Jämför
Reseförsäkring

Vilken reseförsäkring är bäst? Hos Försäkrio hittar du jämförelser och omdömen av Sveriges reseförsäkringar.

Bäst Reseförsäkring

Topplista 2024

erv topplista

Europeiska ERV Reseförsäkring

 • I Sverige är Europeiska ERV en av de största aktörerna för privat- och tjänstereseförsäkringar med över 1,2 miljoner resenärer. Reseförsäkringar är fokus vilket märks i villkor och omfattning.
 • Erbjuder skydd för alla typer av reser till ett pris. Via deras Reseförsäkringsguide går det snabbt att hitta en försäkring som passar allt från weekends till backpackresor.
 • ERV erbjuder också kompletterande försäkringar om du redan har en hemförsäkring, både för utökat skydd eller förlängd period.

LÄS MER

ica försäkring topplista

ICA Reseförsäkring

 • ICA har ett förvånandsvärt stort utbud av reseförsäkringar, allt från kortare weekendresor till försäkring av större semesterresor. Försäkringen är kopplad till ERV vilket är tryggt.
 • Reseförsäkringen passar bäst till dig som är ute efter ett heltäckande skydd för resan och är ICA-kund idag och vill ha extra bonuspoäng på kontot.
 • Har du ICA-kort? Varje reseförsäkring för minst 300 kr ger 10 000 bonuspoäng till ditt ICA-konto.

LÄS MER 

gouda topplista

Gouda Reseförsäkring

 • Gouda är en del av Gjensidige och fokuserar på reseförsäkringar för privatpersoner och affärsresenärer. Vad som utmärker Gouda är utbudet av anpassade reseförsäkringar likt ERV.
 • Den som tecknar Gouda får tillgång till en egen alarmcentral dygnet runt. Reseförsäkringen inkluderar sportaktiviteter som till exempel dykning, forsränning och bergsvandring.
 • Gouda erbjuder 50 % rabatt för försäkringar som tecknas till barn under 14 år.

LÄS MER 

Reseförsäkring

En reseförsäkring är någonting som vanligtvis ingår för dig som har en hemförsäkring, skyddet sträcker sig vanligtvis i 45 dagar, men upp till 60 dagar hos vissa bolag. Dock kan det finnas behov av att teckna en separat reseförsäkring. Vissa försäkringsbolag erbjuder ett utökat reseskydd men det är inte alltid de varar längre än de 45 dagarna du får.

Om du vet att du ska resa och vara borta längre än vad reseskyddet täcker kan det vara bra att teckna en reseförsäkring utöver skyddet som ingår i din hemförsäkring. Ibland kan du också förlänga reseskyddet i din hemförsäkring, det kan du enkelt kontrollera med ditt försäkringsbolag, tänk på att det ofta är dyrare än en separat reseförsäkring. Tips, gör det innan du reser för det kan vara svårt att förlänga skyddet när du befinner dig på resan.

Res aldrig utan en reseförsäkring, det kan innebära stora kostnader för dig om någonting händer. Du behöver en reseförsäkring även om du ska arbeta eller studera utomlands och då brukar det finnas specifika alternativ för just detta. Vi ska här gå igenom mer om vad en separat reseförsäkring kan innebära och hur du hittar den bästa reseförsäkringen för dig och dina behov.

Jämför reseförsäkringar

 • Poängskalan är 1.0 – 10.0, där 10.0 motsvarar den bästa försäkringen. Vi har undersökt fem olika delar av försäkringen: försäkringsvillkor, omfattning, försäkringstillägg, kundservice och rabatt. Varje del betygsätts och vägs sedan samman till en totalpoäng.
 • Priset för reseförsäkringar kan variera en hel del mellan de olika försäkringsbolagen, framförallt när det gäller längre resor. Enklaste sättet att få svar på vilket bolag som du ska teckna din försäkring hos är genom att jämföra bolagen och de försäkringar de erbjuder. Du kan också klicka på "Se ditt pris här" för att få ett prisförslag från försäkringsbolaget.

