Ledarna Inkomstförsäkring

ledarna inokmstförsäkring omslagsbild

Ledarna Inkomstförsäkring Recension

Ledarna är Sveriges enda arbetstagarorganisation som arbetar för chefer, coacher och andra typer av ledare. Fackförbundet är fristående från fackliga centralorganisationer och partipolitiskt obunden. I denna recension går vi igenom de olika förmånerna som ett medlemskap innebär och hur du kan få stöd i din roll som chef och anställd. 

I medlemskapet ingår förutom medlemslån och bolån även en inkomstförsäkring om du skulle bli arbetslös. Försäkringarna tecknas med Bliwa Skadeförsäkring AB utifrån ett gruppavtal med Ledarna. Försäkringen gäller för löner upp till 80 000 kr i månaden och beloppet betalas ut i upp till 150 dagar. Tjänar du mer kan du köpa till en tilläggsförsäkring.

Ledarna Inkomstförsäkring

ledarna hemsida inkomstförsäkring

Basförsäkring

Basförsäkring hos Ledarna ingår i medlemskapet och där ingår ett skydd om du skulle bli arbetslös.

  • Basskyddet gäller för en inkomst på till 80 000 kr per månad.
  • Om du blir arbetslös får du 80 % av lönen i 150 dagar.
  • Du kan försäkra ett högre belopp genom att teckna olika tillägg, maximalt kan du få ersättning upp till 120 000 kr under 250 dagar.
  • Du får ersättning via Ledarnas inkomstförsäkring även om du inte är medlem i en a-kassa, dock kan den totala ersättningen bli lägre.
  • Villkoren för att få en ersättning är att du har haft basförsäkring 12 månader innan du blev arbetslös.
  • Det är också ett villkor att du har haft en inkomst över 20 025 kr i månaden.
  • Medlemsavgiften startar på 362 kr per månad och medlemskap i a-kassa ingår inte.

Förutom ekonomiskt stöd och hjälp om du blir arbetslös ingår även tillgång till medlemslån. Alla medlemmar i Ledarna som inte har fyllt 66 år har basförsäkring. Om du är studerande eller om du är pensionär omfattas du inte av basförsäkringen. Om du dessutom blev medlem innan i maj 2005 och valde att avstå från basförsäkringen omfattas du inte heller.

Hos Bliwa Skadeförsäkringar och Ledarna kan du få tre olika ersättningar om du blivit arbetslös. Hur mycket du får beror på om du varit medlem i a-kassan eller inte och om du har några avgångsförsäkringar hos det företag du jobbar hos.

 • Ledarna är unika då det är Sveriges enda fackförbund bara för chefer. En populär fördel är att medlemmar får tillgång till Sveriges mest detaljerade lönestatistik för chefer.

Inkomstförsäkring plus full a-kassa

Inkomstförsäkring plus full a-kassa innebär att du får 80 % av den inkomst du har haft de senaste 12 månaderna innan du blev arbetslös. Du ska ha arbetat minst 80 timmar i månaden.

Inkomstförsäkring plus grundbelopp

Detta gäller om du inte är berättigad till full a-kassa på grund av att du inte är medlem eller andra orsaker. Denna försäkring ger en lägre ersättning eftersom den inte beräknas utifrån den inkomst du hade.

Inkomstförsäkring plus avgångsersättning

I detta alternativ har du utifrån ett trygghetsval rätt till en avgångsersättning. Den ersättning du sedan får kommer att minska ersättningen som du är berättigad till från din inkomstförsäkring. Summan du är berättigad till kommer att bli densamma men du kommer att få den utbetald från två olika håll.

Ledarna inkomstförsäkring egenföretagare

Precis som en vanlig anställd kan du bli medlem i ledarna som egenföretagare. Du har rätt till inkomstförsäkringen som ingår i medlemskapet om du har rätt till A-kassa. I inkomstförsäkringen för egenföretagare kan du få upp till 80 % av lönen i 150 dagar.

