Jämför
Bilförsäkring

Vilken bilförsäkring är bäst? Hos Försäkrio hittar du jämförelser och omdömen av Sveriges bilförsäkringar.

Bäst Bilförsäkring

Topplista 2020

moderna topplista

Moderna Bilförsäkring

 • Moderna erbjuder en bred och täckande bilförsäkring som placerar sig högt i Konsumenternas jämförelse. Tydliga villkor med bra omfattning i både halv- och helförsäkringsskyddet.
 • Komplettera med tilläggen Kombi, Allriskförsäkring bil och Trafikolycksfall för att få Large vilket bland annat innefattar fria reparationer av stenskott och ingen självrisk vid krock med vilt.

 • Moderna erbjuder upp till 20 % rabatt på din premie om du samlar dina försäkringar hos dem.

LÄS MER

ica försäkring topplista

ICA Bilförsäkring

 • ICA bilförsäkring har enligt Konsumenterna det bästa trafikskyddet på marknaden och har generellt billiga försäkringspremier jämfört med andra bilförsäkringar.

 • En fördel med ICA är att det kostnadsfritt inkluderar Trafikolycksfall och Krishjälp efter trafikolycka i samtliga bilförsäkringar, båda är helt utan självrisk.

 • Om du har något av ICAs kort idag får du ICA-bonus på hela försäkringskostnaden.

LÄS MER 

topplista bilförsäkring svedea

Svedea Bilförsäkring

 • Svedea kör ett annorlunda upplägg, där du endast betalar för den risk du utgör, vare sig mer eller mindre. På så sätt erbjuder Svedea en prisvärd bilförsäkring för vanliga begagnade bilar.

 • Ett försäkringsbolag som toppade Svenskt Kvalitetsindex mätning av nöjdheten bland fordonsförsäkringskunder 2019. Majoriten av kunderna var extremt nöjda med Svedea.

 • En bilförsäkring som lämpar sig bäst för dig som är 30+ och kör en begagnad bil.

LÄS MER 

Bilförsäkring

Letar du efter en bra och prisvärd bilförsäkring? Jämför enkelt i lugn och ro med hjälp av Försäkrios jämförelse av bilförsäkringar. I Sverige har vi lag på att bilar och andra typer av fordon som framförs i trafik ska ha försäkring, en så kallad en trafikförsäkring. Det är ett grundskydd som ersätter personskador i samband med en olycka samt viss skada på andras egendom om du skulle vara vållande till olyckan. Utöver den kan du välja om du vill teckna ytterligare bilförsäkringar som täcker mer, som halv- eller helförsäkring. Oförutsedda olyckor, personskador eller skadegörelse kan lätt bli kostsamma och där fyller en bra bilförsäkring sitt givna syfte.

Jämför bilförsäkringar

 • Helförsäkring
 • Halvförsäkring
 • Trafikförsäkring
 • Poängskalan är 1.0 – 10.0, där 10.0 motsvarar den bästa försäkringen. Vi har undersökt fem olika delar av försäkringen: försäkringsvillkor, omfattning, försäkringstillägg, kundservice och rabatt. Varje del betygsätts och vägs sedan samman till en totalpoäng.
 • Priset för försäkringar kan variera en del mellan de olika försäkringsbolagen, framförallt när det gäller hel- eller halvförsäkring. Enklaste sättet att få svar på vilket bolag som du ska teckna din försäkring hos är genom att jämföra bolagen och de försäkringar de erbjuder.

Spara tusenlappar när du jämför bilförsäkringar

Har du väl tecknat en försäkring är det lätt att du låter den fortsätta löpa utan tanke på att byta. även om du tycker premien är i dyraste laget. Det är bekvämt och det känns tryggt att behålla den du har. Eftersom försäkringsbolagen justerar sitt utbud löpande, och även höjer sina priser, kan det vara en god idé att jämföra din bilförsäkring med andra försäkringar varje år. Det innebär att du faktiskt kan spara många tusenlappar i premiekostnader. En bilförsäkring förnyas varje år och det betyder att du som konsument kan byta försäkring så fort ditt försäkringsår tagit slut, eller uppdatera den om du vill ha ett utökat skydd.

Försäkrio
I våra prisjämförelser från 2019 såg vi att konsumenter från storstäder kunde spara i snitt över 2000 kr genom att byta bilförsäkring.

Störst nytta av att jämföra har du som bor i Stockholm. Där varierar snittpremierna kraftigt och mellan den dyraste och billigaste försäkringen kan det skilja nästan 5 000 kronor. Med andra ord finns det mycket pengar att spara om du jämför bilförsäkringar.