Jämför reseförsäkring

För att kunna hitta en bra reseförsäkring som täcker dina behov har vi på Försäkrio sammanställt en jämförelse av reseförsäkringar. Jämför reseförsäkring, inte bara för att hitta en prisvärd och heltäckande variant som uppfyller alla dina behov, utan spara tid så slipper du vända dig samtliga försäkringsbolag. Det finns olika typer av reseförsäkringar som täcker olika saker. Genom att jämföra försäkringsalternativen kan du snabbt utesluta alternativ som inte stämmer överens med vad du söker och kan fokusera på försäkringar som är aktuella.

Du kan genom jämförelser också hitta den billigaste reseförsäkringen för just dina behov, kostnaderna kan skilja sig flera tusen kronor beroende på vilka behov du har och vad du vill att försäkringen ska täcka. På Försäkrio har vi gått igenom de viktigaste delarna av försäkringsskyddet samt undersökt de vanligaste försäkringsbolagen som finns tillgängliga när det kommer till reseförsäkringar.

reseförsäkring familj

Vad kostar en reseförsäkring?

Prisexempel

Om du väljer att teckna en reseförsäkring med egendomsskydd via företaget Gouda som ska gälla i Europa i ett år ligger priset på cirka 13 000 kr. Dock kan skillnader förekomma så det är alltid bäst att räkna ut priset baserat på dina förutsättningar.

Ett prisexempel på en backpackerförsäkring för 6 månader i Asien hos ERV kostar 2100 – 3100 kr beroende på bland annat omfattning och ålder.

I våra jämförelser kan du se vilka försäkringsbolag som erbjuder vad och sedan välja ut några att beräkna priset på. Det angivna prisexemplet ovan är enbart ett exempel.

Priser för reseförsäkringar

Priset på en reseförsäkring beror på hur du tecknar den och vad den ska täcka. Om du gör ett tillägg till din hemförsäkring är det i regel billigare än om du tecknar en separat reseförsäkring, men den separata kan ge högre ersättning. Om du tecknar ett års reseförsäkring för att backpacka i Europa ligger kostnaden ofta runt 3 500 kronor, om den ska täcka hela världen kostar det lite mer. Det finns också några försäkringsbolag som erbjuder speciella reseförsäkringar för dig som ska syssla med extremsport eller riskfyllda aktiviteter under din resa, någonting som givetvis kostar lite mer i försäkringspremie. För mer information kring priser rekommenderar vi att kolla Tryggvis prisexempel för reseförsäkringar.

Bäst reseförsäkring 2024

När det kommer till vilken som är den bästa reseförsäkringen är det som med alla andra försäkringar – helt individuellt. Det beror helt enkelt på vilka behov du har, vilken typ av resa du ska göra, hur länge du ska vara borta och vad du vill att reseförsäkringen ska täcka. För att hitta bäst reseförsäkring 2023/2024 är det därför en god idé att jämföra utbudet av reseförsäkringar som finns på marknaden och på så sätt hitta den som stämmer bäst överens med dina önskemål.

Även om det inte går att säga att en reseförsäkring är bäst för alla finns det försäkringar som sticker ut postivt. Bland annat har ERV och Gouda ett stort antal paket för exempelvis backpacking, weekendresor eller arbetsresor.

Bäst reseförsäkring 2024

 • ERV – Olika paket för alla resenärer, Lågt pris, Välkänd
 • ICA Försäkring – Upp till 60 dagar med hemförsäkringen, ICA Bonus
 • Gouda – Många paket, Liberal med sporter, Rabatter

Reseförsäkringar idag är ofta anpassade efter typ av resande. Bäst reseförsäkring för dig som ska ut på en backpacker resa till Asien täcker helt andra delar än vad en familjeförsäkring till Grekland gör. Det finns försäkringsbolag som anpassar sig mer än andra, ofta är det bolagen som enbart fokusar på resor.

Vad ingår i en reseförsäkring?

När det kommer till en separat reseförsäkring skiljer det sig självklart mellan de olika bolagen vad som ingår, men det finns en del saker som är standard för reseförsäkringar. När du jämför reseförsäkringar hos oss kommer du få specifika uppgifter om vad som ingår hos de olika försäkringsbolagen, men bland det finns vissa saker som brukar vara standard hos alla bolag.

