätts och vägs sedan samman till en totalpoäng.
 • Priset för MC-försäkringar kan variera med flera tusenlappar beroende på försäkringsbolagen, framförallt när det gäller trafik- och halvförsäkring. Enklaste sättet att få svar på vilket bolag som du ska teckna din MC-försäkring hos är att först jämföra bolagens försäkringsvillkor och sedan be om ett prisförslag.

Jämföra motorcykel försäkringar

Innan du väljer vilken försäkring du vill ha är vårt tips att jämföra MC-försäkringar. Det finns många försäkringsbolag att välja mellan, hos Försäkrio kan du i lugn och ro jämföra MC-försäkringar så att du får en överblick av de olika försäkringarna och vad de erbjuder.

Det kan också skilja sig mellan de olika typerna av försäkring och vad de kostar hos de olika bolagen. Även villkoren och vad som ingår i en försäkring kan skilja en hel del. I recensionerna finner du mer information om de olika försäkringsbolagen.

 • Vilka premier de har
 • Vilka villkor de erbjuder
 • Vilka eventuella tilläggsförsäkringar som finns
 • Vilken självrisk som försäkringen har
 • Vilken som ger det bästa försäkringsskyddet
 • Vilka eventuella rabatter som försäkringsbolagen erbjuder

Vad kostar en MC-försäkring?

En av det viktigaste anledningarna till att jämföra MC-försäkringar är de stora prisskillnaderna. För att få ett faktiskt prisförslag på en försäkring till din motorcykel måste du ha registreringsnumret tillgängligt. Om du inte redan äger motorcykeln och registreringsnumret inte framgår i annonsen bör du kontakta ägaren för att kunna räkna ut vilken försäkring som är mest prisvärd för dig redan innan ditt inköp. Tänk på att priserna som erbjuds är individuella och det är mycket som spelar in när det gäller priset för en försäkring, men låt oss ge dig två olika exempel på hur det kan skilja sig åt:

Exempel på prisskillnader

Om du exempelvis bor i Stockholm och äger en Kawasaki Versys 650, årsmodell 2009, en standardmodell. Då tar det billigaste bolaget ut en premie på 4593 kr och om du tar tecknar en försäkring hos det dyraste bolaget skulle du betala 23 158 kr. Det är en 18 000 kr skillnad på de båda bolagen.

Om vi säger att du istället bor i Linköping och vill försäkra samma modell av motorcykel. Kostar den billigaste försäkringen 2 073 kr och det dyraste 14 211 kr, vilket är en skillnad på 12 138 kr. Det handlar alltså inte bara om vilket bolag utan även var du bor, modell på motorcykeln och givetvis din ålder.

Billig MC-försäkring

Att betala en försäkringspremie kan bli en dyr historia, men det är ett nödvändigt och om du gör ditt förarbete väl kan du hitta förmånliga premier. När det kommer till MC-försäkring är det ett måste enligt lag att ha minst en trafikförsäkring.

Försäkrio hjälper dig att hitta en bra MC-försäkring som ger dig ett prisvärt försäkringsskydd. De olika försäkringsbolagen har ibland rabatter eller erbjuder försäkringar utifrån motorcykelns märke eller om du är över en viss ålder. De kan även vara indelade i en basförsäkring och en året runt-försäkring.

Bästa MC-försäkringen 2024?

Vilken är då den bästa MC-försäkringen? Det beror förstås helt på vad du vill få ut av din försäkring. Det är ditt behov som styr vilken försäkring du ska välja, men med vår hjälp blir det enklare för dig att välja bäst motorcykelförsäkring 2023 och 2024. Det är inte alltid den billigaste MC-försäkringen som är bäst utan det handlar om att hitta den försäkring som är mest prisvärd, alltså den som ger dig mest valuta för pengarna utifrån dina behov.

Vi har valt att lyfta fram några försäkringar som bäst MC försäkring som särkilt riktar sig mot motorcyklister och sticker ut på olika områden. Dessa är Bilsport & MC samt Svedea försäkring. Försäkringarna sticker ut på olika områden och kännetecknas av att de är billiga, populära bland motorcyklister och går att skräddarsy efter behov.

Bäst MC försäkring 2024

 • Bilsport & MC – Prisvärd, Medlemsrabatter, Skräddarsy efter behov
 • Svedea Försäkring – Högt SKI, Populär försäkring, Medlemsrabatter

Bäst motorcykelförsäkring är individuellt

Vad som är bäst MC-försäkring beror på dina behov och är alltså helt individuellt. Det beror också på vilken typ av MC du har, saker som ålder och skick spelar roll för försäkringsbehovet. Men det handlar även om var i landet du bor, om det är i en storstad eller ute på landet. Det kan göra stor skillnad för din premie om du tar dig tiden att jämföra försäkringar.

bäst motorcykel försäkring

Vad ingår i en MC-försäkring?

