Jämför
Villaförsäkring

Vilken villaförsäkring är bäst? Hos Försäkrio hittar du jämförelser och omdömen av Sveriges villaförsäkringar.

Bäst Villaförsäkring

Topplista 2024

ica försäkring topplista

ICA Villaförsäkring

 • ICA erbjuder en hus- och villaförsäkring med ett genomtänkt och bra skydd till ett genomgående billigare försäkringspris. Om du adderar Pluspaketet är försäkringen en av de främsta på marknaden.
 • Med ICA hus- och villaförsäkring ingår det alltid allrisk (drulle) för både lösöre och byggnaden, samt ett saneringsskydd om ditt hus råkar ut för bostadsohyra eller skadedjur.
 • För dig som är ICA-stammis inkluderas bonus på hela försäkringspremien. I försäkringen ingår också en 60 dagars reseförsäkring i stället för de vanliga 45 dagarna.

LÄS MER 

hedvig topplista logo hemförsäkring

Hedvig Villaförsäkring

 • Hedvig är en modern villaförsäkring som sköts enkelt via mobilen. Bra och tydliga villkor där deras snabba och enkla utbetalningar sticker ut samt inga bindningstider och ett helt unikt rabattsystem.

 • Drulleförsäkring ingår alltid i Hedvig samtidigt erbjuds nu olycksfallsförsäkring som tillval till hela familjen. Ett prisvärt tillval som inkluderar allt från tandskydd, sjukhusvistelser och ärr.

 • Med Hedvig har du ingen bindningstid vilket är unikt bland villaförsäkringar. Dessutom erbjuder Hedvig en av de billigaste villaförsäkringarna på marknaden. Hos Trustpilot har Hedvig 4.8 i betyg.

LÄS MER 

moderna försäkringar topplista

Moderna Villaförsäkring

 • Moderna med tillägget Large hamnar tillsammans med ICA och Folksam högst upp i Konsumenternas Försäkringsbyrås jämförelse av villaförsäkringar.

 • Villaförsäkringen finns i nivåerna Grund, Mellan och Large för att passa olika behov. 60 dagars reseskydd ingår i alla nivåer. Moderna Large är den som rekommenderas för ett heltäckande skydd.

 • Om du samlar försäkringar hos Moderna går det att få upp till 20 % rabatt. Försäkringen är en ger ett fullvärdesskydd för bostanden.

LÄS MER

Villaförsäkring

Som villaägare har du ett ständigt ansvar över ditt hem och eventuellt din familjs gemensamma trygghet. För att kunna skydda dig och ditt hem ifrån oväntade händelser och olyckor som rör din villa och dess tomt behöver du en villaförsäkring.

Idag erbjuder de flesta försäkringsbolag en villaförsäkring, vilket innebär att det finns ett stort utbud att välja bland. Det innebär också att det kan vara svårt att bilda sig en uppfattning om vilken villaförsäkring som ger mest för pengarna och som passar just ditt boende. Försäkrio gör det möjligt för dig att i lugn och ro jämföra de olika försäkringsbolagens villaförsäkringar.

Jämför villaförsäkringar

Företag Totalpoäng Försäkring Recension Teckna
ica logo
8.8 av 10 ICA Försäkring Plus Läs recension SE DITT PRIS
hedvig logo
8.4 av 10 Hedvig Hus & Villa Läs recension SE DITT PRIS
moderna logo
8.4 av 10 Moderna Large Läs recension SE DITT PRIS
folksam logo
8.0 av 10 Folksam Stor Läs recension SE DITT PRIS
if logo
7.8 av 10 If Stor Läs recension SE DITT PRIS
lansforsakringar logo
7.6 av 10 + Allrisk och Resetillägg Läs recension SE DITT PRIS
tre kronor försäkring logo
7.6 av 10 + Allrisk och Resetillägg Läs recension SE DITT PRIS
trygg-hansa logo
6.8 av 10 + Allrisk och Resetillägg Läs recension SE DITT PRIS
dina logo
6.6 av 10 + Allrisk och Resetillägg Läs recension SE DITT PRIS
 • Poängskalan är 1.0 – 10.0, där 10.0 motsvarar den bästa försäkringen. Vi har undersökt fem olika delar av försäkringen: försäkringsvillkor, omfattning, försäkringstillägg, kundservice och rabatt. Varje del betygsätts och vägs sedan samman till en totalpoäng.
 • Priset för villaförsäkringar varierar väldigt mycket beroende på försäkringsbolag. Enklaste sättet att få en exakt prisuppgift är genom att klicka på "se ditt pris här" som tar dig till försäkringsbolaget du vill få en offert från.