Vad kostar en bilförsäkring?

Priset för en försäkring kan skilja mycket, inte bara mellan bolag men även beroende på vilken försäkring som du väljer att teckna. Trafikförsäkringen är billigast och helförsäkringen är dyrast. Men det beror även på årsmodell, bilmärke, din ålder, körsträcka per år samt var du bor i landet och var du parkerar bilen, på gatan eller i garaget. På grund av alla dessa faktorer kan det skilja mellan 6 000 kronor upp till 12 000 kronor per år.

Exempel på prisskillnader

Prisexempel för två blivande försäkringstagare där den ena är född 1973, den andra är född 1993 och de bor båda i Borås. De äger båda två en Volkswagen Golf av årsmodell 2011 som de parkerar på gatan och har en körsträcka på mellan 12 000 till 15 000 km/år.

Det billigaste erbjudandet personen som är född 1973 får ligger på 4 644 kr, medan personen som är född 1993 får ett pris på 14 628 kr.

Om de hade varit bosatta i Hjo hade respektive försäkringstagare behövt betala 3 590 kr respektive 9 113 kr.

Billig bilförsäkring

Vad är då en billig bilförsäkring? Många hade säkert svarat trafikförsäkring, men om olyckan är framme kommer den inte täcka mycket för dig. Den ersätter skador du orsakar på annans egendom men ingenting på din egen bil. En billig försäkring är en försäkring där dina behov täcks och ersätts och där premien är rimlig i förhållande till vad du får. Du kan själv påverka till viss del om du till exempel kör kortare sträckor, väljer en högre självrisk, inte parkerar på gatan utan i ett garage och om du jämför bilförsäkringar för att hitta den billigaste. Många bolag erbjuder dessutom rabatter om du samlar alla dina försäkringar hos dem.

Vad påverkar priset?

I jakten på en bra och billig bilförsäkring funderar många på vad det är som faktiskt avgör priset på bilförsäkringen. Hur kan det skilja sig så mycket mellan försäkringsbolagen? I detta stycke går vi igenom faktorer som påverkar prissättningen av en bilförsäkring. När du känner till de olika delarna får du en större insikt i hur ditt pris räknas ut. Dessutom blir det enklare för dig att få ner försäkringspremien till lägsta möjliga.

1

Ålder

En avgörande sak som kommer påverka priset är försäkringstagarens ålder och bostadsadress. En vanlig åldersgräns som försäkringsbolagen använder sig av är 24 år. Är du yngre kommer du generellt sätt få betala en högre försäkringspremie. Anledningen är helt enkelt att fler olyckor sker med yngre förare som har mindre erfarenhet samt tar större risker.

2

Bostadsadress

Din bostadsadress är också en viktig faktor som kommer påverka priset. Högre priser om du bor i en större stad jämfört med mindre städer och glesbygdsområden. Anledningen är att mer trafik bidrar till större risk för en olycka och till viss del bilinbrott. En sak som kan sänka din försäkringspremie är om du har ett garage och billarm installerat vilket minskar stöldrisken.

3

Bilmodell

En av största faktorerna för premiepriset är kopplat till försäkringsobjektet – bilen. Här inkluderas bland annat bilens märke, modell, årgång och värde. Skillnaderna är stora för till exempel reparationskostnader av en BMW jämfört med en Fiat. Likadant gäller nyare och högre värderade bilar som ofta är dyrare att fixa om en olycka är framme. En dyrare bil kommer blir en större risk för försäkringsbolagen vilket höjer försäkringspremien.

4

Körhistorik

Är du en försiktigt bilförare? Då kan bilförsäkringen bli billigare för dig. På samma sätt kan priset bli högre om du varit inblandad i någon bilolycka under de senaste åren. För vissa bolag som till exempel Paydrive och Svedea kommer din körstil spela en väldigt stor roll när det kommer till försäkringspremien. Men även andra försäkringsbolag väger in din körhistorik och eventuella olyckor i premiepriset.

Bästa bilförsäkringen 2020?

Vilken är då den bästa bilförsäkringen? På den frågan finns det inget entydigt svar eftersom det beror på flera olika faktorer. Men de två viktigaste är dina behov och försäkringsbolagens förmåga att leverera en försäkring som täcker just dina behov. För att kunna utse bäst bilförsäkring 2020 krävs det en grundlig jämförelse av tjänsterna som erbjuds av olika bolag, inklusive premier, rabatter och andra erbjudanden som kan påverka din kostnad.

