If MC-Försäkring

if mc-försäkring omslagsbild

If MC-försäkring Recension

If är ett välkänt försäkringsbolag i Sverige och erbjuder försäkringar inom de flesta områden. I denna recension kan du läsa mer om If:s mc-försäkring som kommer i tre olika storlekar; trafik-, halv-, och helförsäkring.

Med mc-försäkring från If behöver du inte ha motorcykeln i ett garage om natten och du kan få lägre självrisk med spårsändare på din mc. De har också mc-märkesförsäkring för dig som kör BMW. En av fördelarna med If är bland annat att du kan välja mellan låg eller hög självrisk.

If MC-försäkringsskydd

If:s försäkringsskydd finns i tre olika varianter; trafik-, halv-, och helförsäkring samt att du kan ha en avställningsförsäkring. I detta stycke går vi igenom omfattningen för de olika försäkringarna och vad de innebär. Bra att veta är att If likt många andra försäkringsbolag även samarbetar med SMC (Sveriges Motorcyklister). Försäkringen omfattar bland annat trafiksäkerhetskurser steg ett, två och tre.

if mc-försäkring hemsida

Trafikförsäkring

Det är enligt lag ett krav att ha minst en trafikförsäkring på din mc och en trafikförsäkring ersätter endast det nödvändigaste. Det betyder att personskador och skador på annans egendom är det som ersätts när du har en trafikförsäkring.

  • Personskador
  • Skador på någon annans egendom

I tabellen nedan får du lite bättre överblick över omfattning av de olika försäkringstyperna. Jämförelsen visar även tydligt hur begränsat skyddet i trafikförsäkringen är.

Halvförsäkring

Med en halvförsäkring är du mycket mer skyddad än med enbart en trafikförsäkring. I en halvförsäkring från If ingår allt som finns i en helförsäkring förutom vagnskada. Det betyder att försäkringen omfattar allt från glasskada till stöld av mc.

 • Stöld & Skadegörelse
 • Brand
 • Maskinskada för motorcykel
 • Glasrutor
 • Assistans med bärgning och resor
 • Rättskydd
 • Krishjälp med terapi och rådgivning
 • Helförsäkring via If ger ersättning för skador på mc:n efter en trafikolycka, skadegörelse eller annan olycka, t.ex. ett nedfallande träd.

Helförsäkring

Om du väljer en helförsäkring för din mc har du ett betydligt bättre skydd. Du får allt som ingår i halvförsäkring och trafikförsäkring plus att du får ersättning för vagnskada. Det innebär att du får ersättning för skador på din mc vid exempelvis trafikolycka eller skadegörelse som annars kan bli väldigt kostsamt.

Försäkrio
Helförsäkringen är den enda försäkringen som täcker alla skador på motorcykeln, även sådana som du själv orsakat.

Årsförsäkring

En positiv nyhet från If är deras årsförsäkring. Tecknar du en årsförsäkring behöver du inte längre ställa av din mc hos Transportstyrelsen under vinterhalvåret. Det betyder i sin tur att premien inte behöver beräknas på ett helt år vilket gör mc-försäkringen betydligt mer prisvärd.

Inte intresserad av en årsförsäkring? Så fall ändras din halv- eller helförsäkringen automatiskt till en avställningsförsäkring om du ställer av motorcykeln hos Transportstyrelsen.

Jämför Innehåll Hel Halv Trafik
Trafik – personskada
Trafik - annans egendom
Brandskada
Glasskada
Maskinskada
Bärgning
Rättsskydd
Stöld av mc
Stöld av fordonsdelar
Vagnskada

Tillägg för If MC-försäkring

När du har en mc-försäkring från If kan du välja ett tillägg och det är olycksfall. Det innebär att en extra ersättning ges om föraren eller en passagerare skadas, får men eller avlider vid en trafikolycka. Tillägget ger en extra ersättning upp till 600 000 kr för skadad person.

Du kan också lägga till hyra av motorcykel så får du en ersättningsmotorcykel i upp till 45 dagar om din egen inte kan användas p.g.a. ex olycka.

Självrisk If MC-försäkring

If har en relativt bra självrisk på sin mc-försäkring även om vagnskada är i högsta laget. Självrisken är 0 kronor för trafikförsäkringen. Andra exempel på självrisker med If:s mc-försäkring är:

Brandskada1000 kr
Bärgning300 kr
Vagnskada lätt mc1000 kr eller 2000 kr
Vagnskada tung mc3000 kr eller 6000 kr

Rabatt If MC-försäkring

Om du är medlem i Sveriges Motorcyklister kan du få 10 % rabatt på din mc-försäkring med undantag för BMW mc-försäkring.

Sammanfattning If MC-försäkring

If mc-försäkring ger ett skydd som liknar de andra på marknaden. Välj mellan trafik-, halv- och helförsäkring och välj om du vill ha ett extra tillägg för olycksfall. Självrisken för skador som skyddas av trafikförsäkringen är på 0 kr och alla andra självrisker varierar beroende på skadan. Årsförsäkringen är ett nytt populärt alternativ och om du ställer av din mc ändras din försäkring automatiskt till avställningsförsäkring.

Recension uppdaterad 2021-02-18

Omdöme If MC-försäkring

7 Betyg
If MC-försäkring

If erbjuder ett vanligt upplägg med trafikförsäkring, halvförsäkring och helförsäkring för din mc så du väljer själv vilket skydd du vill ha. If har tyvärr inte speciellt mycket att skräddarsy med genom tilläggsförsäkringar. En 10 % rabatt under det första året är fördelaktigt även om det inte blir så mycket i det längre loppet. Årsförsäkring tillsammans med halv- eller helförsäkring är ett prisvärt alternativ med fullgott skydd.

Försäkringsvillkor
8
Omfattning
8
Försäkringstillägg
5
Kundservice
7
Rabatt
7
Plus
 • Ingen självrisk på trafikskador
 • Årsförsäkring håller nere premiepriset
 • 10 % rabatt vid SMC medlemskap
Minus
 • Endast märkesförsäkring för BMW
 • Bara en tilläggsförsäkring tillgänglig
 • Dyr självrisk vid stöld av mc
Lämna en kommentar
Vad tycker du om denna försäkring?

Lämna en kommentar

Försäkrio
Logo