Svedea MC-Försäkring

svedea mc-försäkring omslagsbild

Svedea MC-försäkring Recension

Svedea har en mc-försäkring som är skapad för att ge det bästa försäkringsskyddet för hojåkare som kör på vägarna som försäkringsbolaget uttrycker det. Stämmer detta? I denna recension går vi igenom Svedeas trafik-, halv-, och helförsäkring för motorcyklar.

Svedea har som mål att du ska känna dig trygg och skulle det hända något ser de det som en självklarhet att du ska få hjälp snabbt. Svedea är också ett av de försäkringsbolag som har flest kunder med mc-försäkring i Sverige.

Svedea MC-försäkringsskydd

När det kommer till Svedeas mc-försäkringar så har de tre olika som du kan välja mellan; trafik-, halv-, och helförsäkring. De olika försäkringarna har varierande täckning för skador, och trafikförsäkringen ger minst skydd medan helförsäkringen ger störst skydd, precis som hos andra försäkringsbolag.

svedea mc-försäkring hemsida

Hos Svedea kan du tydligt se vad som ingår i de olika försäkringarna och vi går här nedan igenom vad de tre olika försäkringarna innebär för dig och din mc.

Trafikförsäkring

En trafikförsäkring är någonting du måste ha på en MC som inte är avställd, det är lag på det. Svedeas trafikförsäkring ger ett grundläggande skydd och täcker personskador och skador på annans egendom. Skadade kläder och skyddsutrustning ersätts också med Svedeas trafikförsäkring. Sammanfattning av skydd:

  • Personskador
  • Skador på någon annans egendom
  • Skadade kläder och skyddsutrustning

Halvförsäkring

Halvförsäkringen ger ett mer omfattande skydd än trafikförsäkringen. Du täcks av det som ingår i trafikförsäkringen samt följande:

  • Brandskada – Gäller skador som uppstår från bland annat brand och explosion och gäller även vid skador orsakade av kortslutning i elektriska kablar.
  • Glasskada – Gäller för skador på vindruta, kåpglas och vindavvisare. Även skador på strålkastarglaset kan ersättas.
  • Maskinskada – Om motorcykeln är högst sex år gammal och har körts max 6 000 mil.
  • Räddning – Ersätter kostnader för transport av personer och motorcykel vid driftstopp eller olycka.
  • Rättsskydd – Vid tvister som uppstår vid försäljning eller köp av motorcykeln.
  • Stöld – Du får ersättning ifall din mc blir stulen eller skadad vid stöldförsök. Även utrustning och tillbehör till din mc ersätts.
  • Allrisk – Gäller förlust eller skada på personlig egendom, feltankning och borttappad nyckel. Det ska ha inträffat när du färdats med motorcykeln eller i anslutning till färden.
 • Tänk på att med en ny motorcykel ingår vanligtvis en vagnskadegaranti som kan göra det kan vara värt att teckna en halvförsäkring istället för en helförsäkring.

Helförsäkring

Helförsäkringen innefattar både trafik- och halvförsäkring plus att du får ersättning för vagnskada. Du får ersättning för skador som uppstår på grund av trafikolycka, skadegörelse och annan yttre olyckshändelse. Skadan gäller även vid transport av motorcykeln på släp vilket är bra.

Försäkrio
För att få högsta möjliga skydd, välj helförsäkringen som även täcker vagnskador.

Detta är den mest heltäckande mc-försäkringen av de tre som erbjuds hos Svedea och är enligt oss en av de bästa på marknaden för mc-försäkringar sätt till villkor, skydd och pris.

Jämför Innehåll Trafik Halv Hel
Trafik – personskada
Trafik - annans egendom
Brandskada
Glasskada
Maskinskada
Bärgning
Rättsskydd
Stöld av mc
Stöld av fordonsdelar
Vagnskada

Tillägg för Svedea MC-försäkring

Det finns också ett tillägg som du kan köpa för att din mc-försäkring ska ge dig ett ännu bättre skydd. Svedea har ett XL-tillägg som du kan köpa till både när du har halv- eller helförsäkring. I den ingår:

  • Bärgnings- och räddningsassistans dygnet runt, utan någon självrisk.
  • En kris- och olycksfallsförsäkring ingår också i detta tillägg.
  • Maxersättningen för tillbehör och utrustning till din mc höjs också.
  • Du får dessutom förlängd hyrbilsersättning.
  • Med XL-tillägget i kombination med en helförsäkring får du även självriskeliminering vid vagnskada på grund av djurkollision.
  • Dessutom får du rabatt på det om du är medlem i SMC (Sveriges MotorCyklister).