Vad som ingår i en MC-försäkring skiljer sig åt mellan olika försäkringsbolag och de kan också benämnas olika beroende på bolag. Det finns för det mesta trafikförsäkring, halvförsäkring och helförsäkring hos de olika försäkringsbolagen. Vi kommer här nedan att beskriva vad som generellt brukar ingå i de olika försäkringarna. Läs därför alltid igenom villkoren noggrant innan du tecknar en MC-försäkring.

Trafikförsäkring

Att jämföra MC-trafikförsäkringar är idag ett måste för att få en försäkring som passar dig eftersom det finnas vissa skillnader även om grunden är densamma. En trafikförsäkring är obligatorisk att ha enligt lag på alla motorcyklar som inte är avställda. Trafikförsäkringen ger ersättning för alla personskador samt att den ersätter skador du orsakar på andras egendom. Den täcker med andra ord inte mycket, men det är ett krav att ha den. Dock finns det vissa försäkringsbolag som har lagt till andra ersättningar eller erbjuder förmånliga tillägg så att jämföra ger dig bäst MC-trafikförsäkring.

bilolycka försäkring

Halvförsäkring

Halvförsäkringar för motorcykel är ett vanligt alternativ men villkoren skiljer sig ofta mellan olika försäkringsbolag. Det som vanligtvis brukar ingå i en halvförsäkring är:

 • Trafikförsäkring
 • Brandskada
 • Skador på glas, som exempelvis stenskott
 • Stöld, gäller vid stöld av fordonet och eventuella tillbehör
 • Räddning / Assistans
 • Rättsskydd vid tvister som uppstår vid till exempel försäljning eller köp
 • Det är inte alla försäkringsbolag som erbjuder detta i sin halvförsäkring och oftast ställs krav på din MC gällande ålder och/eller antal körda mil

Helförsäkring

En helförsäkring är den mest heltäckande försäkringen som du kan ha på din MC och är ofta ett bra val om det är en dyrare motorcykel eller om du kör året runt. Med vår hjälp kan du jämföra MC-helförsäkringar för att hitta den som ger dig mest skydd till lägst pris. När det kommer till vad som ingår i en helförsäkring så är det allt som ingår i trafik- och halvförsäkringen plus vagnskadeförsäkring.

När det kommer till vagnskada så ersätts alla skador på din motorcykel oavsett hur de har uppstått. Du får ersättning för bland annat skadegörelse, kollision och dikeskörning. En helförsäkring rekommenderas med andra ord till dig som vill ha det bredaste skyddet.

Tilläggsförsäkringar

Beroende på vilket försäkringsbolag du anlitar finns det olika tilläggsförsäkringar som du kan lägga till för att få ett bättre försäkringsskydd. Det finns en hel del tilläggsförsäkringar men här nedan kan du ta del av vilka som är de vanligaste tilläggsförsäkringarna som erbjuds för MC.

Olycksfallsförsäkring

En del försäkringsbolag erbjuder dig att utöka olycksfallsförsäkringen med en tilläggsförsäkring. Med den här typen av tillägg kan du få högre ersättning vid till exempel medicinsk invaliditet och sjukhusvistelse. Försäkra dig först om att det inte ingår i den ordinarieförsäkringen eller om det ingår, hur mycket den ersätter.

Efterlevandeskydd

Efterlevnadsskydd är ett tillägg som de flesta kanske inte vill reflektera över och som i många i yngre år tycker känns onödigt. Om olyckan trots allt skulle inträffa får dina efterlevande ut ersättning.

Tillbehörsförsäkring

Många försäkringsbolag har en tilläggsförsäkring för dig som har många tillbehör till din motorcykel. Vad de vanligtvis ersätter och vad som ingår i tillägget varierar återigen mellan de olika bolagen och det är långt ifrån alla som erbjuder det här tillägget. Det är ett tillägg du ska hålla utkik efter i jämförelserna om du har mycket tillbehör till din motorcykel. Läs noga igenom villkoren och vad som ingår innan du tecknar en försäkring.

Assistans

Ett bra val av tilläggsförsäkring som brukar finnas hos de flesta försäkringsbolagen är assistanstillägget. Hur den fungerar kan skilja mellan olika bolag, vissa ger till exempel ersättning för assistans även vid bränslebrist eller punktering. Oftast ges även ersättning för hyrbil/hyrmotorcykel i ett visst antal dagar. Med den här tilläggsförsäkringen slipper du bli ståendes om någonting händer.

Försäkring Lätt MC

Ska du teckna en försäkring till en lätt motorcykel? Hos de flesta försäkringsbolag så går du tillväga på samma sätt när du ska teckna en försäkring till en lätt MC som när du ska teckna en försäkring till mellanstor eller tung. Ett undantag är Folksam som har en försäkring specifikt för lätt MC. Den stora skillnaden när det kommer till lätta motorcyklar är att det vanligtvis är en annan målgrupp som kör dem.