Akut sjukdom och olycksfall

Om du skulle råka ut för en olycka eller bli sjuk ingår det i princip alltid ersättning för akut sjukvård i en reseförsäkring. En del bolag har en maxersättning, medan andra inte har satt något tak. Hos vissa försäkringsbolag ingår även kostnader för akut tandvård, ersättning för invaliditet efter olycksfall samt till efterlevande vid dödsfall. Om du är idrottsutövare eller deltar i riskfyllda aktiviteter är det inte alltid ett försäkringsbolag ger dig ersättning eller så kan de ha speciella försäkringar för det.

familj på resa

Förlorade semesterdagar och ersättningsresa

En sak som också kan ingå i en reseförsäkring är förlorade semesterdagar och ersättningsresa om du blir akut sjuk eller råkar ut för en olycka. Det kan till exempel handla om att du blir akut sjuk och får ligga på sjukhus på semesterorten eller ordineras att vila på hotellrummet. Speciellt bra för den som ska åka till länder med hög risk för resesjukdomar.

Avbeställningsskydd och resestartsskydd

Avbeställningsskydd brukar ingå om du har utökat reseskydd i din hemförsäkring. Det innebär att du kan avbeställa din resa och få pengarna tillbaka om du blir akut sjuk eller skadad innan din resa. Läkarintyg krävs för att bevisa att du inte kan åka på din bokade resa. Resestartsskydd ger dig ersättning om du missat din avresa på grund av exempelvis försening eller olycka, och det ger dig möjlighet att du kan komma ikapp på resan.

Personförsening och bagageförsening

Om du blir försenad till resmålet på grund av försenat flyg, buss eller liknande kan du få ersättning för det. Detsamma gäller för försenat bagage och skador på ditt bagage. Olika reseförsäkringar har olika regler gällande denna typen av förseningar och skador. Ersättningsbeloppen varierar också mellan olika försäkringsbolag så det kan bra att kolla upp det noggrant.

Ansvarsskydd, rättsskydd och överfallsskydd

De flesta reseförsäkringarna innehåller detta vilket ger dig skydd om du skulle bli skadeståndsskyldig, hamna i tvist eller bli överfallen under din resa. Det är lätt hänt att någonting händer även om ingen önskar det och därför är detta skydd en trygghet att ha med sig.

Reseförsäkring om man redan är utomlands

Det går att teckna en reseförsäkring även om du redan är utomlands men det finns några faktorer som påverkar hur lätt det kommer att vara. Om du har en hemförsäkring eller reseförsäkring där du är skyddad i dagsläget så är det betydligt lättare att få en utökad försäkring. ERV erbjuder exempelvis att försäkra dig från dag 46 om du har en hemförsäkring som räcker i 45 dagar vilket är det vanligaste. Även hos andra bolag har du möjlighet att förlänga din försäkring.

Om din reseförsäkring redan har gått ut blir det betydligt svårare. Vanligtvis brukar det då ingå en karenstid innan den nya reseförsäkringen börjar gälla och försäkringen brukar också bli betydligt dyrare.

Går det att teckna en reseförsäkring utan att ha en hemförsäkring?

Det går att teckna en reseförsäkring även om du inte har en hemförsäkring. Det vanligaste är att reseförsäkringar endast erbjuds som ett komplement till hemförsäkringen. Med detta menas att det antingen utökar skyddet eller antalet dagar som försäkringen täcker som redan ingår i hemförsäkringen hos det aktuella bolaget. Hos några aktörer går det att bara teckna en reseförsäkring utan att ha en hemförsäkring oftast är det bolag som helt specialiserar sig på denna typen av försäkringar. Två bolag där det går att teckna en reseförsäkring utan att ha en hemförsäkring är ERV och Gouda. Båda erbjuder fullvärdiga alternativ till en reseförsäkring.

Reseförsäkring via ditt kreditkort?

Många kreditkort, särskilt de som utfärdas av ledande leverantörer som Mastercard och VISA, inkluderar reseförsäkring som en del av sina förmåner. Denna typ av kortförsäkring kan omfatta allt från förseningar och inställda flyg, förlorat bagage, till olycksfallsförsäkring och sjukvårdskostnader utomlands.

