Folksam Villaförsäkring

folksam villaförsäkring omslagsbild

Folksam Villaförsäkring Recension

Folksam är ett försäkringsbolag som ägs av försäkringstagarna. Bolaget erbjuder två varianter av sin villaförsäkring: Bas och Stor. Det finns också många tillägg att välja mellan hos Folksam vilket gör att det går att välja försäkringen som passar dig. 

Hos Folksam har du också möjlighet att få 25% rabatt och i villa försäkring stor ingår ett av de bredaste skydden på marknaden. En svårighet med Folksam är att det blir lite invecklat med alla valmöjligheter.

Folksam Villaförsäkringsskydd

folksam villaförsäkring hemsida

Det finns tre kombinationer av försäkringsskydd när du skaffar villaförsäkring hos Folksam, det finns hem bas + villa bas, hem mellan + villa stor och hem stor + villa stor. Det ingår lite olika saker beroende på vilken kombination du väljer vilket beskrivs  närmare nedan. Villaförsäkringen gäller din tomt, dina byggnader samt dina byggnadstillbehör, medan hemförsäkringen gäller saker du har för privat bruk.

Hem Bas + Villa Bas

Detta är det mest grundläggande skyddet som Folksam erbjuder för villaägare och försäkringen täcker:

  • Stöld
  • Band
  • Översvämning
  • Hussvamp- och skadedjursförsäkring
  • Rättsskydd
  • Ansvarsskydd
  • Överfallsskydd
  • Reseskydd
  • Flyttskydd
  • Utökat stöldskydd

I försäkringen ingår även en trygghetsbesiktning som går igenom ifall ditt hus har några brister och du får råd om hur du skyddar huset bättre. Försäkringen täcker också upp till 1,5 miljoner kr i ersättning för din egendom.

Rättsskyddet kan hjälpa dig om du hamnar i tvist mot en annan privatperson genom att betala delar av rättegångs- och ombudskostnaderna. Reseskyddet gäller i 45 dagar och ger dig ett grundläggande skydd på din resa.

Hem Mellan + Villa Stor

Här får du allt som ingår i föregående kombination samt en hel del andra saker. Du får till exempel en återkommande trygghetsbesiktning vart femte år, en otursförsäkring för huset, ingen förhöjd självrisk vid vissa läckage och översvämning och nyvärde på hushållsmaskiner. Det ersätter också ytskikt och tätskikt i våtutrymme, utökat skydd för läckage genom yttertaket, samtidigt som åldersavdraget för byggnader sänks samt att du får ett utökat stormskydd.

Här ingår också ett otursskydd för dina saker, alltså en allriskförsäkring. Om du är över 65 år får du även ersättning för kontantförlust, låsbyte samt att du slipper självrisk vid ersättning för egendom vid rån/överfall.

Hem Stor + Villa Stor

Detta är den försäkringskombination som ger störst skydd och utöver det som ingår i ovanstående försäkringar ingår även ett utökat reseskydd, halverad självrisk, nyvärde på hemelektronik samt ersättning för kontantförlust och låsbyte oavsett din ålder. Det utökade reseskyddet innehåller bland annat avbeställningsskydd vid olycksfall eller akut sjukdom. Den halverade självrisken gäller på grundsjälvrisken.

 • Folksam Hem Stor med Villa Stor är ett heltäckande alternativ som rekommenderas för dig som vill ha fullt skydd från ett pålitligt försäkringsbolag.

Övrigt

En sak som skiljer sig åt inom försäkringarna i de olika storlek är också ersättningsbeloppen bland annat vid allriskförsäkringen. Med Hem Mellan ersätts upp till 40 000 kr och med Hem Stor ersätts dubbelt så mycket, 80 000kr.

I alla tre kombinationer ingår rådgivning av olika slag, digitalt bankfack samt prisvärda säkerhetsprodukter. I det digitala bankfacket kan du spara bilder och filer som du kan komma åt via din mobiltelefon eller surfplatta. Du kan också få juridisk hjälp för familjen för att kunna skriva exempelvis samboavtal och testamente.

Tillägg för Folksam Villaförsäkring

Utöver de ovanstående försäkringsskydden finns det också ett antal tillägg som du kan utnyttja för din villaförsäkring från Folksam. De tillägg som finns är:

  • Resklar – ett utökat reseskydd som redan ingår i försäkringen Stor. I detta tillägg ingår bland annat avbeställningsskydd samt ersättningsresa.
  • Värdesak – en försäkring för värdefulla föremål vilket gäller vid plötsliga händelser eller förlust av egendomen.
  • Golf – en tilläggsförsäkring som passar dig som är golfspelare. Du får ett bra skydd ifall din golfutrustning blir stulen eller förstörd. Du får även en hole-in-one försäkring.
  • Småbåtsförsäkring – ger dig ersättning för småbåt eller segelbräda med ett värde under 100 000 kr.
  • Elrullstol – skydd för din elrullstol
  • Skog – ett perfekt skydd för dig som äger en skogsfastighet på mindre än 500 hektar. Skyddar vid bland annat brand och storm.

Självrisk Folksam Villaförsäkring

Självrisken är det du själv betalar vid ett skadetillstånd och Folksam är klara och tydliga med sina självrisker. Några av självriskerna när du har villaförsäkring från Folksam är följande:

  • Grundsjälvrisken ligger på 1 800 kr, men 900 kr om du har Hemförsäkring Stor.
  • Självrisken varierar där efter beroende på skada eller händelse.

Rabatt Folksam Villaförsäkring

Om du har flera försäkringar hos Folksam får du samlingsrabatt. Du kan få upp till så mycket som 25 % i Folksam rabatt om du samlar försäkringar och förebygger skador. Om du samlar din villa- och bilförsäkring får du till exempel 10 % rabatt på dina försäkringspremier.

Du kan få extra rabatt genom att skydda din bostad mot skador, med exempelvis en vattenfelsbrytare och underlägg för dina vitvaror. Om du har ett godkänt centralt anslutet hemlarm får du dessutom 5 % ytterligare rabatt. Du kan även köpa säkerhetsprodukter billigt via Folksam.

Recension uppdaterad: 2021-02-09

Omdöme Folksam Villaförsäkring

8 Betyg
Folksam Villaförsäkring

Folksams villaförsäkring är ett populärt alternativ och erbjuder bra skydd med framförallt det lite större paketen. Det finns också gott om tilläggsförsäkringar som du kan välja att lägga till. En nackdel är att det som ingår och de olika villkoren lätt blir invecklade och svåra att förstå. Det är med andra ord svårt att få en övergripande blick och här gör t.ex. ICA Villaförsäkring det betydligt enklare.

Försäkringsvillkor
8
Omfattning
8
Försäkringstillägg
7
Kundservice
9
Rabatt
8
Plus
 • Går att skräddarsy din villaförsäkring med tre kombinationer samt tillägg
 • Bra försäkringsskydd med Folksam Villaförsäkring Stor
 • Du kan få upp till 25 % i rabatt på försäkringen
Minus
 • Många valmöjligheter gör försäkring något invecklad
 • Generellt något högre grundsjälvrisk än hos konkurrenterna
Lämna en kommentar  |  Läs kommentarerna
1 Kommentar
 1. Tyvärr kan jag inte ge 0 i betyg. Det absolut sämsta bolaget där ute, vad som helst är nog bättre. Jag har i fyra månader fått höra att dom har 4-6 veckors handläggningstid.. otroligt långsamt..

Lämna en kommentar

Försäkrio
Logo