Jämföra villaförsäkringar

Det finns idag en mängd olika försäkringsbolag och institut som erbjuder villaförsäkring också kallat husförsäkring. Men det kan vara svårt för dig som kund och villaägare att veta vad som faktiskt skiljer de olika försäkringarna åt. Vår rekommendation är därför att du går igenom och jämför villaförsäkringar innan du tecknar. Bäst villaförsäkring är inte alltid den dyraste utan det är den som täcker de behov du har. Genom att jämföra marknadens olika villaförsäkringar har vi möjlighet att ge dig en tydlig och enkel översikt över utbudet som finns för svenska villaägare.

Tänk också på att se efter om du kan få bättre erbjudande och rabatter hos ditt försäkringsbolag om du samlar dina försäkringar hos dem. Kolla också upp om något av dina medlemskap, i exempelvis en organisation, förening eller fackförbund, ger dig förmånliga erbjudanden på villaförsäkringar. I våra recensioner av olika försäkringar och försäkringsbolag nämner vi de vanligaste rabatterna som finns hos de olika försäkringsbolagen.

hemförsäkring hus

Vad kostar en villaförsäkring?

Priset för en villaförsäkring kan variera stort. Som vi nämner nedanför finns flera saker som påverkar hur mycket just din villaförsäkring kommer att kosta. En villaförsäkring kan kosta allt ifrån 300 kronor i månaden till över 1 000 kronor i månaden.

Priset på en villaförsäkring bestäms främst av bostadens storlek och de flesta försäkringsgivare erbjuder olika paket utifrån villans storlek och vad du vill ska ingå i försäkringen. Den billigaste villaförsäkringen som erbjuds hos de flesta försäkringsbolag går oftast under namnet Bas, vad de övriga kallas beror på försäkringsbolag men det brukar finnas villaförsäkringar som kallas Mellan, Medel, Extra och Stor.

I de försäkringstyper som kallas Mellan och Stor ingår skydd för flera händelser än i Bas, och du kan även få en sänkt självrisk eller högre ersättning vid vissa händelser.  Föremål som snabbt tappar i värde, så som elektronik, kan behålla ett högre försäkringsbelopp under en längre tid i en större försäkring.

Villaförsäkring prisexempel

I denna jämförelse har vi utgått från en villa i utkanten av Uppsala med 100 kvm boyta, med ett garage och som är byggt 1960. I hushållet bor tre personer, huset har godkänt larm och huset har ingen källare. Priserna är hämtade från Folksam men är endast en riktlinje.

Var observant på att faktorer som boyta, adress, ålder på hus, källare och vind, antal boende med mera har inverkan på försäkringspriset. Hos Folksam väljer du en kombinerad villa- och hemförsäkring, enbart villaförsäkring har oftast ett lägre pris.

1. Villa Bas & Hem Bas
Kostar 570 kr/mån – och är en kombinerad villa- och hemförsäkring

2. Villa Stor & Hem Mellan
Kostar 757 kr/mån och är en anpassad villaförsäkring

3. Villa Stor & Hem Stor
Kostar 885 kr/mån och är en anpassad villaförsäkring

Prisexemplet är taget från Folksam, priserna är väldigt individuella och skiljer sig dessutom åt mellan försäkringsbolagen. Tryck på ”Se ditt pris här” för att ta reda på exakt kostnad.

Vad påverkar villaförsäkringspriset?

Det finns många faktorer som kan påverka priset på din villaförsäkring. Därför är det extra viktigt att jämföra mellan olika försäkringsbolag för att hitta den bästa och billigaste villaförsäkringen. Faktorer som kan påverka villaförsäkringspriset är exempelvis:

 • Var du bor – skade- och brottsstatistiken i ditt område påverkar premien
 • Storleken på din villa
 • Vad försäkringsbolaget fokuserar på att försäkra
 • Om du har larm och säkerhetsdörr

Om du bor i ett område som är särskilt drabbat av exempelvis översvämningar, inbrott eller skadegörelse kan priset för en villaförsäkring vara högre i det området. Det kostar dessutom mer att försäkra en större bostad än en mindre och har du flera tillbyggnader på tomten ökar dessa också kostnaden. En källare kan även den höja priset, eftersom källare är riskfaktorer då många får problem med dessa. Huruvida du har installerat godkända larm och andra förebyggande skydd som vattenfelsbrytare kan också påverka priset – till det lägre. Alla dessa faktorer kan också påverka vilken självrisk du får betala.