Genom att använda ditt kreditkort när du bokar din resa aktiveras din Mastercard reseförsäkring eller motsvarighet från VISA, vilket ger dig en extra trygghet. Tänk på att det är viktigt att noggrant granska villkoren för försäkringen, eftersom täckningen kan variera beroende på kortutgivare och specifika kortutgivare.

När behövs en reseförsäkring?

En reseförsäkring behövs i princip varje gång du ska resa utomlands, men oftast ingår ett reseskydd i din vanliga hemförsäkring. Den brukar täcka det nödvändigaste i vanligtvis 45 dagar. Många gånger kan du också utöka eller förlänga skyddet du har i din hemförsäkring. I vissa fall är det dock nödvändigt att ha en separat reseförsäkring för att kunna vara rätt försäkrad under din resa. Nedan går vi igenom några av anledningarna till att en reseförsäkring behövs.

Har du ingen hemförsäkring?

Om du inte har någon hemförsäkring har du inte heller något reseskydd, och då behöver du teckna en reseförsäkring för att vara skyddad när du befinner dig utomlands. Om du inte har någon försäkring som skydd och reser utomlands får du ingen ersättning för några kostnader som uppstår om du skulle skada dig eller bli sjuk, vilket kan bli en dyr historia. Se därför till att skaffa en täckande reseförsäkring om du saknar hemförsäkring så att du kan vara trygg på din resa oavsett hur länge du ska vara borta.

Studier eller arbete utomlands

Om du ska studera eller arbeta utomlands behöver du en annan typ av reseförsäkring än den som ingår i din hemförsäkring. Du kommer bosätta dig i ett annat land under en period och det finns speciella reseförsäkringar för dessa tillfällen. Det finns olika typer av reseförsäkringar som är specifika för dig som ska studera utomlands eller arbeta utomlands och det som ingår är vanligtvis:

 • Akut sjukvård
 • Ansvarsskydd
 • Rättsskydd
 • Överfallsskydd

Krav på reseförsäkring hos universitet

I våra jämförelser kan du läsa mer om vilka olika typer av reseförsäkringar som erbjuds av de olika försäkringsbolagen. Det är alltid värt att betala en försäkringspremie för att slippa stå för alla kostnaderna om du skulle bli sjuk eller skada dig när du är borta. Om du studerar eller arbetar utomlands rör det sig ofta om en längre tid och är ofta obligatoriskt med en försäkring för att universitet eller jobbet ska godkänna din ansökan.

Resor över 45 dagar

Om du ska vara borta i över 45 dagar på exempelvis en långresa behöver du förlänga ditt försäkringsskydd, vilket du kan göra på två olika sätt.

 • Om möjlighet finns via ditt försäkringsbolag kan du förlänga reseskyddet som ingår i din hemförsäkring,
 • Du kan välja att teckna en separat reseförsäkring, vilket oftast är billigare än om du förlänger via ditt befintliga försäkringsbolag.

Ofta kan du välja ett skydd som börjar gälla från dag 46, alltså när hemförsäkringsskyddet tar slut. På så sätt är du inte dubbelt försäkrad under en tid och slipper därmed betala dubbel premie.

Få ut mer ersättning

I vissa fall kan du få ut mer ersättning via en reseförsäkring än reseskyddet i din hemförsäkring. Hos oss kan du jämföra både hemförsäkringar och reseförsäkringar så att du kan se vilken som ger högst ersättning i förhållande till pris. Då en reseförsäkring är en separat försäkring och inte bara ett tillägg erbjuds i princip alltid bättre och större ersättningsbelopp när du tecknar en reseförsäkring än när du använder dig av tillägget i din hemförsäkring. 

Reseförsäkring USA

Om du ska resa till USA är det nästan ett måste att ha en hemförsäkring som täcker resan alternativt en reseförsäkring. I USA finns bra sjukvård om du skulle råka ut för en olycka eller sjukdom. Däremot kan sjukvården kosta väldigt mycket om du inte är försäkrad och i vissa fall tar dem inte emot patienter som inte har en försäkring på sjukhusen. Beroende på skada kan ett dygn på ett dygns sjukvård kosta mellan 50 000 till 100 000 kr. Detta gör att det är viktigt att ha en reseförsäkring i USA.