Men även om innehållet i försäkringen samt dess kostnader är viktiga är de inte allt. Faktorer som kundbemötande och service är grundläggande för att ett företag ska ha nöjda kunder. Om du behöver utnyttja din försäkring ska hanteringen av ärendet löpa smidigt och du ska kunna känna dig trygg i att du får vad du betalat för. Läs därför gärna våra omdömen om de olika försäkringsbolagen och se vad andra tycker om deras förmåga att leverera säkerhet och service.

bäst bilförsäkring jämförelse

Bäst bilförsäkring – inte alltid den dyraste

Att du måste betala dyrt för att vara välförsäkrad är en helt felaktig uppfattning. Det är inte alltid den dyraste försäkringen som är den som klassas som bäst bilförsäkring. Här handlar det om vad försäkringen täcker, om det finns en mängd undantag så att du måste teckna tilläggsförsäkringar för att ha ett fullgott skydd, om självrisken är hög, om du måste ha någon specialförsäkring, bland mycket annat. Återigen handlar det om att du tar dig tiden att jämföra bilförsäkringar, det kanske till och med finns delar du kan välja bort för att sänka dina kostnader.

Vad ingår i en bilförsäkring?

Vad som ingår i en försäkring beror helt och hållet på vilken försäkring som du tecknar. En helförsäkring ger mer skydd och ersätter mer än den obligatoriska trafikförsäkringen. Låt oss titta närmre vad som vanligtvis ingår i de olika försäkringarna som erbjuds, observera att det kan skilja sig åt mellan de olika försäkringsbolagen.

Trafikförsäkring

Eftersom det är lagstadgat att ett fordon som är registrerat och framförs på allmänna vägar ska ha en trafikförsäkring har du alltid ett visst grundläggande skydd om du har denna försäkring, men jämför trafikförsäkring hos de olika bolagen. Den ersätter de skador på personer och egendom som du har orsakat. Men den täcker inga reparationer på ditt eget fordon. Tidigare hade i princip alla försäkringsbolag samma täckning men idag kan det skilja så för att hitta bäst trafikförsäkring för dig, läs på.

bilolycka försäkring
Halvförsäkring

En halvförsäkring är ett alternativ om din bil är något äldre eller om den är så ny att du fortfarande har vagnskadegaranti från tillverkaren. Denna försäkring innehåller trafikförsäkringen, samt oftast stöld-, glas-, brand- och räddningsförsäkring. Det ingår också vanligtvis en rättsskyddförsäkring som täcker kostnaderna om du behöver ett juridiskt ombud vid en eventuell tvist, samt en maskinskadeförsäkring som ger ersättning om din motor går sönder. Ibland täcker den även vissa elektroniska defekter.

Men denna försäkring är oftast tidsbegränsad och slutar gälla efter att bilen är ett visst antal år gammal eller har gått ett visst antal mil. Det är viktig att du jämför halvförsäkring eftersom vad som ingår kan skilja en del mellan de olika bolagen. Vilken som är bäst halvförsäkring för dig är återigen styrt av dina behov och vad du får för skydd.

Helförsäkring

I en helförsäkring ingår vanligtvis samma skydd som i halvförsäkringen, det vill säga rättsskyddsförsäkring samt brand-, stöld-, glas- och räddningsförsäkring. Även här ingår en maskinskadeförsäkring som ger ersättning om din motor går sönder, samt för vissa elektronikskador. Det som utökas i en helförsäkring är vagnskadeförsäkringen. Det är anledningen till att du oftast bara behöver en halvförsäkring om du har en ny bil, eftersom den normalt har en vagnskadegaranti.

Bäst helförsäkring får du om den täcker så mycket som möjligt utan att du behöver teckna några tilläggsförsäkringar. Här gäller det att läsa villkoren noggrant och det är också viktigt att du jämför helförsäkring mellan olika bolag. Helförsäkring är ett omfattande skydd som ofta är vad försäkringsbolagen själva försöker sälja in.