En sak som är viktig att tänka på är att ledarna är ett fackförbund och många av förmånerna är skräddarsydda för anställda chefer. Du kan till exempel få hjälp med avtalsförhandling när du blir anställd eller fackligt stöd vid tvister. Som egenföretagare har du inte riktigt samma behov. Däremot kan ledarnas chefscoaching och chefsrådgivning vara något som är relevant med möjlighet att samtala med någon som är erfaren inom chefsfrågor. Det kan till exempel handla om uppsägningar eller andra ledarskapsfrågor

Tillägg för Ledarna Inkomstförsäkring

Ledarna erbjuder två tilläggsförsäkringar genom Bliwa. Dessa måste du aktiv ansöka om hos Bliwa Skadeförsäkringar och du gör det på nätet på Mina sidor. Med tilläggen har du möjlighet att försäkra en större månadsinkomst samt förlänga tiden för ersättningen från inkomstförsäkringen. Som egenföretagare har du möjlighet att teckna precis samma tillägg som en vanligt anställd.

Krav för tilläggsförsäkring

För att vara berättigad till en tilläggsförsäkring får du inte blivit uppsagd, ha arbetslösersättning eller något aktivitetsstöd. Du får inte ha en inkomst i intervallen 25 000 till 30 000 kr som fanns tidigare i basförsäkringen. Dessa tilläggsförsäkringar gäller fram tills den dag du fyller 66 år, under förutsättning att du är bosatt i Sverige under försäkringstiden, att du fortfarande är medlem i Ledarna och att gruppavtalet mellan Ledarna och Bliwa Skadeförsäkringar fortfarande gäller.

Tilläggsförsäkring – Inkomst

Om du tjänar mer än 80 00 kr i månaden kan du välja att teckna en tilläggsförsäkring till basförsäkringen om du uppfyller krav för att teckna den. Den här tilläggsförsäkringen betalas ut parallellt med basförsäkringen och du kan teckna den upp till en inkomst av 120 000 kr i månaden.

Tilläggsförsäkring – Tid

Om du vill att försäkringen ska täcka under fler dagar än de 150 som ingår i basförsäkringen kan du välla tilläggsförsäkringen Tid.  Då kan du försäkra 100 dagar till och de börjar att gälla när basförsäkringens 150 dagar är slut. Ersättningen du får under dessa 100 dagar är samma som betalts ut under basförsäkringens 150 dagar.

Viktigt att tänka på för tilläggsförsäkringarna

  • Premien betalas till Ledarna, vidarebefordras sedan till Bliwa Skadeförsäkring.
  • Har du rätt till a-kassa kan din ersättning bli 80 % av din inkomst
  • Är du inte medlem eller inte varit medlem länge nog får du ett grundbelopp på 365 kr per dag. Grundbeloppet plus inkomstförsäkringen ger lägre ersättning än hel a-kassa.
  • Nivån baseras på högsta nivån för inkomstintervallet.
  • Höjs din inkomst så det hamnar in ett högre försäkringsintervall anmäl det till Bliwa Skadeförsäkring. Görs det inom 3 månader tillkommer ingen 12 månaders kvalificeringstid.
  • Ingen skatt tillkommer på ersättningen.
Recension uppdaterad: 2021-02-10

Omdöme Ledarna Inkomstförsäkring

7.5 Betyg
Ledarna Inkomstförsäkring

Inkomstförsäkringen från Ledarna kan upplevas något rörig eftersom villkor med mera finns på sajten Bliwa Skadeförsäkringar AB som Ledarna har ett gruppavtal med. Själva försäkringen har dock bra täckning, med 80 % vid full a-kassa och vid en månadslön upp till 80 000 kr. Inkomstförsäkringen ger även ersättning om du inte är med i a-kassan och om du har avgångsavtal med företaget du arbetat hos.

Försäkringsvillkor
8
Omfattning
8
Försäkringstillägg
7
Kundservice
6.5
Pris
8
Plus
 • Hög månadsinkomst
 • Erbjuder två tilläggsförsäkringar med utökad tid och inkomst
 • Gäller även utan medlemskap i a-kassa
Minus
 • Schablonavdrag på ersättningen
 • Försäkringen täcker inte hela a-kassans period
Lämna en kommentar
Vad tycker du om denna försäkring?

Lämna en kommentar

Försäkrio
Logo