Svedea har också 14 olika märkesförsäkringar för dig som har en mc av bland annat märkena Kawasaki, Harley Davidson, Honda och Ducati.

Självrisk Svedea MC-försäkring

Svedea ger inte ut information om självrisk på sin hemsida utan det kommer att framgå av ditt försäkringsavtal. Det som framgår av deras hemsida är dock att du själv kan välja mellan alternativ när det kommer till självrisken för vagnskada.

Vi vill även påminna om att det är den som äger och brukar motorcykeln som ska stå som försäkringstagare för att ersättning ska kunna utbetalas. Om du låter någon annan äga och stå för försäkringen men du kör den kommer ingen ersättning att ges för skador.

Rabatt Svedea MC-försäkring

Om du skaffar dig en försäkring hos Svedea kan du räkna med Svedea rabatt, i alla fall om du tecknar mer än en mc-försäkring hos dem. Du får nämligen 10 % i rabatt om du har två eller fler mc-försäkringar hos Svedea samtidigt. Om du är medlem i SMC (Sveriges MotorCyklister) får du också 10 % rabatt på din försäkringspremie.

Sammanfattning Svedea MC-försäkring

Svedeas mc-försäkring ger dig ett bra skydd och du väljer själv om du vill ha trafik-, halv- eller helförsäkring på din motorcykel. En trafikförsäkring är ett måste enligt lag och det är också den billigaste försäkringen du kan ha. Den täcker enbart skador på personer och andras egendom. Med en halvförsäkring får du ersättning för saker som brandskada, glasskada, maskinskada och allrisk. Med en helförsäkring ingår också vagnskada i försäkringen, vilket gör att du får ersättning även för skador på din egen mc.

XL-tillägg och SMC-medlemskap

Du kan också köpa ett XL-tillägg som ger dig assistans och bärgning utan självrisk eller välja en märkesförsäkring för utvalda mc-märken. Om du är medlem i SMC får du dessutom rabatt på din försäkringspremie.

Hur mycket du betalar för din försäkring beror både på din mc och dig själv, saker så som ålder, var du bor och hur länge du har haft mc-kort kan spela in på din premie. Priset påverkas också av hur din motorcykel förvaras på nätterna och om du använder mc-ställ.

Recension uppdaterad: 2022-02-18

Omdöme Svedea MC-försäkring

8.4 Betyg
Svedea MC-Försäkring

Med Svedea kan du välja mellan tre olika försäkringar samt välja till ett XL-tillägg, du kan alltså skräddarsy din försäkring så att den passar dig. Svedea är ett av de vanligaste försäkringsbolagen när det kommer till just mc-försäkringar och det finns även ett stort antal märkesförsäkringar. Eftersom att självrisken först framkommer i försäkringsbrevet är det svårt att jämföra detta mot andra bolag.

Försäkringsvillkor
9
Omfattning
8
Försäkringstillägg
8
Kundservice
9
Rabatt
8
Plus
 • Bra skydd i framförallt halv- och helförsäkring
 • Speciallister på märkesförsäkringar till bra priser
 • Rabatt på försäkring för SMC-medlemmar
Minus
 • Information om självrisker finns inte på hemsidan
Lämna en kommentar  |  Läs kommentarerna
1 Kommentar
 1. Svar
  Victor Lindqvist maj 19, 2020 at 12:11 e m

  Bäst inom MC-försäkring enligt mig. Kunniga, hjälpsamma och enkelt att få ersättning. Har haft 3-4 ärenden som har gått väldigt smidigt.

Lämna en kommentar

Försäkrio
Logo