 • Observera att extrautrustning (exempelvis fälgar eller musikanläggning) visserligen ingår i stöldskyddet både för halv- och helförsäkring men när det gäller extrautrustning finns det oftast ett maxbelopp. Kontrollera därför vad som gäller innan du investerar i dyra fälgar eller annan extrautrustning.
Tilläggsförsäkringar

Även om du väljer en helförsäkring som ska täcka det mesta är det inte säkert att den täcker allt och de flesta försäkringsbolagen erbjuder då olika tilläggsförsäkringar som kan utöka ditt skydd. Om du är i behov av dem eller inte beror lite på var du kör, var du parkerar samt om du behöver tillgång till en bil dagligen. Tänk dig därför för en extra gång innan du tecknar en tilläggsförsäkring som du kanske aldrig kommer utnyttja.

De 4 vanligaste tilläggsförsäkringarna är:

 1. Vägassistans – är ett väldigt populärt tillägg vilket ger dig bärgning till närmaste verkstad om något hänt med bilen.
 2. Kollision med djur – ett smart tillägg för boende i vissa delar av landet som ger en reducering av självrisken om du krockar med ett djur.
 3. Skadegörelse och parkeringsskador – det här tillägget ger dig en reducering av självrisken vid skadegörelse och parkeringsskador.
 4. Hyrbil – det ger dig rätt till ersättning för hyrbil om din bil måste in på reparation eller om olyckan varit framme och du plötsligt står helt utan bil.
Specialförsäkringar

De flesta försäkringsbolag erbjuder olika specialförsäkringar som skiljer sig något från de traditionella försäkringarna som du kan teckna för din bil.

Märkesförsäkring – En specialförsäkring som många bolag erbjuder idag är märkesförsäkringar som enbart gäller för ett specifikt bilmärke (annars vanligt hos t.ex. båtförsäkringar). Om du till exempel har en Volvo eller en Tesla, kolla upp och se vad den försäkringen ger för skydd i jämförelse med traditionella försäkringar.

Entusiastförsäkring – En annan specialförsäkring som erbjuds är för veteranbilar, även kallad entusiastförsäkring. Här finns det mycket specifika krav som att bilen ska vara mycket gammal, den ska vara i originalskick, inte köras mer än ett visst antal mil per år och den övriga tiden ska den förvaras i garage. Men precis som med alla andra försäkringar kan villkor, kostnader och regler variera mellan olika försäkringsbolag.

Det finns också “speciella” bilförsäkringsbolag som till exempel Paydrive som mäter körstil och mil. Allting sker digitalt via deras hemsida och app. Denna typ av bilförsäkringar är en trend som troligtvis kommer öka med tiden.

Vilken försäkring måste finnas på en registrerad bil?

Som tidigare nämnt är det i Sverige krav på att en bil (och även mc-försäkring) ska ha en trafikförsäkring som täcker personskador, både dina och andras, och till viss del skador på andra personers egendom. Däremot täcker inte denna försäkring din bil och de skador du fått på den om du vållat olyckan. Trafikförsäkringen är ett grundläggande skydd för att du ska få köra på allmänna vägar. Om du kör oförsäkrat får du betala böter, vilket är 119,43 kronor per dygn enligt Trafikförsäkringsföreningen (2019-04-01). Något som kan bli kostsamt i längden.

5 saker att tänka på när du väljer bilförsäkring

När du ska välja bilförsäkring handlar det inte bara om att jämföra bolag och deras försäkringar, oavsett om du ska teckna ny, byta bolag eller byta upp dig. Du måste även sätta dig in i de olika slags försäkringarna du kan teckna, samt eventuella tilläggsförsäkringar och specialförsäkringar. För att underlätta för dig har vi listat fem viktiga saker att tänka på innan du väljer din bilförsäkring.

1

Försäkringsinnehåll

Jämför vad de olika bilförsäkringarna innehåller. Det handlar oftast om trafikförsäkring, halvförsäkring och helförsäkring, men det kan skilja sig något mellan olika försäkringsbolag. Se vad de täcker och inte täcker och om det behövs tilläggsförsäkring för att du ska ha fullgott skydd. Har du en nyare bil kanske du redan är försäkrad till viss del via vagnskadegarantin.

2

Premier & självrisk

Jämför vad de olika försäkringarna kostar, främst priset och självrisken. Priset, det vill säga premien, är din löpande kostnad för bilförsäkringen. En tumregel är att ju mer försäkringen täcker desto högre premie, men också lägre självrisk. Det innebär att en trafikförsäkring som har den lägsta premien har en högre självrisk och en helförsäkring, som är den dyrare försäkringen, har en lägre självrisk.

3

Villkor

Läs villkoren! Precis som med alla andra avtal ska du läsa det finstilta för att kunna jämföra vilka undantag som finns, vilken bindningstid du har, vilka regler som gäller om du vill säga upp försäkringen samt ångerrätt. Försäkringsvillkoren skiljer sig mellan de olika försäkringsbolagen därför är det alltid bra att undersöka varje försäkringsbolag.