Bäst villaförsäkring 2024

För dig som är ute efter bästa villaförsäkringen 2023/2024 har vi gjort en topplista som består av tre alternativ för bäst villaförsäkring. Det är en generell bedömning som utgår från försäkringsvillkoren som erbjuds men också tar med flera andra aspekter som är viktiga för en heltäckande villaförsäkring. Tänk på att bäst-i-test listor kan variera beroende på din specifika boendesituation.

Hitta bäst villaförsäkring för dig

Bara för att villaförsäkringen är klassad som bäst betyder det inte att den är bäst för dig. För att ta reda på vilken villaförsäkring som verkligen är bäst för dig och ditt hem bör du göra en jämförelse mellan de olika försäkringarna som erbjuds till villaägare. Hos Försäkrio har vi försökt göra det så smidigt som möjligt att jämföra de viktigaste delarna i villaförsäkringen. I listan finns några försäkringar som utmärker bland annat ICA Försäkring, Hedvig och Moderna.

Bäst Villaförsäkring 2024

 • ICA Försäkring – Allrisk ingår, Pluspaketet är omfattande, bra pris
 • Hedvig – Billigt i jämförelsen, Ingen bindningstid, Modern försäkring
 • Moderna – Höga betyg, Upp till 60 dagar reseförsäkring, Samlingsrabatt
familj och barn vid hus

Villahemförsäkring eller villaförsäkring?

Villaförsäkring

Det finns två olika typer av villaförsäkringar. Den första typen kallas helt enkelt för villaförsäkring och i dessa försäkringar skyddas enbart ditt hem och din tomt. Exempelvis försäkras ditt hem mot brand, översvämningar eller att träd faller ned på villan. Även badrumsinredning, rörledningar och exempelvis värmesystem försäkras också.

Däremot ingår inte full försäkring för vattenskador, inbrott och förlust av föremål med mera. Denna typ av försäkring kan exempelvis passa ett fritidshus där du inte vistas så ofta, och där du kanske inte har särskilt många personliga föremål och annat lösöre. Det är lätt att tro att villaförsäkring ger ett fullständigt skydd för dig som är villaägare på grund av namnet, tänk dock på att villahemförsäkring har villkor som passar betydligt fler.

I en villaförsäkring ingår:

 • Skydd för villan och tomten
 • Skydd för föremål som tillhör tomten som staket, flaggstång och utomhusbelysning
 • Skydd för fasta föremål som hör till villan som värmepanna och badrumsinredning

Villahemförsäkring

I en villahemförsäkring ingår inte bara en villaförsäkring utan också en hemförsäkring. Det innebär att en villahemförsäkring omfattar det mesta i ditt hem och ditt vardagliga liv, så som lösöret. Det vill säga dina föremål. Det ingår även oftast kristerapi, överfallsskydd och skydd för exempelvis ID-stöld. Du kan även få hjälp och ersättning om din bostad blir obrukbar efter till exempel en brand.

Det också ingå ett visst reseskydd i villahemförsäkring, samt ersättning vid låsbyte och inbrott, kontantförlust, allrisk- och bortaskydd. Allriskskyddet är ett så kallat otursskydd, ofta kallad drulleförsäkring. Om du tappar din mobiltelefon, har sönder dina glasögon eller örhängen kan du få ersättning både i och utanför ditt hem. Ett bortaskydd är ett skydd för föremål som försvinner eller skadas om du är bortrest.

I en villahemförsäkring ingår:

 • Skydd för ditt lösöre
 • Skydd för dig så som kristerapi
 • Allriskskydd (drulle)
 • Reseskydd
 • ID-stöldskydd
 • Låsbyte

Vad är skillnaden mellan villaförsäkring och hemförsäkring?

Skillnaden mellan villa- och hemförsäkring

Ett par olika saker skiljer försäkringarna åt. En villaförsäkring är till för att täcka skador som kan uppstå på villan och tomten. Huset börjar brinna, flaggstången går av eller källaren svämmar över. En hemförsäkring skyddar istället de som bor i huset om något händer, samt bla. lösöre, skadeståndsanspråk och reseskydd.

En hemförsäkring rekommenderas till alla som har någon form av boende, vare sig det är en hyresrätt, bostadsrätt eller villa. En villaförsäkring (även kallat husförsäkring) tecknas ovanpå hemförsäkring för att omfatta olyckor som är unika för villaägare.