Ålderskravet för att få köra en lätt MC är 16 år och om personen som ska framföra fordonet är i den åldern kommer premien att höjas. Anledningen av höjningen är den ökade risken för olyckor med yngre förare. Lätta motorcyklar brukar däremot inte vara lika dyra och detta gör att premien går ned.

 • Samtliga av försäkringarna som finns med i vår försäkringsjämförelse går att teckna även om du har en lätt MC.

Märkesförsäkringar för MC

Kawasaki MC Försäking

Kawasaki är antagligen mest känt för att de tillverkar motorcyklar även om de även har en mängd andra produkter i sitt sortiment. Kawasaki har en märkesförsäkring som är framtagen tillsammans med Svedea. Försäkringsbolaget skriver på sin att 8 av 10 nya Kawasakiköpare väljer deras märkesförsäkring.

kawasaki-logo

Honda MC Försäking

Honda är ett av de vanligaste motorcykelmärkena som finns och man tillverkar i stort sett alla typer av motorcyklar. Honda har en märkesförsäkring som är framtagen tillsammans med Svedea. Enligt Svedea har denna ett av marknadens bästa grundskydd och 8 av 10 nya Hondaköpare väljer deras märkesförsäkring.

honda-mc-logo

Yamaha MC Försäking

Yamaha har ett stort utbud av motorcyklar men vad många anser kännetecknar märket är kvalité. Yamaha har tillsammans med Svedea tagit fram en märkesförsäkring som har många fördelar. Enligt Svedea tecknar även här 8 av 10 nya Yamahaköpare deras märkesförsäkring.

yamaha-mc-logotype

Suzuki MC Försäking

Suzuki har ett brett utbud av motorcyklar och det finns många försäkringar att teckna för den som har antingen en ny eller gammal Suzuki. Svedea har tillsammans med KGK Motor tagit fram en märkesförsäkring till Suzuki. Den går att teckna direkt på webben och ska enligt Svedea ha en av marknadens bästa grundskydd.

suzuki-mc-logo

Triumph MC Försäking

Triumph är ett av de äldsta motorcykelmärkena i världen och under åren har företaget producerat några riktiga klassiker. Tillsammans med Svedea har Triumph tagit fram en märkesförsäkring. Det går också bra att teckna samtliga av de andra försäkringarna som finns med på den här hemsidan med din Triumph.

triump-mc-logo

3 saker att tänka på när du väljer MC-försäkring

1

Försäkringsskydd

Det första som är bra att tänka på, som nämnt tidigare är vilket behov du har, alltså vad försäkringen behöver täcka för att den ska vara bra för dig. Det kan vara en bra idé att skriva en lista på det du önskar att försäkringen ska innefatta för att du ska få en bra översikt.

2

Premier

Den andra saken du bör tänka på är hur mycket du är redo att betala i årspremie. Det kan skilja en hel del i pris mellan olika försäkringsbolag och därför är det alltid smart att jämföra försäkringar innan du väljer att teckna en. På så sätt kan du hitta den som har ett pris som du är redo att betala.

3

Självrisk

Den tredje saken att tänka på är vilka självrisker som försäkringsbolaget har, då det också kan skilja en hel del mellan olika försäkringsbolag. En hög självrisk kan vara svår att betala så försök hitta ett bolag med en lägre självrisk. Det kan faktiskt skilja sig en hel del mellan de olika försäkringsbolagen och även beroende på vilken typ av ersättning det handlar om.

Frågor och svar om MC-försäkring

 • Måste jag ha en MC-försäkring?

  Ja, enligt lag måste du ha minst en trafikförsäkring om du har en mc som inte är avställd. En trafikförsäkring ersätter kostnader för personskador och skador på annans egendom. Om du har en mc av värde är det dock alltid bättre att ha en halv- eller helförsäkring för att vara så skyddad som möjligt.

 • Ska jag ha halv- eller helförsäkring till min motorcykel?

  Det är enbart dina behov som avgör ifall du ska ha en halv- eller helförsäkring. Med en helförsäkring ingår vagnskada oberoende av hur den har åsamkats, vilket är en fördel om du har en mc som är värd en del eller om du kör året runt vid vanskligare väglag. Annars brukar inga andra skillnader förekomma mellan de två olika försäkringarna.

 • Gäller MC-försäkringen utomlands?

  Det beror på vilket försäkringsbolag du använder dig av samt villkoren i din försäkring. Ofta gäller försäkringen ett bestämt antal dagar utomlands, men det beror även på vilket land du reser till. Kontrollera alltid dina försäkringsvillkor innan du reser utomlands med din mc.

Försäkrio
Logo