Reseförsäkring Thailand

En reseförsäkring rekommenderas starkt vid resor till Thailand. Framförallt då sjukvården kan vara kostsam. Ofta behöver du dessutom betala i förskott innan en behandling påbörjas, speciellt vid bättre sjukhus. En annan anledning är riskerna för olyckor både till fots och när man färdas i ett fordon. Varje år sker tusentals olyckor med turister och tyvärr omkommer även många speciellt från motorcykel olyckor. ERV erbjuder flertal bra paket, samt finns ett visst skydd från din hemförsäkring.

Reseförsäkring för backpackers

Det finns speciella reseförsäkringar för backpackers, oftast gäller de innan en specifik ålder exempelvis 35 år. Backpackers reser oftast reguljärt och förflyttar sig från ort till ort. Det är en perfekt försäkring för dig som ska resa runt och kanske ta lite ströjobb. Om du ska backpacka är det alltid bra att välja den här typen av försäkring då den ersätter de allra största kostnaderna och sakerna som du kan råka ut för.

Att tänka på innan resan

Innan du ger dig ut på din långresa finns det en hel del saker som du bör tänka på som kan hjälpa dig om du skulle råka ut för någonting på din resa. Det är inte alltid lätt att hålla ordning på allt så vi har försökt att underlätta för dig genom att samla den viktigaste informationen om det du bör tänka på här.

backpacker på soffa

Spara intyg och kvitton

Om du vill kunna få ersättning från din hemförsäkring eller reseförsäkring måste du spara alla intyg och kvitton. Du måste kunna bevisa för försäkringsbolaget att du haft kostnader att betala för din sjukdom eller ditt olycksfall. Om du skulle råka ut för någonting är det alltid en god idé att kontakta ditt försäkringsbolag så att de kan hänvisa dig till kvalitetssäkrade vårdinrättningar.

Försäkrio

Spara alla intyg och kvitton för att kunna få ut full ersättning från försäkringsbolaget

Tänk på att skaffa ett läkarintyg på plats där allting måste framgå tydligt. Om du till exempel rekommenderats vila på hotellet måste det stå angivet på ditt läkarintyg för att du ska kunna få ersättning för det. Sök läkarhjälp så fort som möjligt för att kunna få ersättning från första dagen. Spara alltid alla kvitton från läkarbesök, mediciner och liknande för att kunna få ersättning från din försäkring.

Kolla igenom UD:s varningslista

UD, Utrikesdepartementet, har en lista där du kan se vilka länder som inte anses säkra att resa till. Om du reser till ett land som UD avråder att resa till gäller för det mesta inte reseförsäkringen. Kontrollera därför alltid UD:s lista för att se vilka länder som du inte bör resa till om du vill ha rätt till ersättning om någonting skulle hända.

Reseförsäkring för sportresor

Om du ska resa för att tävla i någon sport bör du alltid kolla upp om det räknas som en riskfylld aktivitet eller inte. Det finns många begränsningar i reseförsäkringar gällande riskfyllda aktiviteter samt extremsporter. En del försäkringsbolag erbjuder speciella försäkringar för dig som ska på äventyrsresa eller tävla i någon extremsport. Det gäller även om du ska på skidresa. Det är framförallt försäkringsbolag så som ERV och Gouda med fokus på resor som erbjuder prisvärda reseförsäkringar som täcker riskfyllda aktiviter.

Frågor och svar om resförsäkring

 • Räcker reseförsäkringen från VISA eller Mastercard?

  Om du betalar din resa med ett kontokort brukar till exempel ett avbeställningsskydd ingå i reseförsäkringen du får automatiskt. Det beror helt på vem som ska resa och var du ska resa om det räcker. Du måste läsa villkoren noggrant för att kontrollera vilka som omfattas av försäkringen samt hur du ska betala för att den ska gälla. Vi rekommenderar en reseförsäkring utöver den du får när du betalar med kort. Du kan också enkelt jämföra kreditkort med reseförsäkring.

 • Behöver jag teckna försäkringen innan resan?

  Ja, du bör teckna försäkringen innan du reser. I vissa fall kan du förlänga skyddet under resans gång såvida det nuvarande skyddet inte har gått ut, men om du är utan skydd är det mycket svårt att få en försäkring när du redan befinner dig utomlands.

Försäkrio
Logo