Kombinerad villaförsäkring och hemförsäkring

Ofta väljer försäkringsbolagen att göra det lite enklare genom att erbjuda kombinerad hem- och villaförsäkring som kallas Villahemförsäkring. Då omfattas skydd för villan men också de som bor i huset. Tyvärr har försäkringsbolagen valt lite olika upplägg för villahemförsäkringar vilket kan göra det svårt att jämföra försäkringarna.

Det går att välja hemförsäkring från ett försäkringsbolag och villaförsäkring från ett annat men oftast tecknas försäkringen gemensamt hos ett och samma bolag. Det gör det extra viktigt att jämföra skydd och priser för att hitta den bästa villaförsäkringen. Ett undantag är om du hyr ut en villa som du själv äger men inte bor i då bör du alltid teckna en villaförsäkring separat från den hemförsäkring som de boende har.

Vad täcker vad?

I tabellen nedan är en kort sammanfattning av skillnaderna mellan hemförsäkring och villaförsäkring. Det skiljer relativt mycket mellan de olika försäkringsbolagen så glöm inte att jämföra villkoren.
Hemförsäkring Villaförsäkring
Egendom
Också kallat lösöre, täcker lånade eller hyrda saker du har för privat bruk i hemmet.
Villaskydd
Huset brinner ner till grunden, garageporten blir vandaliserad eller poolen börjar läcka.
Ansvarsskydd
Om du skulle krävas på skadestånd för att du orsakat en skada.
Naturskador
Inkluderar bland annat stormskydd, översvämningar och skadeinsekter.
Rättsskydd
Hjälp med kostnader för juridiskt ombud och andra kostnader.
Läckage
Taket börjar läcka, avloppet brister eller badrummet svämmar över.
Reseskydd
En vanlig reseförsäkring för olyckor utomlands inom 45 dagar.
Tillval och extra skydd
Kan innefatta allt från utökat stormskydd till otursförsäkring.

Behövs en villaförsäkring?

Utan villaförsäkring kan det bli en väldigt dyr historia om olyckan är framme. Men tillskillnad från exempelvis bilförsäkring som krävs enligt svensk lag så finns det inget som säger att du måste teckna vare sig en hem- eller villaförsäkring. Sett till statistiken tecknar över 95 % en försäkring till sitt hem och 98 % väljer att skyddas av villaförsäkring.

Vad ingår i en villaförsäkring?

I en villaförsäkring ingår flertalet saker, och exakt vad som ingår kan varierar mellan de olika försäkringsbolagen. Det är därför det är så viktigt att jämföra försäkringsbolag för att hitta den bästa villaförsäkringen för dig. En villaförsäkring är först och främst ett skydd för din bostad, alltså själva huskroppen. Villan försäkras mot brand, översvämningar, nedfallna träd och andra naturkatastrofer. Ibland kan även skydd för andra byggnader på tomten ingå, som exempelvis förrådsbyggnader eller garage. Sådant som räknas som fast inredning som bad- och köksinredning samt uppvärmningssystem försäkras också i en villaförsäkring.

Förutom att själva huskroppen försäkras ingår också skydd för tomten. Skador på mark, träd, staket, flaggstång, uppfarter och vägar samt utomhusbelysning kan också ingå. I en villaförsäkring ingår också rättsskydd om du hamnar i en juridisk tvist. Även ansvarsskydd ingår och det kan handla om att en besökare eller hantverkare skadats i ditt hem eller på din tomt. Då betalar försäkringsbolaget ut det skadestånd som du kan bli skyldig till.

Tillägg till hemförsäkringen

Ett reseskydd ingår som standard i hemförsäkringar och det brukar gälla vid resor upp till 45 dagar. Reseskyddet innefattar bland annat kostnader vid händelsen att du blir sjuk eller råkar ut för en olycka under din semester.

En villaförsäkring är ett tillägg till din hemförsäkring. Vissa försäkringsbolag erbjuder en kombinerad villahemförsäkring, där både villa, tomt och hem är försäkrat. I andra fall kan du teckna separata villa- och hemförsäkringar. Vad som är bäst och billigast beror på dina speciella omständigheter, men också på om försäkringsbolaget har ett bra erbjudande på kombinerade försäkringar eller om du kan få rabatt genom att ha flera försäkringar hos samma bolag.