4

Framförhållning

Se till att du är försäkrad från första dagen du har bilen i din ägo. Det är olagligt att köra en bil utan försäkring, men även om du har en trafikförsäkring ska du inte vänta med att teckna en halv- eller helförsäkring om du tänkt göra det. Du kan inte få ersättning för skador som uppstått innan du tecknade din försäkring.

5

Uppsägningstid

Sist men inte minst, om du redan har en försäkring – glöm inte att säga upp den om du tecknar en ny. Att ha två försäkringar på en bil kostar pengar, och det är bara en som gäller om du behöver utnyttja den.

Frågor och svar om bilförsäkring

 • Måste jag ha en bilförsäkring?

  Ja det måste du. Enligt lag måste du ha minst trafikförsäkring om din bil är registrerad och körs på allmänna vägar. Skulle du däremot ställa av din bil krävs ingen försäkring, men en del bolag erbjuder avställningsförsäkring, även kallad garageförsäkring, där till exempel stöldskydd ingår. Det kan trots allt hända olyckor även om bilen är avställd.

 • Vem ska bilförsäkringen tecknas på?

  Svaret är den personen som står som ägare av bilen. Det går därför inte att skriva den på någon annan i familjen som eventuellt erbjuds en lägre försäkringspremie. Den som äger bilen ska enligt försäkringsbolagen också vara den personen som kör mest och använder bilen till störst del. Det är dock bra att känna till att om du lånar ut bilen en kortare tid kommer försäkringen fortfarande gälla.

 • Hur länge gäller en bilförsäkring?

  En bilförsäkring löper årsvis, ett så kallat försäkringsår, vilket är 12 månader. Om du inte vill byta försäkringsbolag eller ändra din försäkring fortsätter du bara att betala på din nuvarande försäkring så löper den ett år till. Du behöver alltså inte teckna ett nytt avtal

 • Hur beräknas priset på en bilförsäkring?

  Alla premier sätts utifrån en riskbedömning som varje försäkringsbolag gör utifrån viss statistik och vissa faktorer. Till exempel klassas en bil i ett index beroende på statik om olyckor, stölder etcetera vilket alla försäkringsbolag tar del av när de sätter priset på en försäkring. Sedan har försäkringsbolagen ett eget indexsystem där var du bor påverkar, om det är ett lugnt område med lite stölder, singelolyckor, och liknande. Sedan beror det på hur länge bilägaren har haft körkort, vad för skydd bilen har, om du parkerar i garage eller på gatan med mera. Det är alltså inte lätt att räkna ut en premie själv.

 • Varför får yngre förare så högt pris?

  Det handlar om en riskbedömning som försäkringsbolagen gör och där yngre bilförare enligt statistiken råkar ut för fler olyckor och skador än vad äldre bilförare gör.

 • Gäller försäkringen när jag bilar i Europa?

  Ja generellt så gör den det om du inte är borta längre än 6 månader. Kontrollera dock villkoren för din försäkring innan du reser.

 • Vad händer med försäkringen vid försäljningen av bilen?

  I Sverige kommer Transportstyrelsen att meddela inblandade försäkringsbolag när bilen byter ägare. Det betyder att du slipper säga upp bilförsäkringen och att överbliven premie går tillbaka till ditt bankkonto. Har du inget bankkonto kopplat hos ditt bilförsäkringsbolag bör du kontakta dem så att premien kan betalas tillbaka.

 • Vad är självrisken vid krock med djur/vilt?

  Om du råkar ut för en bilolycka med djur/vilt täcks generellt av vagnskadeförsäkringen om villkoren uppfylls. Vagnskadeförsäkring ingår i helförsäkring och ersätter skador som uppståt på din bil från antingen en bilolycka eller yttre påverkan. Försäkringsbolagen har olika villkor när det kommer till självrisk vid kollision med ett djur. Det kan vara så att du slipper helt betala självrisk vid viltkollision.

  Har du halvförsäkring?

  Ibland går det att få en viss ersättning även om du inte har vagnskadeförsäkring till bilen. Istället brukar det krävas vissa tillägg antingen specifik för viltkollision eller mer omfattande.

  Tänk på polisanmälan

  Enligt lag är du skyldig att polisanmäla en kollision mellan ett motorfordon och större vild så som älg eller rådjur.

Försäkrio