De flesta försäkringsbolagen erbjuder dessutom olika tillägg till villa- och villahemförsäkringen. Det kan vara så kallat utökat skydd som innebär att försäkringen omfattar fler händelser eller höjer försäkringsbeloppet. Tilläggsförsäkringar kan också försäkra extra värdefulla föremål, en båt, ett stall eller handikapphjälpmedel.

5 saker att tänka på när du väljer villaförsäkring

Det finns många saker att tänka på när du ska välja en villaförsäkring. Nedan har vi listat 5 av de viktigaste sakerna vi tycker att du ska tänka på.

1

Vad innehåller villaförsäkringen?

Gå igenom vad som ingår i villaförsäkringarna. På den här sidan har vi samlat information kring innehåll i försäkringarna som vi tycker är viktigt. Under rubriken vad innehåller villaförsäkringar så kan du också hitta det vanligaste som kan ingå i en villaförsäkring. Här kan du välja vad du tycker är viktigast och därefter kolla igenom försäkringsvillkoren om det ingår hos försäkringsbolaget du tänkt välja. Var inte heller rädd för att ringa kundservicen hos försäkringsbolagen om det finns några oklarheter dem är till för att hjälpa dig.

2

Premier och självrisk

Se till att anpassa försäkringen så att ersättningsnivån är rätt för just dig. Hur mycket vill du att försäkringen ska täcka av lösöre? Kolla också att självrisken är på en rimlig nivå för dig då denna påverkar premiepriset. En lägre självrisk betyder en högre försäkringskostnad. Att priset är lågt betyder med andra ord inte nödvändigtvis att försäkringen är ”billig”.

3

Villkor för villaförsäkringen

Försäkringsvillkoren kan vara både komplicerade och långa. Men det finns många anledningar till att läsa igenom åtminstone delar av försäkringsvillkoren. För det första får du en inblick i vad som försäkringen täcker, men framförallt det försäkringsbolagen är mindre bra på att skriva ut vad försäkringen inte täcker. För det andra är det bra att läsa igenom villkoren eftersom en villaförsäkring ofta täcker mer än vad du tror. Se till att veta när du har rätt att utnyttja försäkringen så att du får ut så mycket som möjligt av att ha en.

4

Tillägg till försäkringen

Det finns vissa tillägg som är vanligare än andra när det kommer till villaförsäkringar. Olycksfallsförsäkringen är ett vanligt tillägg i försäkringarna där det inte redan ingår. Även allrisk eller drulleförsäkringen är ett tillägg som är vanligt.

5

Att teckna villaförsäkringen

När du har hittat vilken villaförsäkring du vill ha så är det bara att teckna. Smidigast gör du detta på försäkringsbolagets hemsida. Vad som behöver fyllas i kan variera från försäkringsbolag till försäkringsbolag men det efterfrågas alltid vilket ersättningsbelopp du vill ha.

Frågor och svar om villaförsäkring

 • Vad menas med egendomsskydd?

  Egendomsskydd är det skydd som finns för din egendom så som lösöre, bil, båt och skador som uppstår på din villa vid exempelvis en brand.

 • Husförsäkring samma som villaförsäkring?

  En villaförsäkring kan också kallas för en husförsäkring och är egentligen samma sak. Vissa försäkringsbolag skriver ut att det är en husförsäkring också men andra kallar det bara för villaförsäkring. När det kommer till en försäkring för hus behöver kan du teckna precis samma försäkring som för en villa.

 • Var gäller försäkringen?

  En villaförsäkring gäller i ditt hem eller på din tomt. Föremål som är försäkrade i villaförsäkringen, men som du kanske tappar bort på exempelvis en resa eller på jobbet ersätts normalt inte i villaförsäkringen. Dessa typer av händelser ersätts oftast genom din rese- eller hemförsäkring. Det kan därför vara bra att se över din hemförsäkring och vad som ingår.

 • Vad menas med försäkringsbelopp?

  Med försäkringsbelopp menas det sammanlagda värdet på det som du har försäkrat. Försäkringsbeloppet är den summa som du kan få i ersättning om något händer.

 • Hur värderas mina saker?

  Dina saker värderas olika beroende på vilken typ av föremål det är. Exempelvis så värderas elektronik annorlunda än värmepumpar eller förlovningsringar. Oftast värderas föremålet utifrån dess ålder och föremålet förlorar i värde för varje år som går. En förlovningsring värderas oftast genom att en värderare gör en bedömning. Detta är en typ av föremål som sällan automatiskt förlorar sitt värde, utan i så fall förlorar det i värde på grund av slitage.

Försäkrio
Logo